Читај ми!

Праистoријска и средњoвековна баштина Београда у Конаку кнегиње Љубице

Изложба „Нови живот ствари - конзервација и рестаурација археолошких предмета за нову сталну поставку Музеја града Београда“ отворена је у Конаку кнегиње Љубице. Неки од најважнијих предмета праисторијске и средњoвековне баштине Београда изложени су први пут.

На изложби су раскошни сребрни појас из петог века пре нове ере, глинени модел куће из бронзаног доба, осликани бокал из времена Сулејмана Величанственог. Многи предмети реконструисани су на основу фрагмената, удахнут им је нови живот и када се заврши уређење зграде Музеја града Београда, биће међу најзначајнијим експонатима у сталној поставци.

„Представљамо најстарију прошлост града на овој изложби. Конзервирано је преко 300 предмета, изложено око 120 и заправо то су предмети који ће чинити окосницу нове сталне поставке у археолошком делу зграде у Ресавској улици, у новом музеју", каже Милош Спасић, коаутор изложбе.

Предмети од глине, метала и стакла обрађени су у једном од најобимнијих музејских подухвата последњих деценија. Заслуге се приписују конзерваторском тиму, а ова изложба је омаж њиховој професији.

„То је велики изазов за конзерватора, зато што сваки од тих предмета у ствари има неке своје проблеме које треба решавати, али утолико је веће задовољство кад се заврши и кад се добије предмет коме је враћена његова лепота и да је враћена читљивост тих предмета", истиче Звездана Поповић, виши конзерватор.

Један од слогана изложбе Нови живот ствари је цитат чувеног уметника грнчарије Колина Пирсона: ,,Археологија без конзервације је чист вандализам".

Део поставке је и конзерваторски атеље, а до 7. маја публика ће моћи да открије како од предмета или његових делова који су били испод земље вековима настаје културно благо.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије