Изложба „Љубав изнад интереса – сликарство 20. века“ отворена у Галерији РТС

У Галерији РТС-а отворена је изложба уметничких дела из приватних колекција под називом „Љубав изнад интереса –сликарство 20. века“.

Изложба „Љубав изнад интереса – сликарство 20. века“ отворена у Галерији РТС Изложба „Љубав изнад интереса – сликарство 20. века“ отворена у Галерији РТС

Први цртежи у пећинама показују да су људи одувек тежили да оплемене простор у коме бораве. Током историје само су повлашћени могли да уживају у вредним уметничким делима, владари и богати појединци.

Захваљујући колекционарима сачувана су многа значајна дела која се налазе у музејима и јавним збиркама. Протеклих деценија издвојиле су се колекције три породице које сакупљају радове наших аутора.

„Пре свега иду из свог афинитета, што је и природно да задовољавају своје естетичке и друге потребе и укусе. А онда их и превазиђу када се образују, онда надграде све то и понашају се малте не боље него људи који професионално то воде. Љубав одређује све. Љубав. А још када је удружена са знањем, учењем, као што је у овом случају, онда је то чист погодак. Ипак, галеристи и колекционари су спојени судови, јер без добрих галериста, тешко ћете наћи и добре колекционаре“, наглашава Никола Кусовац, аутор изложбе.

Ова изложба представља дела разних уметника, од Марка Мурата, Бете Вукановић и Надежде Петровић до Петра Омчикуса и Воје Станића, али то је уједно и прича о колекционарима и задужбинарима у Србији.

У 19. и 20. веку појединци, као што су Сава Текелија, Илија Коларац, Ђорђе Вајферт, Никола Спасић и други оставили су свом народу куће, палате и имања, а уз то и изузетне уметничке збирке, које откривају и њихов укус и друштвене прилике.

Изложба Љубав изнад интереса - сликарство 20. века у РТС-у једна је од ретких прилика да видимо дела из приватних колекција.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво