Читај ми!

„Музеји за 10” – у тешким временима, потребнији су нам више него икада

Манифестација „Музеји за 10”, националнa je музејскa иницијативa коју координира Национални комитет ICOM Србија. Ова до сада највећа музејска иницијатива на територији Србије јединствена је у европском културном простору и осмишљена је с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији чији је циљ ефикаснији рад, већа видљивост и чвршћа повезаност с локалном заједницом.

До деветнаестог маја, траје манифестација која се одржава девети пут у више од 60 градова и места широм Србије и која је окупила више од 110 учесника.

„Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе“, рекао је Славко Спасић, директор Природњачког музеја. Додао је да посетиоце очекује „пребогати програм од Суботице до Врања“.

Програми манифестације која траје пет дана су бесплатни.

Спасић је навео неке од садржаја попут традиционалне чајанке у Сомбору, Маске за велике и мале у Суботици, изложбу посвећену Милеви Марић у Новом Саду, и додао да је кључни датум 18. мај као Међународни дан музеја.

Музеји у Србији су део велике музејске породице, а тог датума, нећете веровати, 168 земаља света обележавају тај дан“, рекао је Спасић за РТС.

У Београду, љубитељи музеја, на располагању имају чак 37 локација које могу да посете.

„Поред сталних поставки наших музеја, током ових пет дана, музеји су се стварно потрудили да направе додатне садржаје и програме, пре свега интерактивне радионице“, објаснио је Спасић испред Националног комитета Међународног савета музеја.

„Музеји својим радом, постојањем, све више прожимају ткиво друштва, и представљају важне чиниоце у развоју сваког друштва, благостања... Управо у овим тешким временима, музеји су потребнији више него икада“, закључио је гост Јутарњег програма.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара