Читај ми!

Наташи Јевтић награда „Неда Деполо“

Победнички рад овогодишњег конкурса за награду „Неда Деполо“, коју Радио Београд 2 сваке године додељује за најбоље студентско радиофонско остварење је електроакустичка композиција „Sol Invictus“ ауторке Наташе Јевтић, студенткиње мастер академских студија на Катедри за композицију Академије уметности у Новом Саду.

Награђеној ауторки припада Повеља Радио Београда 2 и хиљаду евра из Фонда „Неда Деполо“.

Другу и трећу награду добили су студенти докторских академских студија на Одсеку за композицију Факултета музичке уметности у Београду „ Олга Јанковић, за радиофонско дело „Уробор“ и Матија Анђелковић, за електро-акустичку музичку драму „Маска црвене смрти – Аферпарти“.

Жири, који је одлуку донео у директном радио-преносу, радио је у саставу: Ивана Вујић Коминац, редитељка и професорка Факултета драмских уметности у Београду (председница), Марија Ћирић, теоретичарка уметности и медија и професорка Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, Александра Урошевић, редитељка и уредница тематског канала „Вртешка“ Радио Београда, Драган Митрић, композитор и уредник серије „Радионица звука“ Драмског програма Радио Београда и Милош Јагодић, редитељ у Драмском програму Радио Београда.

Према мишљењу жирија, награђено дело Наташе Јевтић „Sol Invictus“ је ауторкина посвета римском императору Галерију.

„Дело је засновано на звуцима прикупљеним на аутентичној археолошкој локацији палате Феликс Ромулијана, којима је ауторка додавала звучне линије и тако конципирала субјективно инторнирану аудитивну рефлексију Галеријевог животног пута, што је управо важан квалитет дела“, наводи се у саопштењу жирија.

Циљ награде „Неда Деполо“ је да подстиче стваралаштво младих у области радиофоније и да њихов таленат повезује са производно-креативним погонима у Радио Београду, кући која има богату традицију и међународни углед у домену радио-арта. Овим конкурсом чува се успомена на Неду Деполо, дугогодишњу уредницу у Драмском програму Радио Београда која је знатно допринела развоју српске радиодрамске уметности.

Награде ће бити уручене у петак, 29. септембра, на свечаности у Каменој сали Радио Београда, када ће најстарији електронски медиј на Балкану обележити 99 година успешног рада.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара