Читај ми!

Поставка у музеју Лувр Абу Даби жели да поручи да су сви људи једнаки

Водимо вас у музеј Лувр Абу Даби у којем је недавно била наша екипа. Ексклузивно о музеју и поставци за РТС говори директор Мануел Рабате.

Сама зграда музеја Лувр Абу Даби је уметничко дело славног француског архитекте Жана Нувела. Геометријски куполасти кров је спектакуларан, а његов дизајн омогућава кишу светлости по читавом простору. Испод куполе је 12 галерија и позорница смештена у мору. Комплекс је окружен водом, које има и у деловима ентеријера.

Париски Лувр потписао је 2007. године уговор вредан 520 милиона долара којим је на 30 година дозволио влади Абу Дабија коришћење имена. Поред тога, Француска је добила додатних 750 милиона долара за саветовање и помоћ око вођења музеја, и позајмице у виду уметничких дела. Седамнаест француских културних установа испоручило је 300 експоната новом статусном симболу Абу Дабија.

„Ово је први универзални музеј арапског света. То значи да смо, осим изузетно оригиналне архитектуре, створили и један нови концепт, који проистиче из самог имена музеја – Лувр Абу Даби. С једне стране, Лувр, као и сваки музеј, представља знатижељу, светску збирку, енциклопедијски приступ знању о уметности. Са друге стране Абу Даби је престоница у којој можете да промишљате глобализацију. Кад спојите та два концепта, рекао бих чак и два бренда, онда можете да испричате нову и повезану историју уметности”, каже Мануел Рабате, директор музеја Лувр Абу Даби.

У галеријама музеја Лувр Абу Даби изложено је 600 експоната од којих је 300 позајмљено. Поставка истиче универзалне теме и међусобне утицаје цивилизација, од праисторије, антике, средњег века до савремених уметничких дела. Изложена дела су својеврстан приказ историје уметности из читавог света.

„Изложеним делима кроз дванаест хиљада година историје хронолошким редом предочавамо уметничку везу коју можете наћи у свим цивилизацијама, од неолитске револуције, све до данашњих дана. Могућност излагања те приче представља нешто крајње оригинално, па уместо да уметничка дела делимо у односу на материјал, начин израде, или цивилизацију, постављамо их заједно како бисмо указали на везу међу њима. То је нови приступ који је примењен у музеју Лувр Абу Даби”, додао је Рабате.

Такав приступ омогућава бројним постиоцима да у музеју виде врхунске уметничке предмете из свих периода историје уметности и цивилизације са свих континената, наглашава разноликост цивилизација које су се развијале истовремено широм света, што је веома редак приступ у свету и пружа занумљив и другачији поглед од уобичајених.

Поставка у музеју Лувр Абу Даби има намеру да каже дас у сви људи једнаки - без обзира на боју коже, националност и вероисповест. Да покаже да су људи током векова имали сличне идеје, бриге и стремљења.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво