Читај ми!

Тимочка лира Милени Кулић за песму „Богиња с дрвета“

Милена Кулић 30. је добитница награде Тимочка лира, признања Радио Београда 2 које се додељује младим песницима до 30 година старости. Кулићева је награђена за песму „Богиња с дрвета“.

Признање Радио Београда 2 Тимочка лира, на 62. Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу, после финалне песничке вечери додељено је 29-годишњој Милени Кулић из Бачког Доброг Поља, за песму Богиња с дрвета.

Жири, који је радио у саставу Петар В. Арбутина (председник), Соња Миловановић и Јована Милованчевић, одлуку је донео једногласно истакавши да ова песма ефектно и суптилно предочава флуидност идентитета лирске јунакиње у покушају да разуме где су границе између стварности и фикције.

Занимљивост је, оцењује жири, што се у лирској обради ове опште модернистичке теме прилази из перспективе детињства. Када је и како престало безазлено доба и јесу ли његовим завршетком богови нестали или се само преселили у крошњу дрвета, одакле свет у овој песми заправо почиње, истовремено је и питање онтологије песме, стварности и егзистенције.

Милена Кулић студије српске књижевности завршила је на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, где је тренутно на докторским студијама. Ради као стручни сарадник Одељења за књижевност и језик у Матици српској. Основала је и уређује часопис Култ.

Интересују је теорија драмских и позоришних уметности, позоришна критика, историјска театрологија. Добитница је награда „Боривоје Маринковић”, „Доситејево златно перо”, а на Фестивалу поезије младих у Врбасу освојила је 2. место. У оквиру награде Тимочка лира биће објављена њена прва песничка књига.

Од десеторо финалиста, издвојиле су се и песме Алексе Миленковића (24) из Београда, којем је припало друго место за остварење Без наслова и Антонине Поледице (26) из Ивањице за песму Парк.

Књажевачка публика имала је прилику да присуствује и премијерном представљању дебитанске књиге прошлогодишњег добитника Тимочке лире, Немање Ћурчића, Свет после светла.

Милена Кулић 30. је добитница награде Тимочка лира, признања које Радио Београд 2 на Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу традиционално додељује младим песницима до 30 година старости, за најбољу песму послату на анонимни књижевни конкурс.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара