Читај ми!

Завршница Дана Ермитажа и гала концерт Василија Герела

Дани Ермитажа у Србији трају до 29. октобра увече. У Народном позоришту у току је гала концерт славног руског баритона Василија Герела у пратњи оркестра Народног позоришта у Београду, под палицом чувеног диригента Михаила Голикова.

Редови испред Народног музеја, попут светских метропола. Изложба драгоцених експоната од порцелана Царски порцелан и ретке драгоцености дозвољене за додиривање под називом Невидљива уметност, доступни су за публику до 24. новембра.

И даље смо у години обележавања стогодишњице балета Народног позоришта, а са нашим ансамблом наступио је чувени руски балет Јакобсон из Санкт Петербурга. На истој сцени вечерас руске звезде уметничке музике, а на репертоару и домаће композиције које највише воле.

„Премијерно наступам у Београду, имам велика очекивања и од нас и од публике. Српску публику сам упознао на Кустендорф класику, и овде се заиста увек осећам сјајно. Музичари које сам упознао на пробама су велики професионалци, уз величанствен оркестар, и сјајне солисте нећемо дати 100 посто, већ 101 посто", каже Голиков.

На питање о томе – како су одабрана дела која се изводе на српском језику, одговара: „Од свих песама на српском језику одабрали смо чувену Тамо далеко. И руска дела која изводимо симбол су српског и руског пријатељства. Радујем се када ваши музичари у ансамблу певају и на руском језику.“

Голиков је говорио и о томе шта му је најважније када представља руску уметност у свету, посебно код нас:

„Руска уметност је моћна и разноврсна. Ослањамо се на фолклор, с друге стране имамо композиторе који су прославили руску уметност у свету. Наравно, сви знају за Чајковског, Шостаковича, Рахмањинова, а ја као неко ко се родио у Санкт Петербургу, желим да истакнем композитора Римског-Корсакова. Наша школа носи његово име, а следеће године се слави јубилеј посвећен Корсакову, и срећан сам што почетак тог великог јубилеја почињемо овде, у Србији, где ћемо изводити његова дела.“

Основао је развојну фондацију која помаже младим музичким талентима, па коментарише и то – колико су они свесни важности очувања и неговања руске традиције.

„И музичари између осталих уметника у Русији увек су имали посебну улогу да старије поколење преноси млађим нараштајима традицију коју су и они наследили, и млади заиста то схватају. Када сам био на Кустендорфу код Емира Кустурице упознао сам многе младе музичаре и извођаче и заиста сам био одушевљен њима и желим и њих да видим како се развијају, како напредују и како наступају", рекао је Голиков.

У недељу 29. октобра у Етнографском музеју затварају се Дани Ермитажа премијером филмова Императорке и Петар Први последњи цар и први император – документарни и уметнички блокбастери редитеља Андреја Кравчука.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару