Читај ми!

„Поезија уживо“ – капитално дело на троструком ЦД-у у издању ПГП РТС-а

Други програм Радио Београда у сарадњи са Задужбином „Илије Милосављевића Коларца“ од 2017. године организује циклус вечери под називом „Поезија уживо“. Једном месечно учествују најбољи песници и говоре своје стихове уз директан пренос на Радио Београду 2.

Програм спаја квалитетну поезију и скоро стогодишњу традицију Радио Београда и Коларчеве задужбине са технолошким могућностима које има наша кућа. Сада се отишло и корак даље и све то се нашло на троструком це-деу у издању ПГП РТС-а. Пројекат „Поезија уживо“ постоји већ шест година. Сала на Коларцу увек је пуна и програм се преноси уживо на Радио Београду 2.

„Песме бирају песници. Они читају, они бирају. То је једна заиста велика ствар, тај догађај. Култни програм на неки начин. Радио Београд 2 организује те вечери, не само да их преноси. Дакле, ми смо организатори тог програма и преносимо га уживо већ неколико година. Ту су учествовали сви, највећи да не кажем сви, велики број великих песника, наших и иностраних. Били су и неки страни песници, као што је Купријанов из Русије или Кофјањи Дохо из Африке, Абдулах Сидран из Сарајева. Дакле, не само наши песници, али на овом це-деу су углавном наши песници. И тај програм је необичан зато што нико до сада није преносио уживо такву неку ствар”, рекао је Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

Додао је да је „радио најчешће преносио спортске догађаје, концерте, политичке скупове”, и да мисли да вече у којем је један песник говори своју поезију – нико није преносио до сада, уживо.

„Ми смо први који то раде. И то је програм врло слушан, врло цењен, престижан, занимљив. И нама је драго да је ПГП РТС одлучио да објави овај це-де. То је нешто што би сваки љубитељ поезије требало да има у својој кући. Дакле, три це-деа са девет песника који говоре своју поезију”, каже Кањевац.

Програм се реализује у сарадњи са Коларчевом задужбином.

„То је била наша идеја. Коларчева задужбина је институција која, као и Радио Београд, постоји скоро сто година. Ако хоћете да нешто буде важно, ви на ‘Коларцу’ то онда одржите. Ми смо просто мислили да је то идеално место за такав програм. Он спаја заправо стогодишњу традицију те две куће, али су с друге стране то неке технолошке могућности које има само наша кућа”, каже Кањевац.

Поезија уживо се, ево, недавно појавила у продаји. Она је заиста капитално дело, мислим, из једне богате ризнице снимака који су рађени за потребе Радио Београда, у овом случају за потребе Радио Београда 2. Велика захвалност колеги Кањевцу на томе што је препознао нас као неког ко би могао да надогради целу ову веома значајну причу. Поезија уживо је нешто што има смисла, нешто што ће обележити сигурно један тренутак и не носи случајно број један, јер имамо намеру да се оваква едиција просто настави”, закључио је Владимир Граић, директор ПГП РТС-а Граић.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара