Читај ми!

Уз класичан балет, у школи „Лујо Давичо“ баве се и народном игром, у припреми велики наступ

Школа „Лујо Давичо“ је прва државна балетска школа основана 1947. године у Југославији, као уметничка школа заснована на принципима методике класичног балета. Међутим, у оквиру средње школе данас постоји и Одсек за народну игру.

Међу предметима заступљеним на Одсеку су Народна игра, Традиционално певање, Репертоар народне игре, Етнологија и Етномузикологија, али уз оне као што су Класичан балет, Глума и Савремена игра...

„Играм фолклор од четврте године и волим. И занимају ме традиција и култура Србије. Одлучила сам се за овај одсек из љубави према народној игри, а и да бих проширила своје знање”, рекла је ученица Елена Павловић.

„Имамо и класичан балет као предмет, али је акценат на народној игри. Поред тих предмета имамо и гимназијски део и играчке предмете, укључујући још и савремену игру, сценско народне игре, и савремену игру и глуму и вокал”, додала је Елена.

„Мени је лично најзанимљивији предмет сценско народне игре, зато што на том предмету учимо народне игре других народа. И онда стичемо знање које не можемо да стекнемо у аматеризму и самим тим проширајемо наш играчки репертоар. Изазов је испробати се у тим стиловима и просто другом начину играња. Самим тим је мени најзанимљивији”, прича о свом искуству ученик Алекса Арсић.

Наставница Смиљка Ђорђевић је шеф Одсека народне игре у школи „Лујо Давичо“.

„У нашој школи ученици пролазе кроз све етнокореолошке целине, самим тим и кроз све предеоне целине, али као што су и деца рекла, имамо и предмете, карактерне – како их другачије зовемо, сценско-народне игре, где се раде игре и ван наших граница, као што су рецимо мађарске игре, руске игре, шпанске, италијанске, тако да је заступљен један разноврстан програм”, испричала је наставница Смиљка Ђорђевић.

Нагласила је да су деца у школи „Лујо Давичо“ заиста посебна: „Интересовање је, морам признати, мало претходних година опало, и надамо се да ће се то поправити јер заиста кроз ову школу овај смер се чува и наша традиција, што мислим да је јако важно“.

Концерт поводом 35 година постојања Одсека народне игре, одржаће се 12. децембра у 20 часова у културном центру „Влада Дивљан“ где ће учествовати сви ученици са Одсека.

Такође, 26. децембра у позоришту Мадленианум, на програму су две балетске представе Крцко Орашчић, у којима наступају сви ученици балетске школе –и основне и средње.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије