Читај ми!

Пупинова аутобиографија и век након објављивања мотивише и надахњује

Пре тачно 100 година у Америци је изашла књига „Са пашњака до научењака“ Михајла Пупина, за коју је добио Пулицерову награду. Регионални центар за таленте из Панчева, који носи име великог научника, обележио је овај јубилеј предавањем и изложбом у Народном музеју.

Аутобиографија Михајла Пупина настала је из низа чланака, који су излазили у једном америчком часопису. Он је био један од људи који су се доселили у САД и постигли успех. Ти чланци су изазвали огромно интересовање, па су издавачи предложили да се уобличе у књигу.

Дело Са пашњака до научењака изашло је у септембру 1923. године, и постигло невероватан успех за једног научника и професора универзитета.

„За два месеца, та аутобиографија има наредно издање, за четири месеца још једно, у марту 1924. следеће, до 1937. чак 17 издања. У то време то је било фасцинантно“, каже Драгољуб Цуцић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин“ из Панчева.

У Србији је књигу издала Матица српска шест година касније. У послератном периоду није била погодно штиво и тек је крајем прошлог века обновљено велико интересовање за Пупина и његов рад.

Данас све генерације, а нарочито млади, могу да извуку сјајне поуке из његове аутобиографије.

„Поуке су да све зависи од нас. Чињеница је да је Михајло Пупин 1879. године уписао Колумбија колеџ. Он је тад имао 25 година. Значи, када знаш шта хоћеш, никад није касно. Он је пуно радио, био сиротиња, јако је мала вероватноћа да се деси оно што се десило, али се десило“, објашњава Цуцић.

А Србија и данас има много младих, паметних и вредних ђака, који имају шансу да крену Пупиновим стопама. Тако кажу у Регионалном центру за таленте, где им већ деценијама у томе помажу.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара