Читај ми!

Радио Београд пуни 100 година и све је јачи, заслужио је орден али и поштанске маркице

Петнаестог фебруара Радио Београд одликован је Сретењским орденом првог степена. Поводом великог јубилеја – века наше радијске куће, Поште Србије објављује поштанске маркице са мотивима Радио Београда. Аутор марки је Јакша Влаховић.

Првог октобра 1924. године покретањем програма станице Београд-Раковица почело је исписивање живописне историје Радио Београда, који је током деценија израстао у националну културну и медијску установу највишег ранга. У октобру ће Радио Београд прославити читав век постојања.

„Од данас су у продаји, од данас се користе, можете слати писма, разгледнице са овим маркама. Мотив је симболичан приказ зграде Радио Београда са елементима радиотехнике и осталих техничких елемената везаних за радио. И оно што је важно рећи је да обележавањем ове годишњице путем поштанске марке, то је неки природни наставак исказа државе Србије да цени прошлост техничких напредака у Србији. Сретењски орден, поштанска марка – показује да ми имамо дугу историју техничке напредности у Србији”, каже Адам Софронијевић из Пошта Србије.

Радио-станица у Београду, основана је у исто време када и прве радио-станице у свету.

„То је нешто на што треба да будемо поносни, нешто чега треба да се сећамо и да нам то буде узор и за садашње време, када ИТ индустрија у Србији је на исти начин раме уз раме са ИТ индустријама најразвијенијих земаља", додаје Софронијевић.

„Радио је некако показао временом да је изузетно прилагодљив. У том неком еволутивном смислу, необично прилагодљив медиј. Медиј који показује да без обзира на разноразне прогнозе које је имао у вези са, рецимо, појавом телевизије у своје време, па касније интернета, па различитих облика дигитализације, радио опстаје. И не само да опстаје, него траје и негде је и јачи него икад.

Стварно волим често да подсетим на то да истраживања показују да је, рецимо, у Северној Америци дан,данас то медиј са највишим ауторитетом. Једноставно није тешко прилагодити то млађим генерацијама”, рекла је Ружица Врховац из Радио Београда.

„Да ли ћете га слушати преко неког радио-пријемника, рецимо транзистора, ево време показује да је то једна изгледа вечита справа, па ћете наслушати из чамца, из неке радионице или слично, или ћете, захваљујући дигитализацији, рецимо, инсталирати нашу нову апликацију РТС Звук па нас слушати тако преко мобилног телефона, да не заборавимо РТС Планету...”, додаје Врховац.

Радио је доступани у Даб Плус мрежи, што знају људи који возе.

„Поприлично је турбулентна историја Радио Београда. На срећу, он је некако опстао, све то је надживео, све те недаће и после изврсног времена појавио се Други програм Радио Београда, па Трећи програм, па 1969. године Радио Београд 202, а онда тој породици недавно су прикључани и тематски канали, њих четири”, објашњава Врховац.

Радио је невидљиви кућни пријатељ, и не само кућни – увек је ту, а поводом јубилеја, биће одржани бројни концерти и манифестације.

„Биће, наравно, доста тога планирамо. Пре свега планирамо и званичну промоцију јубиларне марке, коју прати пригодни коверат, захваљујући пошти Србије. Промоција ће бити одржана у Каменој сали Радио Београда 13. марта, где ће између осталог наступити Колибри. И они су везани за Радио. И они имају јубилеј ове године. Свако ко жели да нам честита тај рођендан, може да се сети да када шаље неко писмо, разгледницу, пакет или слично, искористи јубиларну марку Радио Београда”, испричала је Врховац.

„Нажалост, све мање пишемо писма, али можда и тим пре да подсетим ваше гледаоце да дођу до радње у Таковској 7, да оду на адресу efilatelija.posta.rs и купе поштанске марке, залепе их на писмо, јер ефекат који ћете изазвати писањем писама и када неко добије писмо у којој сте уложили време да га напишете – данас мислим да је специјалан", уверен је Софронијевић.

Пошта Србије такође најавила је да ће штампати редизајнирану поштанску марку која је у Југославији објављена 1967. године, а која је била посвећена светској изложби у Монтрелу. Требало би да буде у употреби док не почне EXPO 2027.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару