Читај ми!

Књижевна награда „Григорије Божовић“ Сањи Домазет

Списатељица Сања Домазет, добитница је књижевне награде „Григорије Божовић”, коју уназад деценију додељује Дом културе „Стари Колашин” у Зубином Потоку, за дело остварено у духу прозе писца по коме признање носи назив.

Жири је одлучио да награда припадне Сањи Домазет за уверљив стваралачки дијалог између различитих епоха, судбина и људи у књизи путописних текстова Апсинт са Лотреком (Службени гласник, Београд, 2023).

Од првих текстова у књизи Апсинт са Лотреком, читалац ће моћи да запази како Сања Домазет пише сасвим посебну врсту путописних текстова. По њиховом тематском усмерењу и композитном садржају, као и по структурном уређењу, бива јасно да је реч о хибридно заснованим текстовима којима би назив путописни есеј био најприкладнији.

У његов састав ушли су описи различитих, а сродних, предмета и типова судбина. Њихови изабрани јунаци су ствараоци: писци, сликари, композитори, научници, сагледани из двоструке перспективе.

Једну подразимева ход по временској оси у контакту са књигама и артефактима, а другу непосредно искуство боравка у просторима њихових живота: кућама, атељеима, стваралачким радионицама.

На тај начин се текстови у овој књизи успостављају као вишеструко ауторско сведочанство и траг постојања и трајања. Али и као својеврстан стваралачки мост између времена прошлог и непосредније савремености у којој ауторка походи и следи њихове трагове у животу, времену и историји и препознаје, присваја и представља њихове заносе и искушења, надања и страдања. Њихову животну драму, егзистенцијалну пуноћу, снагу и напор стварања.

Сликовити, узбудљиви и сетни, објективизовани и интимистички, кићени и поетизовани, текстови у овој књизи литерарно оживљују један аутентичан амбијент, стваралачку егзистенцију и епоху у којој се она остварила и потврдила. Уверљиво и вишезначно успостављају дијалог између различитих времена, судбина и људи које обједињује свест о драматичности и вредности живота, жудња за лепотом и смислом и напор да се она изрази.

Због тога су личности које Сања Домазет у овој књизи прати и описује нарочити јунаци. Они су јунаци културе чије су име и дело ознака епохе и међаши на путу разумевања динамизма модерних времена и духом пустошне савремености. У таквој стварности овакве књиге представљају додатни израз потребе за животом испуњеним духовним и културним садржајима и вредностима, као трајним белегом и највишим досегом, наводи се у образложењу жирија за доделу награде.

Жири чине Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и председник Милета Аћимовић Ивков.

У ужем избору за награду су биле и путописна књига Бранка Анђића На мапи утопије (Лагуна, Београд, 2023) и књига приповедака Владана Живаљевића Мртва стража (Само корак, Београд, 2023).

Поводом десет година награде жири је одлучио да Бојану Јовановићу додели специјалну повељу „Григорије Божовић“ за изузетну синтезу у изучавању и тумачењу српске културе остварену у монографији Српско културно благо (Православна реч, Нови Сад, 2023).

Награда, која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, Сањи Домазет биће уручена на свечаности у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку у уторак, 11. јуна 2024. у 13.00.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару