Роковник, 11. – 17. март: Рођендан Лајзе Минели

Нижу се рођендани, на ред је дошла дружина Боби Мекферин, Лајза Минели, Грејем Кокстон, Рај Кудер, Слај Стон и Били Корган. Тејлор Свифт је започела турнеју Eras Tour, која ће у међувремену оборити рекорде по посећености и заради.

Роковник, 11. – 17. март: Рођендан Лајзе Минели Роковник, 11. – 17. март: Рођендан Лајзе Минели

Рођени 11. марта

1948. Томаж Домицељ је словеначки кантаутор, гитариста и слависта. Са шеснаест година је почео да свира гитару да би недуго затим основао групу „Хелиони“ са Јернеом Јунгом и Јанезом Бончином. У шездесет година дугој каријери снимио је пет студијских албума, а памтимо га по песмама Јамајка и Аутомат.

1950. Боби Мекферин је амерички џез певач и текстописац. Познат је по својим разноврсним вокалним техникама. Мекферинова песма Don't Worry, Be Happy је била велики хит 1988. и освојила је Греми награду за песму и снимак. Песма за сваки дан.

Рођени на данашњи дан: 1947. Mark Stein (Vanilla Fudge), 1961. Bruce Watson (Big Country), 1964. Vinnie Paul (Pantera), 1968. Lisa Loeb, 1979. Joel and Benji Madden (Good Charlotte) и 1981. LeToya Nicole Luckett (Destiny’s Child)

Догодило се 11. марта

1966. Ове је недеље музичка емисија Ready, Steady, Go, била у потпуности посвећена Џемсу Брауну.

1967. Музички издавач Дик Џемс је изјавио да је досада снимљено 446 различитих верзија песме Yesterday коју је компоновао Пол Макартни.

1970. Објављен је Deja Vu, први албум групе „Crosby, Stills, Nash & Young“. Стигао је до првог места листе албума, а са њега су се издвојиле песме Teach Your Children, Our House и Woodstock.

1975. Група "10cc" је објавила свој трећи албум The Original Soundtrack са кога је први сингл била песма I'm Not in Love која је постала популарна широм света и помогла бенду да стекне ширу популарност.

1978. Француски певач Claude Francois је погинуо у својој кући док је мењао сијалицу. Имао је велики хит из 1976. године, песму Tears On The Telephone.

Рођени 12. марта

1940. Ал Џаро је амерички певач и текстописац. Каријеру је почео 1968. године свирајући џез. Године 1975. издао је свој први албум We Got By, а шест година касније је изашао албум Breakin’ Away на коме се нашла његова најуспешнија песма и сингл We're in This Love Together. Освојио је седам Гремија у разним категоријама.

1946. Лајза Минели је америчка глумица, певачица, плесачица и кореографкиња. Кћи глумице Џуди Гарланд и режисера Винсента Минелија родила се у Њујорку, где је 1963. започела каријеру. Глумила је у многим представама и филмовима од којих су најпознатији New York, New York и Кабаре. Освојила је све могуће награде као Еми, Греми, Оскара и Тонија.

1948. Џемс Тејлор је амерички кантаутор и гитариста. У Кућу славних рокенрола је примљен 2000. године. Добио је шест Гремија, и један је од најпродаванијих уметника са 100 милиона продатих плоча широм света.

1962. Дражен Ричл је југословенски гитариста и певач. Важио је за једног од најбољих гитариста сарајевске рок сцене због чега је од Елвиса Ј. Куртовића добио звање „Најбрже руке средње Босне укључујући заједницу општина Тузла“. Глумио је у првој сезони серије Топ листа надреалиста из 1984. године. Са групом „Црвена јабука“ је снимио један албум под називом Црвена јабука и ТВ спотове за песме Бјежи кишо с прозора, Са твојих усана, Нек те он љуби и Дирлија. Умро је 1986. године.

1969. Грејем Коксон је енглески музичар, композитор и сликар и један од оснивача групе „Блур“. „Блур“ је енглески алтернативни бенд формиран у Лондону 1988. Бенд је допринео популаризацији бритпоп жанра и постигао је масовну популарност у Великој Британији. До сада су издали девет албума, а у обиљу песама се издвајају This Is a Low, Beetlebum, Tender, End of a Century, Song 2 и друге.

1979: Пит Доерти је британски музичар, певач, текстописац и песник. Био је члан инди рок групе "The Libertines", а 2003. године је основао бенд "Babyshambles".

Рођени на данашњи дан: 1917. Leonard Chess, 1949. Bill Payne (Little Feat)

Догодило се 12. марта

1955. Амерички џез саксофониста и композитор Чарли Паркер преминуо је од срчаног удара у Њујорку док је гледао оркестар Томија Дорсија на телевизији. Имао је 34 године.

1967. године излази истоимени дебитантски албум групе "Velvet Underground & Nico". Чувени омот је урадио Енди Ворхол, који је финансирао и снимање албума. У првих пет година продато је 30.000 примерака. Легенда каже да су сви који су купили плочу основали бенд. Међу њих спада и Дејвид Боуви.

1971. "Allman Brothers Band" је свирао у дворани Филмор Ист у Њујорку два концерта, а снимци су се нашли на двоструком живом албуму At Fillmore East, са којим постижу успех, а који је у Београду имао култни статус. Овај концерт је, заправо, био и последњи концерт који је одржан у дворани Филмор Ист која је неколико месеци касније, тачније у јуну, и заувек затворена.

Рођени 13. марта

1939. Нил Седака је амерички певач, текстописац и пијаниста. Откако је његова музичка каријера почела 1957. године, продао је милионе плоча широм света и написао преко 500. песама за себе и друге извођаче.

Рођени на данашњи дан: 1925. Roy Haynes, 1933. Mike Stoller, 1953. Rustee Allen (Sly & The Family Stone), 1959. Greg Norton (Hьsker Dь), 1960. Adam Clayton (U2), 1973. David Draiman (Disturbed) и 1998. Jack Harlow

 Догодило се 13. марта

1964. Билборд је у свом извештају објавио да је 60 одсто продатих синглова на америчком тржишту припало групи „Битлс“, а албум групе Meet the Beatles је продат у рекордних 3,5 милиона примерака.

1977. Иги Поп је започео америчку турнеју албума Idiot, на којој је Дејвид Боуви свирао клавијатуре. Предгрупа је била група „Блонди“.

1995. „Рејдиохед“ је објавио свој други студијски албум Bends. Са албума се издвајају песме High and Dry и Fake Plastic Trees.

2006. На овогодишњој церемонији у Дворану славних рокенрола су примљени „Блек Сабат“, „Блонди“, Линард Скинард и Мајлс Девис. Група „Секс Пистолс“ је одбила да прими награду уз поруку: „Ми нисмо ваши мајмуни. Не долазимо“.

Рођени 14. марта

1933. Квинси Џонс је амерички продуцент, текстописац, композитор и аранжер.У седам деценија дугој каријери освојио је 28. Греми награда. У Дворану славних рокенрола је примљен 2013. године.

1961. Иван Вдовић, познатији као Вд, је био југословенски и српски музичар, бубњар рок бендова „Лимуново дрво“, „Сунцокрет“, „Шарло акробата“ и „Катарина II“. Вд је био невероватно талентован бубњар, био је школован и волео је и знао да свира џез. „Ми смо се заиста добро слагали и свирачки налазили, увек је то одржавало бенд када би се посвађали“, присећао се Која касније. Умро је 1992.

Рођени на данашњи дан: 1932. Mark Murphy (Jazz singer), 1946. Jim Pons (The Turtles), 1969. Michael Bland (The New Power Generation), 1970. Kristian Bush (Sugarland), 1983. Taylor Hanson (Hanson) и 1986. Este Arielle (Haim)

Догодило се 14. марта

1963. Клиф Ричард и „Шедоуз“ су на првом месту британске листе синглова са песмом Summer Holiday.

1999. "Stereophonics" су на првом месту британске листе албума са Performance And Cocktails, поставши тако трећи велшки бенд који је стигао до првог места.

2001. Питер Блејк је енглески поп уметник, познат по омотима које је радио за рокенрол групе и појединце. Он је дизајнирао омот за албум Наредник Пепер групе „Битлс“ за који је плаћен 340 долара. У међувремену је схватио да је то мало пара па је тужио издавачку кућу тражећи још. Мени је тај омот послужио као инспирација за три-де рад Година Љубави из 1999. године.

2021. Једна од необичнијих додела Греми награда је била ове године због вируса Ковид. Бијонсе је освојила четири награде, Били Ајлиш је имала најбољи албум Everything I Wanted, а и Тејлор Свифт је добила своју трећу награду.

Рођени 15. марта

1944. Слај Стон је амерички музичар, текстописац, продуцент и фронтмен групе ”Sly and the Family Stone”. Стон је једна од кључних особа у развоју фанк музике коју је касније спајао са соул, рок и госпел музиком. Музичка платформа AllMusic о Стону пише: „Џемс Браун је измислио фанк музику, али ју је Стон усавршио“, назвавши га утемељитељем прогресивне соул музике.

1947. Рај Кудер је амерички гитариста, текстописац, композитор филмске музике, продуцент и писац. У вишедеценијској каријери сарађивао је са многим уметницима из целог света.

Рођени 15. марта: 1912. Lightnin’ Hopkins, 1932. Arif Mardin, 1940. Phil Lesh (Grateful Dead), 1941. Mike Love (The Beach Boys), 1955. Dee Snider (Twisted Sister), 1962. Terence Trent D’arby, 1963. Brett Michaels (Poison), 1972. Mark Hoppus (Blink 182) и 1975. Will.i.am

Догодило се 15. марта

1955. Елвис Присли је потписао менаџерски уговор са пуковником Томом Паркером. Паркер је претходно водио циркус у којем је једна од тачака била група расплесаних кокошака.

1968. „Ролингстонси“ су започели снимање албума Beggars Banquet у Лондону. Вредно радећи сваки дан од 19. до 8. сати ујутро група је снимила песме Jumpin' Jack Flash, Child Of The Moon, Jigsaw Puzzle, Parachute Woman и Street Fighting Man.

1969. Објављена је прва књига песама Марка Болана под називом The Warlock Of Love.

1972. Ди-Џеј Роберт Морган је пуштао 90 минута без престанка песму Puppy Love од Денија Осмонда. Након бројних позива слушалаца, у студију се појавила и полиција која је убрзо отишла необављена посла.

1998. Мадона је са својим седмим студијским албумом Ray Of Light стигла на прво место у британији, што је био шести албум ове уметнице који је стигао до првог места.

Рођени 16. марта

1954. Ненси Вилсон је америчка гитаристкиња и певачица која је са сестром Ан чланица групе „Харт“. У богатој каријери продале су преко 50 милиона плоча, а песме које се издвајају су All I Wanna Do Is Make Love To You, Alone, What About Love?, Barracuda и друге.

1959. Флавор Флав јe амерички Ди-Џеј, репер и оснивач групе „Паблик енеми“. „Паблик енеми“ је хип-хоп састав из Лонг Ајленда, познат по политички ангажованим текстовима, критици медија и активном решавању проблема афроамеричке заједнице. Враћајући филм уназад до лета 1990., њихов трећи албум Fear of a Black Planet сам баш волео да слушам и носио сам касету свуда са собом и пуштао када сам имао прилику, ширећи добре вибрације. Примљени су у Дворану славних рокенрола 2013.

Рођени на данашњи дан: 1936. Fred Neil, 1942. Jerry Jeff Walker, 1966. H.P. Baxxter (Scooter) и 1972. Andrew Dunlop (Travis)

Догодило се 16. марта

1959. Група „Плетерс“ је на првом месту са обе стране Атлантика са песмом Smoke Gets in Your Eyes.

1977. „Пепер Лејс“ су били на првом месту британске листе синглова са антиратном поп песмом Billy Don't Be a Hero.

1998. Група „Морчиба“ је издала свој други студијски албум Big Calm.

2010. АББА је примљена у америчку Дворану славних рокенрола, заједно са „Џенесис“ и „Холис“. Бени Андерсон и Ани-Фрид Лингстад из групе АББА су примили своје трофеје у Њујорку.

Рођени 17. марта

1919. Нет Кинг Кол је амерички певач, џез пијаниста и глумац. Снимио је преко сто песама, од којих су многе постале хитови на топ листама. Кол је такође глумио у филмовима и на телевизији, а глумио је и на Бродвеју. Био је први Афроамериканац који је водио америчку телевизијску емисију. Умро је 1965.

1949. Југослав Влаховић је српски музичар, ликовни уметник и педагог. Као студент био је активан музичар (мјузикл Коса Атељеа 212), група „Породична мануфактура црног хлеба” и члан перформанс групе „Екипа А3” (Екипа за Акцију и Анонимну Атракцију). „Породична мануфактура црног хлеба“ je био југословенски и српски акустични рок бенд и позоришна група. Бенд је основан 1968. године и једни су од пионира југословенске акустичне рок сцене. Опремио je велики број књига и омота плоча, између осталих и комплетан опус састава Рибља чорба.

1967. Били Корган је амерички гитариста, певач, текстописац и фронтмен рок бенда Смешинг пампкинс. Његови текстови су обликовали песме бенда, које су описане као мучни извештаји из Корганове земље кошмара. Група је наклоност публике стекла албумима Siamese Dream (1993) и Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995) који је продат у 18 милиона примера. „Смешинг пампкинс“ су били један од комерцијално најуспешнијих и критички најхваљенијих бендова 1990-их. На плеј листи за моју прву изложбу из 1996. је било неколико песама ове групе.

Рођени на данашњи дан: 1941. Paul Kantner (Jefferson Airplane), 1944. John Sebastian, 1959. Mike Lindup (Level 42), 1962. Clare Grogan (Altered Images), 1972. Melissa Auf Der Maur (Hole), 1975. Justin Hawkins (The Darkness) и 1990. Hozier

Догодило се 17. Марта

1958. Изашао је Johnny’s Greatest Hits компилацијски албум певача Johnnyja Mathisa који је стигао на прво место у априлу, а остао је на листи 490 недеља, док тај рекорд нису оборили „Пинк Флојд“ са албумом Тамна страна месеца.

1966. Браћа Вокер су имали свој други број 1. у Великој Британији са синглом The Sun Ain't Gonna Shine Anymore!

1993. „Ортодокс Келтс“ су имали први концерт славећи Дан Светог Патрика. Та традиција свирања на овај дан ће се одржати до данас, Келти су наиме једини бенд који од свог настанка сваке године на исти дан одржава концерт.

2023. Тејлор Свифт је започела турнеју "Eras Tour" за коју је владала до тада невиђена еуфорија, оборивши рекорде у продаји улазница. 15. новембра 2022. продато је само у том дану 2,4 милиона улазница.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара