Читај ми!

Сликар са узбудљивом животном причом – обележава се 120 година рођења Ђорђа Андрејевића Куна

У Галерији Српске академије наука и уметности представљена је изложба ,,Кун: Уметник – радник – борац” настала у сарадњи са Музејом Југославије и Музејом савремене уметности. Изложбом се обележава 120 година од рођења сликара и академика Ђорђа Андрејевића Куна, и отворена је од 11. јуна.

Сматрао је да уметност не може директно да утиче на промену света, али да је важан алат у борби потлачених за праведније друштво. Живот и стваралаштво Ђорђа Андрејевића Куна обележила су бурна друштвена и политичка збивања чији је био учесник.

У Бору се упознао са животом рудара и ту је настао роман у сликама Крваво злато. Био је борац у Шпанском грађанском рату и илегалац у Београду за време Другог светског рата. Уз више од 50 слика, графика и цртежа изложени су лични предмети, фото-документација и архивска грађа из 15 институција.

„С обзиром да Кун више од 50 година није имао ретроспективну изложбу, а то је свакако заслужио као наш велики уметник и академик, и ово место – Галерија САНУ, је место где смо мислили да људи треба да виде нешто неочекивано – дакле и Куна, кога обично препознају по сликама партизана, као јако доброг сликара и цртача који је имао више него узбудљиву животну причу", рекла је Ана Панић, ауторка изложбе.

На конкурсу за грб Београда је победио 1931. године, израдио је нацрте за грб Југославије, прва партизанска одликовања, новчанице и поштанске марке.

Мапе графика и слике Ђорђа Андрејевића Куна из тридесетих година прошлог века су највиши домети социјално ангажоване уметности код нас, познате као борбени реализам.

„То је нешто што је препознатљиво за њега, може се рећи да он и његове колеге утемељивачи групе `Живот` су репрезенти тог борбеног реализма који је био под утицајем Комунистичке партије Југославије, али и левичарским идејама. У време Краљевине Југославије то је била опозиција, та врста критике друштва или, да кажемо, критичког реализма", каже мр Мишела Блануша, ауторка изложбе.

Циљ ауторског тима је био да понуди ново читање целокупног уметниковог опуса и тема којима се Кун бавио у различитим стваралачким фазама. Изложба Кун: уметник – радник – борац ће бити отворена до 8. септембра.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије