Читај ми!

Модерност нација Надежде Петровић пред бањалучком публиком

Изложба „Модерност и нација“ поводом 150 година од рођења Надежде Петровић отворена је у Музеју савремене уметности Републике Српске у Бањалуци.

Кроз све фазе уметности, од почетка школовања у Београду, преко студија у Минхену, париског, а потом и ратног периода, изложба у част родоначелнице српске модерне, посматраче води кроз богато стваралаштво Надежде Петровић.

„У прекратком животу створила је оваква велелепна дела која морају да нам буду путоказ за будућност дајући сваки пут могућност нових ишчитавања, нових поука нових препознавања", рекла је Бојана Борић Брешковић директорка Народног музеја.

После премијерног приказивања у Београду, гостовања у Словенији, изложба Модерност и нација, стигла је и пред бањалучку публику.

„Надежда Петровић иначе за свога живота, колико знамо, није никада посетила Бањалуку, али ово сада је једна јединствена прилика да њен велики опус од преко 90 радова сакупљених из бројних колекција српских музеја буду представљени овде у Бањалуци", изјавила је Данијела Ванушић, помоћница министра за културу Републике Србије.

Не само због значајног ликовног печата Надежде петровић, изложба дела великог борца за унапређење уметности уопште, хуманитарца, добровољне болничарка балканских и првог светског рата, у години значајних јубилеја повезала је државе И институције.

„Сарадња са Народним музејом али нарочито са Галеријом Надежде Петровић која је иницијатор обиљежавања 150 година од рођена Надежде Петровић, али и чињеница да је изабрана за Унеско личност године је заиста значајна", каже Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске.

„Што омогућава повећање географске дистрибуције пројекта и доприноси ономе што је из наше перспективе најважније промоцији Надеждиног уметничког стваралаштва ван граница наше земље, и валоризацији културног стваралаштва наше земље као дела светске културне баштине", рекао је Бранко Ћаловић, директор Галерије Надежде Петровић у Чачку.

Репрезентативан ликовни опус Надежде Петровић биће представљен у Чачку родном граду велике српске сликарке у октобру, на дан њеног рођења, и интегрални је део пројекта Чачак прва национална престоница културе.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије