Читај ми!

Очеви и оци – најбоља представа Стеријиног позорја

Најбоља представа 69. Стеријиног позорја су „Очеви и оци“ у режији Вељка Миђуновића, по тексту Слободана Селенића, у извођењу Народног позоришта у Београду.

Представа Очеви и оци редитеља Вељка Мићуновића у извођењу Народног позоришта Београд посебно се истакла поневши чак седам награда. За најбољу представу, режију, за глумачка остварења Вањи Ејдус и Александру Вучковићу, Невени Глушици за оригиналну сценску музику, Кати Ђармати за најбољу драматизацију и Љиљани Мркић Поповић за сценски говор.

„Оно што је се негдје издвојило јесте та једна активност у правцу можда и која не постоји заправо код Селенића директно, а то је да смо ми оца, дједа и сина саставили да буду свједоци једног времена, а пошто су они припадници три различите идеологије, онда је на тај начин некако ствар постала, чини ми се, још конкретнија, а можда и још више наша“, наводи Вељко Мићуновић, редитељ представе Очеви и оци.

Представа Кишни дан у Гурличу, Себастијана Хорвата у игрању Словеначког ансамбла однела је пет стеријних признања. Милану Рамшаку Марковићу за најбољи текст савремене драме, Боруту Веселку и Дарију Рајхман за глумачка остварења, Игору Васиљеву за сценографију и Белинди Радуловић за костимографију.

„Све се око тебе дешава, испред тебе, иза тебе, у твојој прошлости, будућности, не знаш тачно шта је сад садашница, ни у овом комаду баш тачно до краја, где смо са временом, а то је некако планирана игра представе која се игра са очекивањима публике“, каже редитељ Себастијан Хорват.

Стеријну награду из Фонда Дара Даринка Чаленић за најбољу младу глумицу добила је Сандра Грибовска Илијевска за представу Брод за лутке Кокана Младеновића, док је за младу глумца припала Бенцеу Усалаиуу за представу Било једном у Новом Саду Андраша Урбана. Специјална Стеријина награда додељена је представи Било једном у Новом Саду, а за исти комад Кристијан Герђе добио је признање за сценски покрет.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије