Читај ми!

РТС-ова „Књига солидарности" заокружила јубилеј 50 година постојања у Братунцу

Најстарија програмска акција Радио телевизије Србије и Радио Београда, Књига солидарности обележава пола века постојања. Наши гледаоци и слушаоци годинама су дародавци књига којима заједно опремамо школске библиотеке широм земље и региона. Караван Књиге солидарности стигао је и у Братунац у Републици Српској, а тој акцији придружио се и Одбојкашки савез Србије.

Библиотеке две братуначке школе, које годинама нису обнављане, убудуће ће бити богатије за укупно 1.200 књига. Половина издања наћи ће се на полицама Основне школе, а други део у Средњошколском центру.

„Ми имамо школску библиотеку која је, да кажем, оскудна са књижним фондом, с обзиром да се мења и наставни садржај, мењају се лектире", каже Саво Милошевић, директор ОШ „Бранко Радичевић" у Братунцу.

„Што се тиче ове помоћи она је од веома великог значаја, не само у квантитативном и квалитативном смислу, него и у смислу што планирамо већ од септембра покренути једну кампању и акцију на побољшању читалачких навика и активности", додао је Драган Продановић, директор Средњошколског центра у Братунцу.

Књига солидарности је до сада више пута поклањала књиге школама у Републици Српској, сваки пут у другом граду.

„Мислим да у задњих 30 година није тако велики број књига поклоњен једној основној и средњој школи у овако једној малој општини. Истовремено сматрамо да је то велики допринос паралелним везама које Република Српска и Република Србија имају", изјавио је Лазар Продановић, начелник оптине Братунац.

Акцији Књиге солидарности придружио се Одбојкашки савез Србије који је донирао лопте за женски клуб у Братунцу који и поред врхунских резултата има скромне услове за тренирање.

„Немамо неке превелике услове као што можда можете да видите и дворана нам није у баш најбољим условима, и зато нам сваки вид опреме и помоћи много значи да наставимо да остварујемо велике успехе", рекла је Јована Тодић из КК Братунац.

„Ова опрема јако значи нашем клубу зато што смо ми актуелни прваци Босне и Херцеговине и играмо прву лигу са сениорском екипом", каже тренер одбојкашког клуба у Братунцу Радован Петковић.

Током 50 година ове акције опремљено је на хиљаде библиотека, а у просеку се годишње уручи око 12 хиљада књига. Јубилеј се овог пута обележавао са друге стране Дрине.

„Почели смо у Гацку обележавање 50 година књиге солидарности завршавамо на нашу срећу и задовољство овде у Братунцу, надам се да ће ова библиотека заживети пуним и правим животом и надам се да ћемо наставити мисију књиге солидарности са неким будућим генерацијама", изјавио је Михаило Шћепановић, уредник Књиге солидарности РТС.

А идеју о књизи солидарности су још 1972. започели Десанка Максимовић и Божидар Тимотијевић.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару