Читај ми!

Коларац обележио 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила

Задужбина Илије Милосављевића Kоларца свечано је обележила јубилеј – 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила на великој сцени ове установе културе.

Коларац обележио 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила Коларац обележио 145 година постојања и славу Светог архангела Михаила

Свечаност је почела сечењем славског колача, а затим су уручене плакете Одбора за изузетан допринос програмској делатности и Годишња награда Галерије Kоларчеве задужбине за најбољу самосталну изложбу у сезони 2022/2023.

Добитници плакета су фестивал Београдске музичке свечаности (БЕМУС) и Институт за физику, док је уметница Марија Ћалић добитница Годишње награде Галерије за најбољу самосталну изложбу у сезони 2021/2022, за изложбу „Црно сунце“.

Фестивал уметничке музике БЕМУС, најстарији је и најзначајнији фестивал у Србији. Пре 55 година, тачније 7. октобра 1969. године, одржан је први концерт Бемуса у Kоларчевој задужбини. На овом концерту је наступила Београдска филхармонија са диригентом Живојином Здравковићем и совјетском виолинисткињом Ирином Бочковом.

Од тада до овогодишњег Бемуса у Kоларчевој задужбини су одржана 562 концерта на којима су насупили бројни симфонијски оркестри, хорови, камерни ансамбли, солисти. Због велике посећености, Бемус се организовао на више локација, али је Kоларчева задужбина била традиционално резервисана за најважнија дешавања.

Институт за физику у Београду, као институт од националног значаја за Републику Србију, врхунска је научноистраживачка установа за физику и сродне научне области. Институт ради и на популаризацији науке и приближавању најновијих научних достигнућа ширим слојевима кроз популарна предавања.

Сарадња Института за физику и Задужбине Илије М. Kоларца траје више деценија и одвија се кроз сарадњу са самом институцијом тако и са поједницима, најистакнутијим научницима запосленим у њој. Та сарадња резултирала је реализацијом више врло успешних и занимљивих циклуса предавања који су наишли на одличан одзив публике.

Изложба Марије Ћалић „Црно сунце" настала је као резултат уметничког рада са фотографским архивама – кутијама слајдова купљених на београдској Kаленић пијаци, које је уметница кроз креативан стваралачки процес претворила у материјализовани ресурс за креативна истраживања, резултирајући на крају настанком значењски вишеслојно промишљених уметничких дела која чине ову изложбу.

Различити начини презентације реалности, која се некад одвијала, омогућили су уметници уношење слојева могућег, замишљаног и другачијег живота, које у реконструкцију уноси подсвест. Оваквим вишеслојно промишљеним концептом као и уметничким квалитетом, поставка „Црно сунце“ се издвојила у годишњем репертоару Галерије Kоларчеве задужбине.

Специјална признања добили су Ратко Војновић испред Министарства културе Републике Србије, Драган Бујошевић као генерални директор Радио-телевизије Србије (РТС), Дејана Манојловић испред СОKОЈ-а, док су Захвалнице уручене фестивалу „Шопен Фест“, Удружењу харфиста и пријатеља харфе Србије, и другима.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво