Читај ми!

Композиције без предумишљаја - изложба "Између редова" Владимира Милановића

У Галерији Удружења ликовних уметника Србије у току је изложба "Између редова" Владимира Милановића који се несвакидашњим ликовним поступком осврће на досадашњи рад.

Владимир Милановић је добитник најзначајнијих признања у области графике код нас. Ванредни је професор на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. На својој 18. самосталној изложби представио је серију радова на којима су изронили садржаји похрањени у старим индиго папирима.

„Идеја за ову изложбу је настала тако што сам годинама прикупљао индиго папире које сам користио у различитим пројектима. На тим индиго папирима су се таложили слојеви цртања једни преко других и настала је некаква ликовна композиција која није настала са тим предумишљајем. Рад је настао веома спонтано и то архивирање тих слојева цртања је заправо мени била иницијација за ову серију радова“, истакао је аутор изложбе.

Радови су изведени четком и тушем у боји, а свака боја представља слој који је откривен на једном индиго папиру. Слојеви се, као и наша хаотична сећања, укрштају и преклапају.

''То је полеђина индиго папира на којој тек под неким углом светлости може да се ишчита сав тај садржај. Све то је неки сегмент креативног процеса који је доста из ,off-а', нешто што ми нисмо уопште процесуирали. Мени је та анализа архивског материјала била узбуђујућа и интересантна. Интересантно ми је било да пронађем метод да нешто што је невидљиво и похрањено у меморији учиним видљивим“, рекао је Владимир Милановић, ликовни уметник.

Предмет истраживања Владимира Милановића су визуелно архивирање и линија као основни ликовни елемент. Уз радове великог формата, изложбу ,,Између редова'' употпуњују атрактивна графичка инсталација у простору и анимација која приближава публици сам процес рада.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво