Читај ми!

Роковник, 17. – 23. јун: "Лето љубави" у Сан Франциску

Рокенрол ове године слави 70. година, а ове недеље рођендан славе Џело Бијафра, Кендрик Ламар, Пол Макартни, Пола Абдул, Ен Вилсон, Брајан Велч, Брајан Вилсон, Лајонел Ричи, Реј Дејвис, Лана Дел Реј, Крис Кристоферсон, Синди Лопер и Боби Гилеспи. ”Лето Љубави” је започело бесплатним концертом у Голден Гејт парку у Сан Франциску.

Роковник, 17. – 23. јун: "Лето љубави" у Сан Франциску Роковник, 17. – 23. јун: "Лето љубави" у Сан Франциску

Рођени 17. јуна

1946. Barry Manilow је амерички текстописац и певач са каријером дугом шест деценија. Песме по којима је познат су: Could It Be Magic, Looks Like We Made It, Mandy, I Write the Songs, Can’t Smile Without You, Weekend in New England и Copacabana.

1958. Џело Бијафра је амерички певач и политички активиста. Познат је као текстописац и певач панк бенда Dead Kennedys. Група је објавила четири студијска албума.

1987. Кендрик Ламар Дакворт је амерички репер и текстописац. Рођен и одгајан у Комптону, започео је своју музичку каријеру као тинејџер под уметничким именом К-Дот. Његов деби албум, ”good kid, m.A.A.d city”, је именован у "100 најбољих деби албума свих времена" од стране магазина Ролинг Стоун. Албум ”To Pimp a Butterfly” је рангиран од многих као најбољи албум 2015. године, а исте године, Билборд је ставио Ламара у листу "10 најбољих репера свих времена”. Ламар је освојио седам Греми награда.

Рођени на данашњи дан: 1947. Gregg Rolie (Santana, Journey), 1957. Philip Chevron (The Pogues) и 1969. Kevin Thornton (Color Me Badd)

Догодило се 17. јуна

1965. Групе Кинкс и Моди Блуз су имале свој деби на америчком тржишту свирајући на Музичкој академији у Њујорку.

1971. Керол Кинг је са албумом ”Tapestry” на првом месту америчке листе албума, где ће остати следећеих 15 недеља. Са албума се издвајају песме It's Too Late, I Feel the Earth Move, Will You Love Me Tomorrow и You've Got a Friend.

1972. Don McLean је са песмом Vincent на првом месту британске листе синглова. Песма је посвећена сликару Винсенту Ван Гогу. Песма се свакодневно пушта у његовом музеју у Амстердаму.

1997. Група Blink -182 је објавила свој други студијски албум ”Dude Ranch”. Са албума су се издвојиле песме Dammit и Josie.

2007. Traveling Wilburys су на првом месту британске листе албума са својим албумом ”Collection”.

2012. Брус Спрингстин је одсвирао свој најдужи концерт на стадиону Сантијаго Бернабеу у Мадриду. Концерт је трајао три сата и 48. минута.

2016. Након пет година паузе група Ред Хот Чили Пеперс је објавила албум ”The Getaway”.

Рођени 18. јуна

1942. Сер Џејмс Пол Макартни је енглески музичар, певач, инструменталиста, текстописац и један од најважнијих ликова у рокенролу. Његово кантауторско партнерство са Џоном Леноном и даље је најуспешније у историји. Према „Гинисовој књизи рекорда“, Пол Макартни је најуспешнији композитор поп музике свих времена са 32 песме на првом месту Билборд хот 100 листе . Био је члан Битлса до њиховог распада 1970. године, након чега отпочиње његова каријера прво у групи Вингс, а након распада групе соло каријера која траје до данас. Пол Макартни је такође сликар и бори се за права животиња. Године 1997. британска краљица Елизабета II доделила му је титулу витеза, а 2012. га је француски председник Франсоа Оланд одликовао Орденом легије части.

Рођени на данашњи дан: 1925. Johnny Pearson (Band Leader), 1942. Richard Perry, 1971. Nathan Morris (Boyz II Men), 1976. Busbee, 1976. Blake Shelton, 1988. John Dun (Twenty One Pilots) и 1994. Takeoff (Migos)

Догодило се 18. јуна

1955. Џими Јанг је са песмом Unchained Melody на првом месту британске листе синглова.

1964. Након концерта у Сиднеју, приређена је рођенданска журка у част 22. рођендана Пола Макартнија. Журку је уприличило 17. девојака које су победнице конкурса: Зашто бих била гошћа на рођенданској журци Битлса?

1977. Група Флитвуд Мек је са песмом Dreams на првом месту америчке листе синглова.

1981 Група Хаустор је објавила истоимени први албум. Најпопуларнија песма са овог албума је Моја прва љубав. Стих "девојке у летњим хаљинама" је преузет од наслова приче "Девојке у летњим хаљинама" Ирвина Шоа. Песма за сва времена.

1984. Ник Кејв и Бед Сидс су објавили деби албум ”From Her to Eternity”.

1984. Елвис Костело је објавио албум ”Goodbye Cruel World”. Са албума су се издвојиле песме I Wanna Be Loved и The Only Flame in Town.

2001. Група Faihless је објавила свој трећи студијски албум ”Outraccespect” са кога се издвојила песма We Come, која је стигла до трећег места у Великој Британији.

2016. Адел је проглашена текстописцем године не престижној додели награда Ivor Novello.

Рођени 19. јуна

1928. Томи Де Вито је амерички музичар, најпознатији као оснивач, певач и гитариста групе Four Seasons. Група је вокални квартет основан 1960. у Џу Џерсију. Оригинална постава бенда је примљена у Кућу славних рокенрола 1990. године. Они су једна од најпродаванијих музичких група свих времена, са тиражем од продатих 100. милиона плоча широм света.


1948. Ник Дрејк је енглески кантаутор познат по песмама мрачног садржаја које је изводио на гитари. Објавио је три албума ”Five Leaves Left”, ”Bryter Layter” и ”Pink Moon”. Умро је 1974.

1950. Ен Вилсон је америчка музичарка позната као главни вокал у групи Харт коју је основала са сестром Ненси. Група је основана 1973. године, а популарност су постигле 80их година са песмама: What About Love, Never, These Dreams, и All I Wanna Do Is Make Love to You.

1963. Пола Абдул је америчка певачица, плесачица, кореографкиња, глумица и телевизијска личност. Након што је радила кореографију за музичке спотове групе Џексон 5, Пола је убрзо потписала уговор са издавачком кућом Вирџин рекордс. Објавила је три студијска албума, појавила се у великом броју филмова, ТВ емисија и серија, а радила је и кореографију за многе од њих.

1970. Брајан Велч је амерички музичар, гитариста и оснивач метал бенда Корн. Корн је састав из Бејкерсфилда који успешно спаја стилове попут хеви метала и реп метала, којим су заправо створили нову врсту метала под називом ну метал (new-age metall). Популарност су стекли својим јаким осећајем за звукове посебно у сингловима попут Blind, Freak on a Leash и Here to Stay. 2005. групу напушта до тад креатвина глава групе Брајан „Хед“ Велч због своје новооткривене хришћанске вере.

Рођени на данашњи дан: 1959. Mark DeBarge (DeBarge), 1976. Scott Avett (The Avett Brothers) и 1983. Macklemore

Догодило се 19. јуна

1964. Ерик Бардон је дао интервју у коме је открио да је песму House Of The Rising Sun први пут чуо када ју је певао Џони Хенд у Њукаслу. Пошто су били на турнеји са Чаком Беријем, одабрали су ту песму да им попуни репертоар.

1964. Martha and the Vandellas су са обрадом песме од Марвина Геја, Dancing in the Street стигле до четвртог места Билбордове листе.

1965. Four Tops су са песмом I Can't Help Myself на врху америчке листе синглова. Песма која је постала хит била је тек други снимак групе.



1973. Први амерички хит Frankenstein од Едгара Винтера је постигла златни тираж и награђена је златном плочом.

1987. Група Ганс енд Росес је дебитовала у Великој Британији концертом у клубу Марки у Лондону. Публика их је засула пивским чашама на почетку концерта у знак добродошлице.

2006. Тејлор Свифт је објавила свој деби сингл Tim McGraw који ће стићи до 40. места на Билбордовој листи.

2009. Група Gossip је објавила четврти студијски албум ”Music for Men. It features” са кога су се издвојили синглови Heavy Cross и Love Long Distance.

2011. Био сам на много концерата и свакако да је најтужнији био концерт на Калемегдану певачице Ејми Вајнхаус. Сви који су били те вечери присутни могли су да сведоче трагедији велике звезде која је након неколико песма отишла са стејџа. Многи су је сматрали посебном и ретко талентованом певачицом, која је преминула 23. јула 2011. године.

2020. Боб Дилан је објавио свој 39. студијски албум ”Rough and Rowdy Ways”.

Рођени 20. јуна

1924. Чет Аткинс је амерички музичар познат као и ”Мистер Гитара” и ” Кантри Џентлмен”. Утицао је својом музиком на звук Нешвила. Свирао је гитару, мандолину, виолину, бенџо и укулеле. Умро је 2001.



1936. Мики Мост је енглески продуцент познат по раду са Донованом, Лулу, Сузи Кватро, Џеф Беком и другима. Умро је 2003.

1942. Брајан Вилсон је амерички музичар, текстописац, вокал и оснивач групе Бич Бојс. Један од генијалаца који је својим приступом писања песама, аранжманима и начином снимања, нашироко признат као један од валиких ликова рокенрола. Бич Бојс је амерички рок састав основан у Хоторну 1961. године. Оригинални састав групе чинили су браћа Вилсон: Брајан, Денис и Карл, њихов рођак Мајк Лoв и пријатељ Ал Џардин. Препознатљиви по вокалним хармонијама и раним песмама на тему сурфовања, једна су од најутицајнијих група рок ере.

1945. Anne Murray је канадска певачица која је током 40-годишнје каријере продала преко 50. милиона албума. Освојила је четири Греми награде.

1949. Лајонел Брокман Ричи je амерички певач, текстописац, глумац и музички продуцент. Каријеру је започео у бенду Комодорс, након којег је почео соло каријеру. Сматра се једним од највећих певача балада 80-их. Песму All Night Long са трећег албума је изводио на затварању Летњих олимпијских игара 1984. Велики успех доживеле су касније и песме Hello и Say You, Say Me.

Рођени на данашњи дан: 1954. Michael Anthony (Van Halen), 1960. John Taylor (Duran Duran), 1972. Chino Moreno (Deftones) и 1988. Adam Hann (The 1975)

Догодило се 20. јуна

1969. Почео је тродневи фестивал Њупорт у Калифорнији на којем су учествовали Ike и Tina Turner, Marvin Gaye, Creedence Clearwater Revival, The Byrds, The Rascals, Steppenwolf, The Jimi Hendrix Experience, Janis Joplin, Johnny Winter, Eric Burdon и Love. Карта је коштала 15. долара, а Џими Хендрикс је добио хонорар од 125.000 долара што је у то време био највећи хонорар икад исплаћен некој рок групи. Било је присутно 200.000 посетилаца.

1969. Дејвид Боуви је снимио песму Space Oddity у студију Тридент у Лондону. У песми се први пут појављује лик Мајора Тома. Као велики Боувијев фан искористио сам прилику да у својој песми Тегљач убацим и Мајора Тома.

1975. Нил Јанг је објавио свој шести студијски албум ”The Night's The Night”. Албум ће у међувремену постати један од култних албума седамдесетих година.

1978. Група Форинер је објавила други студијски албум ”Double Vision” са кога је скинут сингл Hot Blooded. 

1981. Stars on 45 је на првом месту америчке листе синглова. Мешавина песмама групе Битлси и диско ритмова је отворила врата касније многим другим уметницима за сличан микс, као што су Стиви Вондер, Статус Кво и други.

1989. Група Faith No More је реализовала трећи студијски албум ”The Real Thing” за издавачку кућу Епик.

1999. Jamiroquai је са албумом ”Synkronized” на врху британске листе албума.

2001. Група Калт је објавила седми студијски албум ”Beyond Good and Evil”. 

2019. Збирка гитара Дејвида Гилмора је постигла рекорд у Њујорку када је 130 инструмената продато на аукцији. Највећу цену је постигла гитара Black Strat, која је продата за 3.975.000 долара.

Рођени 21. јуна

1944. Реј Дејвис је певач, ритам гитариста и текстописац групе Кинкс, коју је водио заједно са својим млађим братом Дејвом. Такође је глумио, режирао за позориште и телевизију. Од 1990. године често се назива "кумом Бритпопа".

1981. Brandon Richard Flowers је амерички текстописац, клавијатуриста, вокал и оснивач групе Килерс из Лас Вегаса. Осим рада са групом објавио је и два соло албума.

1985. Лана дел Реј је америчка певачица, текстописац, музички продуцент, модел и режисер спотова. Њен дебитантски албум ”Born to Die” доживео је интернационални успех и садржи хит сингл „Summertime Sadness”. Њен официјелни Јутјуб канал је акумулирао око 3,1 милијарде прегледа до 9. новембра 2018, са једанаест спотова који имају више од сто милиона прегледа.

Рођени на данашњи дан: 1932. Lalo Schifrin, 1946. Brenda Holloway, 1947. Joey Molland (Badfinger), 1950. Joey Kramer (Aerosmith), 1951. Nils Lofgren (E Street Band), 1969. Pat Sansone (Wilco) и 1976. Mike Einziger (Incubus)

Догодило се 21. јуна

1962. Тема из филма о Џемс Бонду се први пут може да чује у филму ”Доктор Но”. Оригинални снимак је урадио Вик Флик на гитари Clifford Essex Paragon Deluxe из 1939.

1966. Џими Пејџ је дебитовао уживо са групом Јардбирдс у клубу Марки у Лондону.

1967. Лето Љубави је започело бесплатним концертом у Голден Гејт парку у Сан Франциску. Наступили су The Grateful Dead, Big Brother and the Holding Company и Quicksilver Messenger Service.

1975. Гитариста Ричи Блекмур је напустио групу Дип Парпл и основао властиту групу Рејнбов. Кроз групу је прошло много музичара као Ronnie James Dio, Graham Bonnet, Cozy Powell, Roger Glover и Doogie White.

1986. Група Џенезис је са својим албумом ”Invisible Touch” на првом месту британске листе албума. Албум је до данас продат у 15. милиона примерака што га чини комерцијално најуспешнијим албумом групе у њиховој каријери.

1992. Orb су објавили сингл Blue Room који је трајао 39 минута и 58 секунди. Сингл је стигао до осмог места у Британији.

1994. Хелмет су објавили свој трећи студијски албум ”Betty”.

1994. Група Rancid је објавила свој други албум ”Let’s Go” са кога се издвојио сингл Salvation.

1999. Chemical Brothers су објавили свој трећи албум ”Surrender” са кога су се издвојиле песме Hey Boy Hey Girl, Let Forever Be и Out of Control.

2001. Амерички блуз певач и гитариста Џон Ли Хукер је умро у 83. години. Познат је по песмама Boogie Chillen, Crawling King Snake, Dimples, Boom Boom и One Bourbon, One Scotch, One Beer.

2011. Група Maroon 5 је објавила сингл Moves Like Jagger са којим су стигли на прво место америчке листе синглова.

Рођени 22. јуна

1936. Крис Кристоферсон је амерички кантри музичар, кантаутор и глумац. Крис данас важи за вероватно најбољег текстописца у кантри музици и једног од најбољих текстописаца уопште, а награда нешвилског удружења текстописаца однедавно носи његово име. Његове песме говоре о љубави, слободи, страсти, депресији, усамљености, пријатељству, дроги, смрти, социјалним темама, рату, религији и политици.

1947. Howard Kaylan је амерички музичар, текстописац, вокал и оснивач групе Turtles. Такође у каријери је био и члан пратећег бенда Френка Запе.

1948. Todd Rundgren је амерички певач, текстописац и продуцент. У богатој каријери био је члан група Nazz и Utopia. Познат је по својој софистицираној и често неортодоксној музици.

1953. Синди Лопер је америчка певачица чији су мелодичан глас и дивљи начин одевања симбол 1980-тих, деценије у којој је била на врхунцу популарности. 1983. године објавила је ”She's So Unusual”, хит-албум који је од Лоперове направио светски познато име. Са албума се издвојила песма Girls Just Wanna Have Fun, која се убрзо етаблирала као омиљена песма жена широм свет. До сада је објавила 11. студијских албума.

1961. Џими Самервил је шкотски певач и текстописац. Био је члан група Bronski Beat и Communards. Познат је по свом снажном и дубоком певању. До сада је објавио 6. студијских албума.

1964. Боби Гилеспи је шкотски музичар и певач, познат по раду у групи Прајмал Скрима. Прајмал Скрим је шкотски алтернативни рок-бенд који су 1982. у Глазгову основали Боби Гилеспи и Џим Бити. Бенд је био кључни део инди поп сцене осамдесетих година, али је касније променио смер ка више психоделик и гараж рок утицајима. Њихов албум из 1991. године Screamadelica пробио их је у меинстрем. До сада су објавили девет албума.

Рођени на данашњи дан: 1944. Peter Asher (Peter & Gordon) и 1970. Steven Page (Barenaked Ladies)

Догодило се 23. јуна

1963. Стиви Вондер је са 13. година стигао до првог места Билбордове листе синглова са песмом Fingertips Parts One and Two.

1968. Отис Рединг је са албумом ”Dock Of The Bay” на првом месту британске листе албума. Постхумни хит (Sittin' On The Dock) Of The Bay је снимљен три дана пре авионске несреће у којој је певач погинуо.

1968. Herb Alpert је са песмом This Guys In Love With You је на врху британске листе синглова.

1971. Џони Мичел је објавила свој четврти студијски албум ”Blue”. Албум је у међувремену стекао култни статус и сматра се једним од најбољих женских албума свих времена.

2005. Roykssop су објавили свој други студијски албум ”Understanding”.

2008. Колдплеј су на првом месту британске листе синглова са песмом Viva La Vida. На крају године су добили и награду Греми за песму године.

Рођени 23. јуна

1961. Митар Суботић Суба је српски музичар, композитор и музички продуцент. Псеудоним Rex Ilusivii користио је од почетка каријере до 1995. године. Био је продуцент албума Екатарине Велике, Хаустора и Марине Перазић. За дело „The Dreambird, In The Mooncage“ 1988. године награђен је УНЕСКО наградом за промоцију културе. Награда се састојала од стипендије за тромесечно истраживање афро-бразилских ритмова у Бразилу. У Бразилу је остварио успешну каријеру као продуцент. Умро је 1999.

1975. KT Tunstall је шкотска певачица и текстописац. Пажњу јавности је скренула песмом Black Horse and the Cherry Tree у емисији Џулса Холанда. До сада је објавила 8 студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1929. June Carter Cash, 1940. Stuart Sutcliffe (The Beatles), 1962. Steve Shelley (Sonic Youth), 1965. Bonehead (Oasis) и 1984. Duffy

Догодило се 23. јуна

1960. Еди Кохран је на првом месту у Великој Британији са песмом Three Steps To Heaven. Певач је погинуо три месеца раније у саобраћајној несрећи.

1967. Арета Френклин је снимила њен класик Chain of Fools.

1973. 10cc су са песмом Rubber Bullets на првом месту британске листе синглова.

1980. Ролингстонси су издали албум ”Emotional Rescue”. 

1990. Акустична гитара Гибсон на којој је свирао Бади Холи је продата за 139.658 фунти на аукцији код Сотбија.

2004. Боб Дилан је добио почасну диплому за допринос музици на универзтету Сент Ендруз у Шкотској.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару