Изложба скулптура Бранислава Ристића у Дому културе Грачаница

У Галерији уметности у Дому културе Грачаница отоврена је изложба скулптура академског вајара Бранислава Ристића из Штрпца.

Бранислав Ристић је уметник који тихе беле врхове свога духа и завичаја тражи по слојевима и нијансама камених композиција. Рођен је у Урошевцу, Факултет уметности завршио је у Косовској Митровици, члан је Удружења ликовних уметника Косова и Метохије, живи и ствара у Штрпцу.

Инспирацију за своја дела налази у исконској лепоти свог завичаја и Шар планине. Шта је заправо кроз скулптуру од камена желео да прикаже, сам уметник каже: „Моја идеја је била да кроз неку апстрактну форму прикажем један тежак и чврст материјал са чиме би могло врло лако да се игра и да се руководи. Та шупљина, она је ту са неким разлогом, јер то је у ствари простор који би требало да буде саставни део те скулптуре и та скулптура треба да буде саставни део тог простора“.

Изложба скулптура Бранислава Ристића носи назив Загрљај и трећа је самостална изложба овог уметника. Његове скулптуре од мермера, необичних облика и у разним нијансама боја, на најбољи начин дефинишу смисао човековог постојања.

„Бранислав Ристић својим сензуалним скулптурама трансценденталног карактера представља јасно стилизоване и симболичке форме. У њима гради сложене нити и нијансе своје поетике, говори језиком наде и вером у мисију уметности“, истакла је Милица Костић, кустос Галерије уметности Приштина.

Изложба скулптура Загрљај организовали су Галерија уметности Приштина и Дом културе Грачаница уз подршку Министарства културе Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво