Читај ми!

Златни печат за Секу Саблић, Ђорђа Кадијевића и Жику Павловића

Југословенска кинотека доделила је овогодишња признања „Златни печат" глумици Јелисавети Секи Саблић, као и редитељима Ђорђу Кадијевићу и постхумно Живојину Жики Павловићу, изјавио је управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић.

„Златни печати" за допринос филмској уметности биће уручени Саблићевој и Кадијевићу 6. јуна на Дан Југословенске кинотеке, када почиње и јубиларни 25. Фестивал нитратног филма Нитрат 25, који траје до 15. јуна, рекао је Вујовић на конференцији за новинаре. Према његовим речима, признање је припало Павловићу поводом 90 година родђња и 25 година смрти, а биће организована и њему посвећена ретроспектива филмова, док на јесен излази монографија о редитељу у сарадњи са Словеначком кинотеком.

Како је саопштено, Кинотека је своју Плакету доделила Управи односа са јавношћу Мининистарства одбране Србије за успешну сарадњу са Кинотеком на „Летњем биоскопу" прошлог лета на крову Дома војске у Београду, који је изазвао велико интересовање.

Селектор Нитрат 23 и управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић најавио је да ће у оквиру свечарског издања фестивала бити приказано 43 филмова из 23 земље Европе, Азије и Северне Америке, међу којима је „прегршт ремек дела".

Ердељановић је издвојио остварење Ернста Лубича „Розита", који није приказиван код нас, интегралну копију од 199 минута „Легенде о Гести Берлингу" са Гретом Гарбо, као и последњи филм холивудског комичара Роска Фетија Арбакла.

 

Фестивал 6. јуна отвара светска биоскопска премијера немонтираног материјала „Кодаколор забава, Рочестер, Њујорк 1928, што недавни „спектакуларни проналазак" као једино појављивање на филму великог научника Михајла Пупина, истакао је Ердељановић.

Према његовим речима, вредна пажње је и до сада непозната француска журналска сторија Сахрана пуковника Војислава Павловића из 1916. у којој се појављује историјски значајни пуковник Драгутин Димитријевић Апис.

Фестивал, уз ексклузивно право, 15. јуна затвара епско италијанско остварење „Ми живи” из 1942. године, неауторизована адаптација дела америчке књижевнице Ајн Ранд, у режији Гофреда Алесандринија, рекао је Ердељановић.

Округли сто о Балканским ратовима

Како је најављено, у пратећем програму фестивала 7. јуна биће одржан округли сто „110 година од Балканских ратова - погледи на филмска снимања на којем ће своје презентације имати архивисти и историчари филма из земаља учесница.

У Кинотеци ће 5. јуна бити отворена изложба плаката посвећених филмовима Велимира Бате Живојиновића, коју су приредили студенти Академије примењених уметности у Београду, професора и дизајнера Славомира Стојановића Футра.

Биће организован и маратон са пет глумчевих филмова, а Вујовић је рекао да ће Кинотека добити у две реплике „Златних арена" које је Живојиновић освојио у Пули.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво