Веселе другаре Весне Чипчић можете посетити у БДП-у

На Светски дан позоришта у Београдском драмском позоришту отворена је тематска изложба цртежа „Моји весели другари" драмске уметнице Весне Чипчић. Паралелно са професионалним ангажманом, била је посвећена и хобију, тематском цртању омиљених јунака – кловнова.

Кловнови су уметници чији је циљ да подстакну гледаоце на размишљање, чуђење или на смех. На сликама Весне Чипчић они су комедијанти са озбиљним намерама, сматра Ненад Грујичић. За драмску уметницу кловнови су другари, који су увек весели и насмејани. Нема суза. 

„Читала сам чувеног кловна Грока – аутобиографију. То да је Грок завршио факултет, да је био у будимпештанској академији и дописни члан, даје говорио шест језика, свирао 12 инструмената – па то је велики уметник. Када сам сликала, ја сам мислила на те велике уметнике и пре свега оне који не плачу, оне који нас бодре да се веселимо и радујемо у животу“, рекла је Весна Чипчић.

Првог кловна Солисту насликала је пре више од три деценије за ћерку.

„Толико сам ја имала задовољство велико, толико сам била радосна да ми се није ни јело ни спавало, колико сам уживала у томе, и знала сам да када сам ставила тачку на тог првог кловна, да то неће бити једини и да ћу тиме и даље да се бавим. То је моја стра и мој хоби у коме уживам“, додала је Чипчићева.

За дружење са кловновима Весна Чипчић је имала времена само током летовања на Дивчибарама. Тако се у збирци налази више од тридесет радова. 

Главни и једини ликовни јунаци на сликама драмске уметнице представљани су на изложбама у Холандији, Мађарској, и у родној Кикинди.

„Мој први сусрет са позориштем, под знаком навода јесте био Медрано циркус у Кикинди када сам била јако мала. И циркус као и позориште има сцену, актере, шминку, костим, светло, сценографа, костимографа... само на један други начин“, каже глумица.

До краја маја њене веселе другаре могу видети и посетиоци у фоајеу Београдског драмског позоришта, матичној кући Весне Чипчић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво