Читај ми!

Како сарадници Сунца уче тајне писања са Ршумом

Рад са децом талентованом за писање из Србије и региона једна је од мисија песника Љубивоја Ршумовића. Његова Академија „Сарадници Сунца“ одржава се већ пету годину а први пут у Образовно-васпитном центру у Сопоту, који носи песниково име.

Сарадници Сунца могу бити они који пишу ведро, лепим језиком и са лепим намерама. То је у аманет писцима за децу оставио Душко Радовић. Учећи од њих, прилику да стекну услове, да то и сами постану, добијају и млади књижевни таленти, под окриљем Ршумове академије.

„Ведрина, он је употребио ту реч, а реч је као што знамо живо биће.Та ведрина је у ствари у срцу целог овог пројекта који се догађа у Сопоту, овде на овом брду", каже  Љубивоје Ршумовић.

Полазници песникове Академије воле да пишу, а за своје радове награђивани су на фестивалима дечјег стваралаштва. Са писцима откривају тајне писања, учествују у еколошким радионицама.

„Свиђа ми се то што смо упознали писце и загонетке, и освајамо лоптице које ће нам као променити живот и то ми се све свиђа Ја сам дошао овде само да научим како да пишем песмице јер иначе ми то не иде“, каже Сергеј Жапка из Борова, који има 11 година.

„Углавном у слободно време кад имам неку инспирацију пишем прозу некад имам сјајну идеју и лепо започнем, али не могу да направим добру средину и крај", искрен је десетогодишњи Сергеј Колунџија из Новог Београда.

„Мислим да је стварно велико благо што ми уз вештину писања можемо да учимо и вештину говора, да ширимо наш речник и са људима који су стварно професионалци, да уживамо и кроз игру и кроз разне радионице, да доста тога научимо", каже Вања Вуловић из Чајетине која има 13 година.

И они вешти у писању и они који своја пера тек брусе, уче једни од других.

„Сви смо ми у ствари један тим који помаже да се изједначимо са овом природом у којој се овде налазимо сад, овде у срцу биља и растиња које се бори у висину да дође до Сунца. Тако се и ми наравно сви, боримо да дођемо до неких врхова до неке суштине", додаје Ршумовић.

Тим ради и на осавремењавању ђачке заклетве која ће бити штампана по завршетку кампа, а једно од ђачких правила понашања гласи: „Трудићу се увек да самог себе учиним добрим човеком".

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара