Премијера представе „Развојни пут Боре Шнајдера“ у Југословенском драмском

Представа „Развојни пут Боре Шнајдера“ Александра Поповића, у режији Егона Савина, премијерно се изводи у Југословенском драмском позоришту. Насловну улогу тумачи Ненад Јездић.

„Иде све на меру, нема ништа одока. Шејкуј лево, шејкуј десно док не угодиш, почни кад осване, заврши кад се смркне...

У нашој драмској литератури нема шармантнијег преваранта, каријеристе, женскароша, једном речју муфљуза, од Боре Шнајдера. Његов творац Аца Поповић обрачунава се с њим и шаље га у затвор, али га више од свега воли. Јер, као и Бора, ко би моћи одолео? У савршено скројеном оделу, с Бором Шнајдером, Ненад Јездић, успиње се на глумачки Монт Еверест.

„Ово је плејада, ово је гарнитура карактера и ликова који би све друго само никако да буду ту за оно што могу, што умеју. Не могу ни то, а хоће више од тога. Као и Бора који каже, ‘немам ја смисла за економисање с малим’. Свима нам је нешто постало мало, сви би нешто више, нешто другачије, нешто веће“, каже Ненад Јездић.

Иако с титулом најбоље српске драме од 1944. до 1993. године, Развојни пут Боре Шнајдера није често извођен. Док га је публика волела, Ацу Поповића позоришта су избегавала. Раскринкавање није било у моди.

„Пише о томе како менталитет разграђује систем, како га злоупотребљава за своје личне потребе, како цвета корупција, цвета похлепа, властољубивост, грамзивост, све оно што су најгоре црте менталитета. Видите да то постоји и данас и то у много већој мери него у социјализму“, наводи редитељ Егон Савин.

Уживаћемо у језичким заврзламама једног од највећих драмских писаца, Аце Поповића. Смејаћемо се Бори, а заправо ћемо се подсмевати себи. Опростићемо Бори, опростити и себи.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво