Читај ми!

Проглашени добитници награда на Бориним позоришним данима у Врању

На 43. Бориним позоришним данима у Врању, синоћ су проглашени добитници награда. Најбоља представа и по оцени стручног жирија и публике је „Наш разред“ Народног позоришта у Београду. Редитељ Кокан Младеновић награђен је за адаптацију, а такмичарски програм завршен је представом „Птице“ у његовој режији.

Двоструку награду добила је представа Наш разред Народног позоришта у Београду. Историју у 14 часова режирала је Татјана Мандић Ригонат, која је окупила младу глумачку екипу. Жири у саставу Катарина Коцевска, Давор Шпишић и Душан Петровић је све одлуке донео једногласно.

„У њеној визури је то да је зло заправо вечито младо и примаљиво, и да не долази увек прљаво, ружно и зло, него заводљиво. Зато и јесте бирала младу поделу“, наводи глумац Петар Стругар.

Како стоји у образложењу жирија „Вишеслојна драмска хроника Тадеуша Слобођанека о тами вековног зла и светлу детињег добра, у деликатној режији Татјане Мандић Ригонат нашла је преданог брехтијанског тумача. Чиста емоција лишена вишка патетике и бескомпромисна вера у ангажованост позоришне катарзе узбудљиви су редитељкини адути којима је и омађијала величанствени глумачки ансамбл. Монашком преданошћу ови млади глумачки ударници духовно су уписали и положили зрелост Нашег разреда те изградили големо поверење у позоришну науку да се друштвена одговорност исплати.“

Награду „Борисав Станковић“ за најбољу адаптацију жири је доделио Кокану Младеновићу за комад Птице, које уверљиво игра ансамбл Мађарског државног позоришта „Чики Гергеј“ из Темишвара. Жири истиче да се Кокан Младеновић упутио на изазовно ауторско путовање. „Притом се не исцрпљује у рутини адаптације, него страствено трага за својим литерарним саборцима. Доказавши тужну истину да још од античких времена баш ништа нисмо научили из лекција лудила хисторије.“

„Потрага да се и у овом времену ратова, сукоба у коме живимо данас, измисли нека нова утопија и да видимо шта би то нама било, нека заједница среће, то је заправо било трагање спроведено кроз ову представу која је по мотивима Аристофана. Ми смо направили већи део новога текста“, напомиње редитељ Кокан Младеновић.

Награђена је и Бојана Милановић за улогу у комаду Код вечите славине Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе, као и Никола Ристановски, који игра доктора Стокмана у представи Непријатељ народа Македонског народног театра.

Стручни жири наводи да Бојана Милановић у улози Тине истински фасцинира својом глумачком синергијом прошлости и садашњости. „У експресији душе и тела успела је да изведбеном харизмом донесе жестоку снагу жене на ветрометинама патријархата, породичног насиља и окрутног преживљавања. Бојани напросто верујемо да је снажнија и већа од судбине.“

„Представа је са обиљем музике, као што редитељка Соња Петровић ради и сваку своју представу. Откључава је некако кроз музику, и тако је Момчила Настасијевића видела негде у том музичком домену“, објашњава награђена глумица, Бојана Милановић.

Никола Ристановски у улози Томаса Стокмана рискантно и дрчно је спојио неспојиво: нордијску изопћеност и пеливански балкански шеретлук, наводи жири у образложењу. „Човека који попут слепог данашњег Едипа незаустављиво насрће на друштвену неправду и тврдоглаво устраје у биткама за правду, Ристановски игра до руба бекетовских клауна, одбачен од свих и устрајан у томе.“

„Испостави се увек да је све изазовно. Занимају ме ствари које преиспитују озбиљне друштвене околности, и личне и друштвене, тако да ја то сам себи увек натоварим“, каже Никола Ристановски.

„Изузетно је важно за град Врање, за ову заједницу, за регион и за Републику Србију, за позориште наше уопште, да имамо још један међународни фестивал“, наглашава позоришни критичар Слободан Савић, селектор Бориних позоришних дана.

Четрдесеттрећи фестивал Бори Станковићу у част почео је премијером представе организатора, врањског позоришта – Ништа нећемо заборавити, и завршава се комадом театра „Тоша Јовановић“ из Зрењанина Шта ће бити са свима нама.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи