Читај ми!

Рођендан БДП-а, Милошу Биковићу награда „Татјана Лукјанова"

Београдско драмско позориште свечано је обележило 77. рођендан, а том приликом додељена су признања и награде запосленима, пре свега драмским уметницима. Главну награду „Татјана Лукјанова" добио је глумац Милош Биковић.

Рођендан БДП-а, Милошу Биковићу награда „Татјана Лукјанова" Рођендан БДП-а, Милошу Биковићу награда „Татјана Лукјанова"

Током доделе наведене награде, Биковић је сасвим спонтано извео  шоу који је одушевио све присутне и представнике медија. Када је чуо да је у образложењу награде прочитано како је он „сада већ глумац средње генерације", врло се узнемирио и на духовит начин протестовао око ове одреднице.

„Ја средње генерације? Да сам знао не бих ни дошао", симпатично се бунио Биковић и замолио да се прочита тај део „другачије", дакле да се измена изврши на лицу места. Тако је поново прочитано да је Милош Биковић „глумац млађе генерације", што му се изузетно свидело, на одобравање и аплауз свих присутних.

Главна награда „Татјана Лукјанова" додељује се за вишегодишњи уметнички допринос БДП-у.

„Дух и тело. Човек се састоји из духа и тела. Онда и позориште које служи човеку и подражава живот, сигурно мора да се састоји од духа и тела. Ако је дух смисао, са ким имамо нешто да кажемо и ако је дух оно што не можемо да перципирамо, а тело је форма... Онда тело без смисла и душе је само трулеж и претвара се у прах", истакао је поетски Милош Биковић.

Оценио је да је његова матична кућа БДП заправо „тачка сусрета духа и тела".

„Јако се радујем што сам своје прве кораке у позоришту остварио управо овде са великим Драганом Николићем на сцени. Пратим Београдско драмско позориште од своје 14. године. Радујем се што овај театар добија на снази, сјају, здрављу, што је запослило много нових колега и талентованих редитеља из региона. Тако ово позориште постаје заиста право место сусрета где се дух и тело налазе у стваралачком загрљају и тиме тријумфују", нагласио је Биковић, и додао да је БДП место сусрета глумца и гледаоца.

На крају свог говора, глумац се захвалио представницима медијима „зато што помажу да се позориште стави мало у први план у овом времену бесмисла када се уметност бори за своје место и пуну пажњу које треба да добије".

Милош Биковић је тренутно актуелан у БДП-у са хит представом Лаж француског писца Флоријана Зелера, у режији Николе Љуце, од априла 2023. године. Осим тога, током протекле деценије, Биковић је играо на матичној сцени у комадима Мој син само мало спорије хода Ивора Мартинића, у режији Предрага Стојменовића, Кад су цветале тикве, Драгослава Михаиловића, редитеља Бобана Скерлића, Палилулски роман Бранислава Нушића, у режији Егона Савина, као и Баал Бертолта Брехта, у поставци словеначког редитеља Диега де Брее.

Успешан глумац али и продуцент

У Образложењу је речено је да је Милош Биковић увелико постао популаран филмски и телевизијски глумац у Србији и Русији, као и успешан продуцент, те да јунак филмова и серија Монтевидео, Бог те видео и Јужни ветар, да има за собом важне филмске награде „Цар Константин" и „Наиса" на фестивалу у Нишу, као и инострана признања.

Хрватски глумац Озрен Грабарић добио је награду БДП-а за нове улоге у пројектима Прафауст Јохана Волфганга Гетеа, у режији Бориса Лијешевића и Швејк Јарослава Хашека, редитеља Вељка Мићуновића.

Како је речено у Објашњењу, у распону од само пола године, Грабарић је успео да публици пружи заводљиви и зао лик Мефиста и доброћудног малог јунака Швејка.

„Овде сам већ, чини ми се, пет година, не могу више ни да избројим, Београдско драмско позориште је тако дивно према мени да се увек осећам као да сам код куће. Овде сам упознао заиста дивне људе, глумце, редитеље, оне колеге иза сцене и БДП је постао оно шта театар треба бити: право место сусрета", поручио је Озрен Грабарић, који је у БДП-у остварио и запажене улоге у представама Ружни, прљави, зли према италијанском филму, и у режији Ленке Удовички и Демократија редитеља Вељка Мићуновића.

Признање за Иву Илинчић

Глумици Иви Илинчић уручена је „Посебна награда за партнерску игру" за споменуту представу Прафауст заједно са колегом Светозаром Цветковићем, који није био присутан на додели. Илинчићева је рекла да је захвална БДП-у и редитељу Борису Лијешевићу што су јој пружили прилику да тумачи тако комплексан лик у Прафаусту.

Како је казала „јако јој је значило то искуство у игрању главног женског лика, те јој је жао што и Светозар Цветковић није ту да заједно приме награду и поделе радост".

Словеначки редитељ Жига Дивјак освојио је награду за свој ауторски пројекат Будућност, где је успео да у једном комаду споји перформанс, физички и плесни театар, позориште без дијалога, са филмским језиком. Жига Дивјак је напоменуо да је радио са предивном екипом глумаца и колега иза сцене те да је имао сјајну сарадњу на овом необичном подухвату.

Драгана Удовичић је добила награду као званичан фотограф Београдског драмског позоришта, која је недавно имала самосталну изложбу својих дела управо из колекције БДП-а у Музеју савремене уметности у Београду.

Награду „Михајло Фејзуловски" добиле су колеге из сектора костима, шминке, реквизита, мајстор сцене и организатори из уметничког сектора.

Награду је освојила и млада редитељка Ана Јанковић за представу Тихо, тише Милице Радојчић, за сцену БДП Арена, у пројекту – На програму Нови гласови.

Управник БДП-а Југ Радивојевић је истакао да је изузетно важан континуитет у стварању продукција и „да се одржи оно што су генерације пре нас стварале, и за друге који долазе после нас".

Око 330 извођења годишње

„Сећамо се људи који су нас напустили. Тако смо направили кутак Јагоша Марковића са бициклом у холу, то је место где је он заиста увек остављао свој бицикл. Изгубили смо великог редитеља и човека, а наше представе које је он режирао Сумрак богова и Дивље месо надам се ће се вечно играти", навео је Радивојевић у емотивном тону.

Такође, управник је нагласио да ће се „вечерас сећати настрадале деце из основне школе `Владислав Рибникар`, због премијере дуодраме Гидионов чвор, која говори делимично о једној школској трагедији – теми која нас се тиче.

„Кажу неки да позоришта више немају високи домет, а са тим се не слажем. Ето, наше Београдско драмско позориште има управо највише домете, достигнућа, ми правимо да својим представама највише резултате и домете. Захвалан сам свим уметницима што су протеклих година стварали код нас. Ми овде радимо свакодневно, играмо 330 извођења годишње, а 50 представа нам гостује ван куће. БДП носи титулу најстаријег градског позоришта и ми идемо у корак само са најбољима и настављамо даље", закључио је Радивојевић.

Историју Позоришта на Крсту обележили су доајени глумачке уметности – Властимир Ђуза Стојиљковић, Михајло Викторовић, Ксенија Јовановић, Боривоје Бора Тодоровић, Предраг Пепи Лаковић, Миливоје Мића Томић, Татјана Лукјанова, Слободан Цица Перовић, Власта Велисављевић, Рената Улмански, Томислав Тома Курузовић, Жика Миленковић, и многи други.

Током протекле 2023. године, БДП је посетило преко 100.000 људи, имали су 12 премијера на три сцене (Велика „Оливера и Раде Марковић", мала „Предраг Пепи Лаковић" и летња БДП Арена). Успешно су одржали своја два фестивала РУТА и „Наши дани", гостовали 100 пута ван матичне куће, и освојили многе важне награде у земљи и региону, као што је тријумф представе Јенки Роуз у режији Милоша Лолића, лауреата награде „Бојан Ступица" за овај пројекат, и са осам Стеријиних награда на фестивалу Стеријино позорје у Новом Саду.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво