Сахрањен академик Драгослав Михаиловић

Књижевник, академик Драгослав Михаиловић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Уз чланове породице, од угледног писца опростили су се бројни пријатељи, колеге и поштоваоци његовог дела.

Сахрањен академик Драгослав Михаиловић Сахрањен академик Драгослав Михаиловић

Опело је у Храму Светог Николе служио са свештенством викарни епископ новобрдски Иларион, који се у својој краткој беседи присетио да је Михаиловић у своју породицу примио све оне који су читали велику књижевност коју је писао“.

Он је успео да створи предиван свет, а само му је зло нуђено у овом свету, приметио је Иларион.

Рекао ми је: 'Не бих могао да напишем Петрији венац да нисам православан'“, рекао је између осталог епископ Иларион.

У свом последњем опроштају, академик и драматург Душан Ковачевић је подсетио, између осталог, да се писац књига Фреде, лаку ноћ, Кад су цветале тикве и Петријн венац од својих почетака борио за очување, неговање и афирмацију српског језика. Ковачевић је рекао да се данас опрашта од пријатеља, после пола века познанства, дружења, разговора.

Одлази велики писац и оставља своју породицу и многобројне ликове из својих књига, који ће живети вечно док ходају и причају по земљи Србији, коју је Драгослав толико волео, рекао је академик Душан Ковачевић. Опраштајући се од свог пријатеља великог писца, некадашњи професор Универзитета у Београду, Владета Јанковић, рекао је да је Михаиловић имао диван и страшан, испуњен и дуг живот, који је искористио ваљано и без остатка.

О твом уметничком учинку говориће се нараштајима, учиће се по школама, где год има и докле год буде српског језика. По теби ће се звати улице и тргови. Све што си написао стоји, и стајаће као тврди град, поручио је Јанковић.

Према његовим речима, Михаиловић је био поштен, вредан, великодушан и незлобив, неустрашив и усправан пред неправдом.

Ниси се дао пасјим синовима Драгославе. Ни онда кад су те кидали на злу месту, ни док су деценијама касније њушкали за тобом кад си био славан и недодирљив. Бојали су те се они, а имали су и зашто, оценио је Јанковић.

Романописац, приповедач, сценариста, драматург, и редован члан Српске академије наука и уметности Драгослав Михаиловић преминуо је 12. марта у 93. години у Београду.

четвртак, 30. март 2023.
17° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета