Читај ми!

После пресвлачења моштију краља Милутина, његова одежда се излаже у Цркви Светих апостола Петра и Павла на Космају

Краљ Милутин сматра се највећим градитељем и донатором српских цркава и манастира међу Немањићима – за скоро четири деценије владавине подигао је и обновио 40 храмова. Српска православна црква га је канонизовала 1324. године као Светог краља. Сваке године бројни поклоници одају поштовање његовим моштима које почивају у Софији.

У Цркви Свете Недеље у Софији и овог 29. октобра, на дан смрти краља Милутина, служена је света архијерејска литургија с пресвлачењем моштију Светог краља које од 1460. године почивају у Бугарској.

„Говоримо о једном од наших највећих владара кроз историју наше православне Србије, човека и светитеља који је много допринео да се црква рашири и да на најбољи могући начин његов култ односно вера у Светога краља и дан-данас одржава и окупља многе, како у нашој колевци Косову и Метохији, тако и у свим црквама које је Свети краљ подигао и обновио, а знамо да их је било преко четрдесет", рекао је свештеник Новак Илић.

Краљ Милутин је био сахрањен у својој задужбини, Манастиру Бањска на Косову и Метохији. Након Косовске битке и због надолазеће османске најезде, мошти су пребачене у Трепчу, а потом 1460. године у Бугарску.

Пре него што су стигле у Цркву Свете Недеље 1867. године, мошти светог краља прошле су кроз четири различите цркве у Бугарској. Током историје преживеле су и бројне пожаре, земљотресе, као и турску окупацију. Они који су присуствовали, под јаким су утиском:

„Ми смо дошли са групом, нас 60 младих, да увеличамо овај догађај с нашим суседима, с бугарским монасима и народом који је су овај догађај на заиста величанствен начин приредили свима нама.“

„Невероватан је осећај стајати само на десет сантиметара од краља, имате осећај као да сте се вратили десет векова уназад.“

„Трeбало би да људи у Србији буду више упознати с ликом и делом краља Милутина, имате осећај да је прави светац.“

„Први пут сам овде и велико ми је задовољство да се поклоним моштима, и надам се да ћемо имати прилике да његове мошти вратимо у Србију – тамо где и припадају.“

Сваке године израђује се нова одежда, а она која се скида са моштију светитеља, последњих десет година се, уз благослов бугарског патријарха, додељује храмовима Српске православне цркве. Ове године одежда је предата Храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

„Благословом нашег епископа шумадијског господина Јована и бугарског патријарха Неофита, присуствовали смо једном величанственом догађају. Један посебан догађај, јер ће од данашњега дана, надамо се, на трајном чувању бити изложена одежда Светог краља Милутина, верници ће се с великом вером и љубављу према Светом краљу молити Богу, па ето Господ је дао да ће наш Свети краљ, барем, кроз ову свету одежду, бити на неки начин у нашој парохији“, каже свештеник Новак Илић.

„Значиће много, прво духовно ће значити, онима који не могу да се поклоне лично моштима Светог краља Милутина. То је једна светиња, и кад се ми молимо Богу, Бог ће помоћи у сваком погледу и на свакоме месту“, рекао је отац Дамаскин, игуман манастира Наупаре.

Као и у протекле три године, након пресвлачења Светог краља у нову ризу и одежду, уприличена је и литија с моштима Светог краља Милутина, која је прошла централним улицама Софије.

Одежда краља Милутина уз Свету архијерејску литургију биће изложена 12. новембра у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају, на дан када Српска православна црква прославља овог светитеља.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару