Читај ми!

„Косовски феномени“ књига Ђорђа Јевтића промовисана у Грачаници

Бити Србин и живети на Косову и Метохији је феномен, а стварати и тако доприносити очувању нације на увек немирном и угроженом подручју, значи бити феномен феномена. Тиме се у својој књизи "Косовски феномени", бави новинар и публициста Ђорђе Јевтић. Књига је, после сајма књига у Београду, промовисана и у Грачаници.

Ђорђе Јевтић описује тешке услове живота српског народа на Косову, али и истрајност бројних аутора, књижевника и уметника који су, упркос изазовима, наставили да стварају, остављајући тако трајни траг у колективном сећању.

Књига сведочи о великом трпљењу и страдању људи, као и њиховом својеврсном начину отпора онима који би, готово после 15 векова боравка, да их протерају са њихове дедовине.

„Уместо кукњаве над сопственом судбином и апела за помоћ, ти људи сопствени живот обележавају великим стрпљењем, менталном и духовном издржљивошћу и културним стваралаштвом које настаје у условима недостојне и савремене цивилизације“, наглашава критичар Зоран Арацки.

Сажет пресек историје српске књужевности и уметности, битан је и младој генерацији, да не заборави и да се труди да сачува културни и национални идентитет.

„У смислу да она буде подстрек генерацијама да у будућности пронађу себе, тако што ће се угледати на најбоље и себе видети као наследнике једног Григорија Божовића, Јордана Ристића, Светомира Арсића Басаре, Зорана Јовановића Добротина и многих других које је изнедрила стара Србија“, каже Марко Марковић, директор Архива КиМ.

Књига је подељења у четири поглавља. Бави се опстанком српског народа на Косову и Метохији као феноменом без премца, затим српским књижевницима са Косова и Метохије и њиховим делима, од друге половине 19. века до данас.

У трећем, бави се ликовним стваралаштвом и ствараоцима, а у четвртом актуелним институцијама српске културе које, упркос свему, још живе на Косову и Метохији, представљајући их као нове културолошке феномене.

„Сви смо ми својеврсни феномени што живимо на Косову. Ко би данас, у оваквим околностима, живео ту где ми живимо. Нажалост, све нас је мање, али опстајемо. Надам се да ћемо остати и да ће нас бити све док се не нађе неко решење које ће преокренути ствари набоље“, наглашава Ђорђе Јевтић, аутор.

Ђорђе Јевтић је новинар, писац и публициста из Сушице код Градчанице. Књига „Косовски феномени" је девета његова књига. Издали су је Архив Косова и Метохије и Дом културе Грачаница.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару