Читај ми!

Роковник, 3. – 9. јун: Боб Марли објавио девети студијски албум ”Exodus”.

Рокенрол нам је донео многе талентоване ликове, а неки од њих славе рођендан ове недеље. Слављеници су: Сузи Кватро, Јан Хантер, Лори Андерсон, Стив Веј, Мет Белами, Ед Симонс, Том Џонс, Ненси Синатра, Мик Хакнал и Бони Тејлор. Боб Марли је објавио девети студијски албум ”Exodus”.

Роковник, 3.  – 9. јун: Боб Марли објавио девети студијски албум ”Exodus”. Роковник, 3. – 9. јун: Боб Марли објавио девети студијски албум ”Exodus”.

Рођени 3. јуна

1926. Ален Гинзберг је амерички песник, филозоф и писац. Једна од водећих личности генерације Битника, педесетих година и Хипи покрета из шездесетих година XX века, који је са америчког тла произишао у глобални феномен. Био сам на његовом гостовању у Дому омладине 1986. године, где сам успео да добијем и аутограм славнога песника. Умро је 1997.

1939. Јан Хантер је енглески текстописац, гитариста и певач познат по раду у групи Mott the Hoople у периоду 1969-1974. Група је стекла популарност са песмом All the Young Dudes из 1973., коју је написао Дејвид Боуви. Објавили су 7. студијских албума.

1942. Curtis Mayfield је амерички кантаутор, гитариста, певач, продуцент, познат као ”Нежни геније”. Успех постиже са групом Impressions коју напушта 1970. и креће са соло каријером. Два пута је примљен у Кућу славних рокенрола. Умро је 1999.

1950. Сузан „Сузи“ Кватро је америчка басисткиња, певачица и глумица, мађарско-италијанског порекла. Током 70-их година 20. века имала је неколико хитова у Аустралији и Европи, а касније у Сједињеним Америчким Државама. На рокенрол зиду из тинејџерских дана њен постер је био залепљен на видном месту. У периоду од 1973. године до 1980. године освојила је шест Браво Ото награда. Објавила је 15. албума који су продати у више од 50. милиона примерака.

1960. Јасенко Хоура је хрватски музичар, гитариста и певач чешког порекла. Оснивач је загребачког рок и панк бенда Прљаво казалиште, који на југословенској и хрватској музичкој сцени делује од 1977. године. Име групе потиче од једне епизоде стрипа Алан Форд, када чланови дружине Т. Н. Т. долазе у позориште названо „Прљаво казалиште“. Њихов први албум сам излизао од слушања. До сада су објавили 17. студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1951. Deniece Williams, 1952. Billy Powell (Lynyrd Skynyrd), 1956. Danny Wilde (The Rembrandts), 1961. El DeBarge (DeBarge), 1962. David Cole (C+C Music Factory), 1964. Kerry King (Slayer), 1965. Mike Gordon (Phish) и 1968. Samantha Spracklin (Republica)

Догодило се 3. jуна

1967. Група Дорс је објавила сингл Light My Fire, који ће после два месеца стићи до броја један америчке листе синглова.

1967. Арета Френклин је на првом месту америчке листе синглова са песмом Respect коју је компоновао Отис Рединг.

1970. Група Дип Парпл је објавила свој четврти студијски албум ”Deep Purple In Rock”. Са албума су се издвојиле песме Speed King и Child in Time.

1977. Боб Марли је објавио девети студијски албум ”Exodus”. Са албума се издвајају песме Jamming, Waiting In Vain, Three Little Birds и One Love. Часопис Тајм је албум прогласио најбољим албумом 20. века.

1979. Емитована је прва радио емисија Вентилатор 202 коју је водио Зоран Модли. Модли је форсирао младе новоталасне бендове и њихову музику, што се може чути на компилацијама ”Артистичка радна акција” и ”Пакет аранжман”.

1995. Брајан Адамс је започео петонедељни низ на првом месту америчке листе синглова са песмом Have You Ever Really Loved A Woman која се појавила у филму Дон Жуан.

2006. Ред Хот Чили Пеперс су са деветим студијским албумом ”Stadium Arcadium” на првом месту листа са обе стране Атлантика.

Рођени 4. jуна

1944. Мишел Филипс је америчка певачица, композитор, глумица и члан вокалне групе Мамас енд папас. Снимали су и наступали од 1965. до 1968, са кратким поновним формирањем 1971. године, а издали су пет албума и десет хит синглова. Продали су приближно 40. милиона плоча широм света. Њихове најпознатије песме су: California Dreamin и Monday, Monday.

Рођени на данашњи дан: 1937. Freddy Fender, 1945. Gordon Waller (Peter and Gordon), 1954. Mickey Dread, 1974. Stefan Lessard (Dave Matthews Band), 1976. Kasey Chambers, 1987.Mollie King (The Saturdays) и 1990. Zachary Farro (Paramore)

Догодило се 4. jуна

1942. Glenn Wallichs је покренуо издавачку кућу Капитол рекордс која је у богатој историји објављивала Френк Синатру, Битлсе, Бич Бојсе, Еди Кохрана, Тину Тарнер и друге.

1967. The Jimi Hendrix Experience, Procol Harum, Denny Laine и The Chiffons су свирали у позорушту Севиља у Лондону. У публици су били Пол Макартни и Џорџ Харисон да би уживо чули Џимија Хендрикса како свира песму Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

1969. У Аустралији je стотине људи потписало петицију против избора Мика Џегера за улогу аустралијског народног хероја Неда Келија у истоименом филму.

1976. Секс Пистолси су свирали у Манчестеру свој легендарни концерт. У публици су присутни Morrissey, Bernard Sumner, Peter Hook и Mark E Smith. Улазнице коштају 1. фунту.

1984. Брус Спрингстин је објавио свој класик албум ”Born In The USA”. Свих седам синглова скинутих са албума укључујући Dancing in the Dark, Born in the U.S.A, I’m on Fire и Glory Days стигли су у топ тен у Америци.

1994. Wet Wet Wet су са песмом Love Is All Around из филма "Four Weddings & A Funeral” на првом месту у Великој Вританији.

2006. Sandi Thom је на првом месту британске листе синглова са песмом I Wish I Was A Punk Rocker, (with flowers in My Hair”).

Рођени 5. јуна

1947. Лори Андерсон је америчка авангардна уметница и музичарка. Андерсон је током 70их изводила разне перформансе свирајући виолину. Постигла је неочекивани комерцијални успех када је њена песма O Superman стигла до другог места у Британији. До сада је објавила 7. студијских албума.

1955. Аки Рахимовски је певач рок састава Парни ваљак. Као тинејџер је био члан неколико састава Вакум, Крвна браћа и Тор, са којим је наступио на фестивалу у Загребу 1975. године. Исте године упознаје гитаристу и композитора Хусеина Хасанефендића Хуса и Јурицу Пађена. У сарадњи са менаџером Владимиром Михаљеком Михом оснивају групу Парни ваљак. Умро је 2022. године.

Рођени на данашњи дан: 1943. Michael Davis (MC5), 1946. Freddie Stone (Sly and the Family Stone), 1947. Tom Evans (Badfinger), 1956. Richard Butler (The Psychedelic Furs), 1956. Kenny G, 1979. Pete Wentz (Fall Out Boy) и 1998. Dave

Догодило се 5. јуна

1961. Рој Орбисон је на врху америчке листе синглова са песмом Running Scared.

1971. Пол Макартни је објавио свој други соло албум ”Ram” са којим је стигао до првог места британске листе албума. Џон Ленон се пронашао у песмама Too Many People и Dear Boy.

1975. Једна од оних легендарних ситуација из рокенрола се десила приликом снимања песме Shine On You Crazy Diamond групе Пинк Флојд у студију Еби Роуд у Лондону када се ничим изазван појавио Сид Барет коме је песма посвећена. Тада 29-годишњи Барет је са обријаном главом и обрвама, и са вишком килограма ушетао у студио, чуо песму и отишао без поздрава.

2012. Бајага и инструктори су објавили девети студијски албум ”Даљина, дим и прашина”. Уз албум је ишла и књига Бајагине поезије ”Водич кроз снове”.

2016. Чланови групе АББА су први пут наступили након 1982. на приватној свечаности у Стокхолму.

Рођени 6. јуна

1944. Edgar Froese је немачки уметник и музичар. Оснивач је групе Тенџери Дрим која се сматра пиониром електронске музике. Имали су кључну улогу у развоју немачке музичке сцене, познате као”музика космоса”. У каријери је урадио и музику за 60 филмова.

1948. Владимир Савчић Чоби је српски музичар и глумац. Године 1967. је основао сарајевску групу „Вокинс“, па затим и групу „Чоби и његове сјенке“, када и добија надимак Чоби. Годину дана касније постаје члан групе Про Арте, да би више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих југословенских певача. Неке од познатих песама ове групе су Немој драга плакати, Лола и Плачем. Умро је 2009.

1960. Стив Веј је амерички текстописац, продуцент и гитариста. У богатој каријери свирао је са Френк Запом, групом Вајтснејк, Дејвидом Ли Ротом и другима. Објавио је и осам самосталних албума. Сматра се једним од најбољих хеви метал гитариста.

1961. Tom Araya је чилеанско-амерички басиста и певач треш метал бенда Слејер. До сада су снимили дванаест студијских албума, а највећи успех постигли су албумом ”Reign in Blood” који се сматра једним од најутицајнијих хеви метал албума свих времена. Освојили су два Гремија, за песме Eyes of the Insane и Final Six, те су свирали на многим великим концертима широм света. Сматрају се чланом "велике четворке треш метала”.

1962. Масимо Морено Савић је југословенски и хрватски рок музичар и певач. Каријеру је почео у групи Доријан Греј, а ширу популарност он и група су стекли препевом песме The sun ain't gonna shine anymore групе Walker Brothers. Објавили су два албума. Након што се група Доријан Греј распала, Масимо је започео соло каријеру, оријентишући се на песме ближе забавној него рок музици. Умро је 2022.

1976. Владимир Владо Георгиев је српски поп певач и продуцент. До сада је објавио три албума са којих су се издвојиле песме Анђеле, Збогом љубави, Ми нисмо ми, Нисам љубоморан и друге.

Рођени на данашњи дан: 1936. Levi Stubbs (The Four Tops), 1970. James Shaffer (Korn), 1978. Jeremy Gara (Arcade Fire, 1978. Carl Barat (The Libertines, Dirty Pretty Things) и 1989. Ross MacDonald (The 1975)

Догодило се 6. јуна

1962. Битлси су имали прво снимање у Еби Роуд студију. Снимили су четири песме и за то су плаћени 7. фунти.

1970. Сид Барет је одсвирао свој последњи концерт у лондонској сали Олимпија. Након четврте песме је само скинуо гитару и отишао са стејџа, остављајући тако збуњену публику и музичаре.

1987. Витни Хјустон влада светским музичким листама са песмом I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me). Касније је освојила и Греми награду за песму године.

1998. B*Witched су са песмом C'est La Vie на првом месту британске листе синглова.

2005. Џон Бонам је проглашен најбољим бубњарем по часопису Класик Рок, наводећи песму Моби Дик као пример где је до изражаја дошао сав таленат Великог Џона.

Рођени 7. јуна

1917. Дин Мартин је амерички певач, филмски глумац и комичар италијанског порекла, који је захваљујући хит-песмама као Memories Are Made Of This, That's Amore, Everybody Loves Somebody, Mambo Italiano,Volare и Ain't That A Kick In The Head? постао једна од највећих икона популарне музике 1950-их и 1960-их. Мартин је познат и по томе што је био комичарски партнер Џерија Луиса на почетку Луисове каријере. Умро је 1995.

1940. Том Џоунс је британски певач. Експериментисао је са разним жанровима музике, укључујући поп, денс и кантри. Каријеру је започео 1963. године, а прославио се песмама као што су Green, Green Grass of Home (1966) и Delilah (1968). Накнадну популарност му је донела денс-поп песма Sex Bomb из 1999. године, која је остала једна од његових најпрепознатљивијих песама.

1958. Принс Роџерс Нелсон је амерички музичар. Власник је седам Греми награда, Златног глобуса и једног Оскара. Уврштен је у Рокенрол кућу славних 2004. године. Магазин Ролинг стоун га је ставио на 27. место своје листе „100 највећих извођача свих времена“. Продао је преко 100. милиона плоча и дискова широм света. Умро је 2016.

Рођени на данашњи дан: 1966. Eric Kretz (Stone Temple Pilots), 1967. Dave Navarro (Janes Addiction), 1989. Dave Bayley (Glass Animals), 1990. Iggy Azalea, 1991. Fetty Wap и 1993. George Ezra

Догодило се 7. јуна

1963. Ролингстонси су објавили свој дебитантски сингл Come On. Песма је стигла до 21. места на америчкој листи синглова.

1969. Британска супер група Blind Faith, коју су чинили Ерик Клептон, Џинџер Бејкер, Рик Грич и Стив Винвуд је дебитовала на бесплатном концерту у лондонском Хајд парку.

1975. Девети студијски албум ”Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboys” од Елтона Џона је на првом месту листе албума у Америци.

1977. Секс Пистолси су приредили забаву на броду који је пловио реком Темзом у Лондону. Када су стигли до парламента извели су песму Anarchy In The UK. Када су пристали на обалу полиција их је ухапсила.

1987. Дејвид Боуви је одржао концерт у Западном Берлину са звучницима окренутим према Источном Берлину где су хиљаде младих стајале и слушале шта се дешава преко зида.

1997. Хенсон је са песмом MMMbop на првом месту листа у 27. земаља. Главни певач Зак Хенсон је имао само 13. година када је песма објављена.

2022. Лијам Галагер је на првом месту британске листе албума са својим трећим соло албумом ”C’mon You Know”. Са албума се издвојила песма Everything's Electric коју је написао са Дејвидом Гролом.

Рођени 8. јуна

1940. Ненси Синатра је америчка певачица и глумица, ћерка Френка Синатре и његове прве супруге Ненси Барбато. После појављивања у више филмова и серија Ненси је са првим синглом These Boots Are Made For Walkin показала сав свој таленат. Уследило је још много хитова, укључујући How Does That Grab You и Sugar Town. Песма You Only Live Twice се појавила у филму из серијала о Џемс Бонду. Са оцем је снимила песму Something Stupid која је била велики хит 1967 године. Касније се посветила породици и хуманитарном раду.

1942. Chuck Negron је амерички текстописац и певач групе Three Dog Night. Бенд је у периоду 1969-1976. имао три песме на првом месту Билборове листе. Са групом је објавио 12. студијских албума.

1944. Boz Scaggs је амерички певач, текстописац и гитариста. Након што је 1969. напустио Стив Милер бенд са којим је снимио два албума, започео је са соло каријером. Његов албум ”Silk Degrees” (1976) на коме су песме Lido Shuffle и Lowdown му је донео популарност. До сада је снимио 19. студијских албума.

1953. Бони Тејлер, је британскa поп и рок певачица, препознатљива по свом храпавом гласу. Популарност је стекла крајем 70-их и током 80-их година 20. века са међународним хитовима It's a Heartache, Total Eclipse of the Heart и Holding Out for a Hero, који се налазе међу најпродаванијим сингловима свих времена. Током каријере је издала 17. студијских албума

1960. Мик Хакнал је енглески текстописац и певач. Са својим бендом Симпли Ред је стекао популарност 80их година серијом хитова које је група снимила. У њиховој музици има утицаја попа, рока, џеза, и соула. До сада су објавили 14. студијских албума.

Рођени на данашњи дан: 1962. Nick Rhodes (Duran Duran), 1965. Rob Pilatus (Milli Vanilli)

Догодило се 8. јуна

1963. Песма Da Doo Ron Ron од групе Crystalsa је на трећем месту листе синглова у Америци. Песма је постала позната као ”зид звука” од продуцента Фила Спектора, који је при раду на песми користио нови начин вишеслојног снимања.

1969. Мик Џегер, Кит Ричардс и Чарли Вотс су посетили Брајана Џонса у његовој кући како би разговарали о његовој будућности у бенду. Након састанка је објављено да Џонс напушта групу.

1985. Tears For Fears су са песмом Everybody Wants To Rule The World започели двонедељни низ на првом месту америчке листе синглова.

2008. Магазин Ролинг Стоун је објавио попис 50 најбољих рокенрол песама за гитару. Brown Sugar од Ролингстонса је на петом месту, а четврти су Кинкси са песмом You Really Got Me. Број 3. је група Крим са песмом Crossroads, на броју два Џими Хендрикс и песма Purple Haze, док је на првом месту Чак Бери и песма Johnny B Goode.

Рођени 9. jуна

1891. Кол Портер је амерички композитор и текстописац. Иако је стекао класично музичко образовање, специјализирао се за мјузикле. Прве успехе је стекао 1920-их, да би 1930-их година постао једним од најутицајнијих и најпопуларнијих аутора на Бродвеју. За разлику од већине бродвејских композитора, Портер је писао и музику и текст за своје песме. Умро је 1964.

1915. Лес Пол је амерички џез, кантри и блуз гитариста, текстописац, произвођач гитара и проналазач. Поред Лео Фендера и Лес Пол се често наводи као најутицајнији дизајнер у развоју електричних инструмената 20. века. Он је био један од пионира чврстог тела гитаре, што је створило звук рокенрола. Међу његовим бројним почастима, Лес Пол је један од неколицине уметника са сталном, самосталном изложбом у Музеју рокенрола. Он је на сајту музеја наведен као "архитект" и "кључни члан" заједно са Семом Филипсом и Аленом Фридом, Лес Пол је једина особа која је уврштена и у Рокенрол кућу славних и Кућу славних националних проналазача. Умро је 2009.

1934. Jack Leroy Wilson Jr. је амерички певач из 50их и 60их година прошлог века, називан ”Господин узбуђење” због свог динамичног наступа на концертима. Умро је 1984.

1947. Мик Бокс је енглески рок гитариста и оснивач групе Јураја Хип. Јураја Хип је енглеска хард рок група основана 1969. у Лондону. Заједно са групама Лед Зепелин, Дип Парпл и Блек Сабат чинила је „велику четворку“ енглеске хард рок сцене 70-их година 20. века. Гитариста Мик Бокс једини је члан оригиналне поставе који је и данас активан у групи.

1970. Ед Симонс је енглески музичар, продуцент и члан дуа Chemical Brothers. Њихов први албум ”Exit Planet Dust” је стигао до 9. места на листи албума у Великој Британији. Са њиховим другим албумом ”Dig Your Hole” (1997) постижу успех код публике и критике. Освојили су и шест Греми награда.

1978. Мет Белами је енглески певач, текстописац, продуцент и гитариста рок бенда Muse. Група је до сада објавила осам албума, и освојили су две Греми награде. Продали су више од 30. милиона албума широм света.

1980. Џејмс Волш је енглески певач, текстописав, гитариста и фронтмен рок бенда Starsailor. Објавио је и пет самосталних албума.

Догодило се 9. јуна

1963. Битлси су свирали последњи концерт у Блекбурну на турнеји са Рој Орбисоном. Публика их је гађала желе бомбонама јер је Џорџ Харисон изјавио на телевизији како група воли да једе желе бомбоне.

1964. Боб Дилан је у студију Колумбија у Њујорку снимио песму Mr. Tambourine Man. Група Бирдс је касније обрадила песму и стигла до броја један у Америци. Њихова верзија песме је утицала на покретање жанра фолк-рок.

1972. Елвис Присли је ушао у историју рокенрола са четири распродата концерта у Медисон Сквер Гардену у Њујорку. У публици си Џон Ленон, Џорџ Харисон, Боб Дилан и Дејвид Боуви.

1978. Ролингстонси су објавили албум ”Some Girls” на коме се Рон Вуд појављује први пут као равноправни члан.

1984. Синди Лопер је са песмом Time After Time на првом месту са обе стране Атлантика.

2007. Џорџ Мајкл је први музичар који је наступио на новом стадиону Вембли у Лондону када је одсвирао први од два концерта у склопу турнеје ”25 Live Tour”.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару