Читај ми!

Роковник, 19. – 25. фебруар: Први наступ Џимија Хендрикса

Данас нам је диван дан ове недеље се пева код Бајаге, Слобе Коњовића, Џона Траволте, Антона и Ријане. Родио се и Курт Кобејн икона гранџ музике, као и Џорџ Харисон из Битлса. Џими Хендрикс је са 16. година имао први концерт у каријери.

Роковник, 19. – 25. фебруар: Први наступ Џимија Хендрикса Роковник, 19. – 25. фебруар: Први наступ Џимија Хендрикса

Рођени 19. фебруара

1940. Смоки Робинсон је амерички певач, текстописац и продуцент. Био је оснивач и фронмен вокалне групе "The Miracles", за коју је написао и продуцирао многе хитове Shop Around, You’ve Really Got A Hold On Me, The Tracks Of My Tears, I Second That Emotion и The Tears Of A Clown. Робинсон је 1987. године примљен у Кућу славних рокенрола.

1954. Џон Џозеф Траволта је амерички глумац и певач који је стекао славу глумећи у филмовима Грозница суботње вечери (1977) и Бриљантин (1978). Траволта је издао сингл под називом Let Her In, који је у јулу 1976. године стигао на 10. место Билборд хот 100 листе. Траволта је отпевао неколико песама за потребе филма Бриљантин од којих је најпознатија дуо са Оливијом Њутн Џон You're the One That I Want, која је постала велики хит у свету.

1960. Момчило Бајагић Бајага је српски текстописац, гитариста, певач и један од најзначајнијих аутора домаће рок и поп музике. Са 18. година се као ритам гитариста прикључио бенду „Рибља чорба“. Са „Чорбом“ је снимио пет албума, а песма Кад ходаш је један од бисера које је компоновао. Након одласка из бенда, снима албум под називом Позитивна географија, а бенд добија назив „Инструктори позитивне географије”, да би данас остало само препознатљиво „Бајага и инструктори“. До сада је снимио 11 студијских албима и брдо добрих песама као што су Кад ходаш, Добро јутро џезери, Плави сафир, Моји другови, Године пролазе, 442 до Београда, Зажмури, Берлин и много других.

1963. Сил је британски музичар, певач, текстописац и продуцент. Продао је преко 20 милиона албума широм света. Познат је по песмам Fly Like an Eagle, Love’s Divine, Prayer For the Dying и другим.

Рођени на данашњи дан 1943. Lou Christie, 1948. Toni Iommi (Black Sabbath), 1960. Prince Mark Dee (Fat Boys) и 1975. Daniel Adair (Nickelback)

Догодило се 19. фебруара

1971. Група „Квин“ је имала свој први концерт у Лондону.

1972. Хари Нилсон је на првом месту на америчкој листи синглова са песмом Without You, коју је отпевао из првог покушаја. Касније је добио и Греми награду за песму године.

1980. Певач групе AC/DC, Бон Скот је умро од прекомерне количине алкохола након бурне ноћи у Лондону.

1996. Најбољи уметник је Пол Велер, наjбоља уметница је Ени Ленокс, Оејзис су имали најбољи албум Whats the Story Morning Glory и спот за песму Wonderwall на годишњој додели БРИТ награда.

Рођени 20. фебруара

1947. Слоба Коњовић је српски певач, музичар, продуцент, новинар, радијски уредник и један од најцењенијих домаћих рокенрол радника. У својој богатој и плодној каријери био је члан група „Студенти“ и „Козметика“. Продуцирао је неколико плоча као Плитка поезија и Страх од монотоније групе „Пекиншка патка“. На радију Студио Б је уређивао три култне радио емисије Вибрације, Дискомер и Параду албума које су утицале на многе генерације рокенрол слушалаца у које и ја спадам. Када се споје огромна љубав, памет, таленат и рад добије се јединствени Слоба Коњовић.

1953. Poison Ivy (Kristy Marlana Wallace), је америчка гитаристкиња, текстописац, продуцент и суоснивач бенда "The Cramps". "The Cramps" су основани 1976. године и били су активни до 2009. Састав је уз честе промене водио двојац, певач Lux Interior и гитаристкиња Poison Ivy. Бенд се сматра родоначелником жанра психобили, комбинујући панк рок са рокабилијем.

1961. Небојша Антонијевић Антон је српски гитариста и певач познат по раду у групама „Партибрејкерси“ и „Хеви хипи бејби“. Један од најбољих домаћих гитариста последњих 40 година који је у тандему са Цанетом испоручио много доброг рокенрола и незаборавне класике као Хиљаду година, Улични ходач, Прстен, Хипнотисана гомила, Крени према мени и Оно што покушавам сад. Гледао сам неколико пута Журколомце уживо и сваки пут је било искрено и до последње капи зноја.

1963. Јан Бровн је енглески певач, најпознатији као члан групе "Stone Roses". Касету са њиховим истоименим првим албумом сам излизао од слушања. Група је радила у периоду од 1983. до 1996., након чега Бровн запоћиње соло каријеру у којој објављује седам албума.

1967. Курт Кобејн (Kurt Cobain) је гитариста и вокал америчког бенда „Нирвана“. Бенд су основали певач и гитариста Курт Кобејн и басиста Крист Новоселић у Абердину, у држави Вашингтон. „Нирвана“ је променила неколико бубњара, а најдуже се задржао Дејв Грол који се придружио групи 1990. године. Захваљујући синглу Smells Like Teen Spirit, са албума Невермајнд (Nevermind), издатог 1991. „Нирвана“ се пробила у мејнстрим, доносећи са собом поджанрове алтернативног рока и гранџа.

Од настанка, група је продала више од 75 милиона албума широм света, што потврђује њен статус једне од највећих и најутицајнијих рок група свих времена.

П.С. Курт је неко ко ме је инспирисао да купим електричну гитару и таман када сам ја кренуо, он је отишао. Наставио сам путовање које ми је донело чаробне тренутке које рокенрол може само да донесе, и знам да нисам погрешио.

1988. Ријана (Robyn Rihanna Fenty) је певачица са Барбадоса. Светски успех постигла је својим дебитантским синглом Pon de Replay и албумом Music of the Sun из 2005. године. За мање од годину дана, објавила је свој други албум A Girl Like Me, са кога су се издвојили синглови SOS и Unfaithful. Највећи успех Ријана је пстигла својим трећим албумом Good Girl Gone Bad, са којег су чак три сингла Umbrella, Take a Bow, Disturbia достигла прво место на америчкој Билборд хот 100 листи. Ријана је такође и амбасадор културе Барбадоса.

Рођени на данашњи дан: 1941. Buffy Sainte-Marie, 1956. J Geils, 1950. Walter Becker (Steely Dan), 1954. Jon Brant (Cheap Trick), 1975. Brian Littrell (Backstreet Boys) и 2003. Olivia Rodrigo

Догодило се 20. фебруара

1959. Џими Хендрикс је дебитовао са 16. година на концерту у родном Сијетлу.

1972. Група "Chicory Tip" је на првом месту у Великој Британији са песмом Son of My Father коју је компоновао Ђорђо Мородер и тамо ће остати три недеље. У песми је први пут коришћен муг синтисајзер.

1991. Боб Дилан је добио награду за животно дело на 33. годишњој додели Греми награда.

Рођени 21. фебруара

1933. Нина Симон је била америчка певачица, текстописац, пијаниста, композитор, аранжер и активиста за грађанска права. Њена музика је обухватала стилове укључујући класику, фолк, госпел, блуз, џез, Р&Б и поп.

1952. Жан Жак Барнел је енглески музичар, продуцент и текстописац и басиста рок бенда "The Stranglers". У периоду од 1974. до 1990. снимају 10 албума u sastavu Hugh Cornwell гитариста и певач, Jean Jacques Burnel бас гитариста, Dave Greenfield клавијатуриста и Jet Black бубњар. Многе песме из тог периода су постале класици као Golden Brown , Always the Sun , Nice 'n' Sleazy, Something Better Change , La Folie, Peaches и друге.

Барнел има црни појас из каратеа, навија за Арсенал и колекционар је мотора.У животу су ретке ситуације да се сретнете са неком особом чији вас је рад инспирисао, нарочито ако је из друге земље. Мени се то догодило 2004. године када сам се упознао са Жаком и провео сат времена у разговору за музички магазин Тајм аут. Понео сам са собом полароид из 1978. на коме ја млади панкер држим у руци албум No More Heroes. Испрва се чудио, па онда смешкао и на крају дао аутограм као потврду за панкерски стаж.

1969. James Dean Bradfield је велшки кантаутор, музичар и продуцент плоча. Познат је по томе што је главни вокал и гитариста алтернативног рок бенда „Меник стрит причерс“. Група је у пар година објавила албуме Generation Terrorists, Gold Against the Soul, The Holy Bible, Everything Must Go и This Is My Truth Tell Me Yours потврђујући статус велике групе, а сингл If You Tolerate This Your Children Will Be Next постаје класик деведестих година.

Рођени на данашњи дан: 1954. Mike Pickering (M People), 1967. Michael Ward (The Wallflowers) и 1986. Charlotte Church

Догодило се 21. фебруара

1967. „Пинк Флоjд“ су започели своје прве сесије у студију ЕМИ, на свом деби албуму The Piper At The Gates Of Dawn, радећи на песми Matilda Mothe.

1998. Селин Дион је заузела прво место на британској листи синглова са песмом My Heart Will Go On. Песма је била тема из филма Титаник и постала је најпродаванији сингл у свету те године.

​Рођени 22. фебруара

1950. Genesis Breyer P-Orridge је енглески текстописац, музичар, песник, певач и визуелни уметник. Као члан групе "Throbbing Gristle" која се сматра пиониром индустријске музике издаје осам албума. Умро је 2020. године.

Рођени на данашњи дан: 1938. Bobby Hendricks (The Drifters), 1973. Scott Phillips (Creed), 1974. James Blunt и 1979. Tom Higgenson (Plain White T’s)

Догодило се 22. фебруара

1975. Steve Harley и Cockney Rebel су доспели на прво место у Великој Британији са песмом Make Me Smile.

1987. Један од оснивача поп арт уметности Енди Ворхол је умро у Њујорку. Био је мецена и продуцент групи „Велвет Андерграунд“. Урадио је незаборавне омоте за Велвете, Ролингстонсе, Лајзу Минели и друге.

1989. Категорија за хеви метал је по први пут укључена на додели Греми награда. „Металика“ је наступила на бини, али је награда припала „Џетро Талу“ што је изазвало салве звиждука у сали. У међувремену, Боби Мекферин је освојио награду за плочу године и песму године за Don’t Worry, Be Happy.

2004. Нора Џонс је на првом месту листе албума у америци са својим другим албум Feels as Home.

Рођени 23. фебруара

1954. Момчило „Мома“ Рајин је српски ликовни и музички критичар, уредник и издавач. Један од новинара који су оставили дубок траг у свету домаћег рок новинарства. Био је уредник магазина Џубокс и Ритам који су се бавили рокенрол музиком, ЈУ стрипа који је значајан за домаћу стрип сцену промовишући ауторе као што су Зоран Јањетов, Рајко Милошевић - Гера, Зоран Туцић, Дејан Ненадов и други. Утицајан је као критичар и теоретичар уметности и уредник публикације Момент која се бавила ликовном уметношћу.

1958. Дејвид Силвијан је енглески музичар, певач и текстописац. Популарност је стекао крајем седамдесетих година по раду у групи „Јапан“. Андрогини изглед бенда и електро звук учинили су их важним актером нове романтичарске сцене у Великој Британији.

Рођени на данашњи дан: 1952. Brad Whitford (Aerosmith), 1955. Howard Jones, 1962. Michael Wilton (Queensrяche), 1963. Rob Collins (The Charlatans) 1986. Skylar Grey

Догодило се 23. фебруара

1940. Вуди Гатри је написао песму This Land Is Your Land у својој хотелској соби у Њујорку. Песма ће касније инспирисати уметнике као Боб Дилан, трио „Кингсман“, Трини Лопез и друге.

1974. Сузи Кватро је на првом месту у Британији са песмом Devil Gate Drive коју су написали Chinn и Chapman.

1981. Излази албум Покварена машта и прљаве ствари групе „Рибља Чорба“ у издању ПГП РТС-а. Са албума се издвајају песме Срећан пут пише моја мала, Немој срећо, немој данас и Два динара друже. Албум је продат у 200 000 примерака и скренуо је медијску пажњу на групу.

1985. Група „Смитс“ је са албумом Meat Is Murder на првом месту листе албума у Британији.

1985. Стиви Вондер је ухапшен током демонстрација против апартхејда испред јужноафричке амбасаде у Вашингтону, пуштен је након саслушања у полицији.

2019. Ариана Гранде је прва соло уметница која је у истој недељи држала прва три места на америчкој листи синглова са песмама 7 Rings, Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored и Thank U, Next.

2007. У издању ПГП РТС-а је објављена компилација под називом Нова српска сцена: Јутро ће променити све? На албуму се налази 16 бендова са 17 песама. На компилацији се појављују групе „Репетитор“, „Нежни Далибор“, „Горибор“, „Ендорфин“, „Пионир 10“, „Граф“ и други.

Рођени 24. фебруара

1926. Никола Караклајић је био југословенски и српски шахиста. У шаховској теорији је између осталог познат и по изучавању и успешној игри Београдског гамбита. Интернационални мајстор Никола Караклајић је био колекционар и велики познавалац шаховских марака. Течно је говорио шест језика.

Био је водитељ музичке емисије Вече уз радио у којoj је популарисао рок музику, а касније и музички уредник Радио Београда (1957-1982), Био је главни уредник часописа Џубокс, који је био први музички нагазин у Србији и трајна инспирација многим рок новинарима који су касније кренули истим стопама. Организовао је први концерт „ЈУ групе“ и наступе многих бендова. Човек Легенда. Умро је 2008. године.

Рођени на данашњи дан: 1942. Paul Jones (Manfred Mann), 1947. Lonnie Turner (Steve Miller Band), 1947. Rupert Holmes, 1950. George Thorogood, 1959. Colin Farley (Cutting Crew), 1973. Chris Fehn (Slipknot) и 1974. Chad Hugo (The Neptunes)

Догодило се 24. фебруара

1968. „Флитвуд мек“ су објавили дебитантски албум познат као Peter Green's Fleetwood Mac који стиже до четвртог места у Британији.

1973. Роберта Флек је на првом месту америчке листе синглова са песмом Killing Me Softly која постаје њена најпопуларнија песма.

1992. Курт Кобејн се оженио са Кортни Лав на Хавајима. Млада је била у поодмаклој трудноћи најављујући принову за мај месец.

1999. Лаурин Хил је на додели Греми награда ушла у историју као прва женска уметница која је освојила пет награда.

2000. Карлос Сантана је освојио осам награда Греми за свој албум Supernatural.

Рођени 25. фебруара

1943. Џорџ Харисон је енглески гитариста, певач, текстописац и филмски продуцент. Најпознатији је као члан „Битлса“. Иако су Пол Макартни и Џон Ленон били главни композитори у групи, Харисон је дао свој допринос са песмама као што су While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun и Something.

Пре распада „Битлса“, Харисон је већ снимио и издао два соло албума: Wonderwall Music и Electronic Sound, на којима су се углавном налазиле инструменталне композиције. Након распада „Битлса“, 1970. објављује троструки албум All Things Must Pass, са којим постиже велики успех.

Такође је 1971. организовао Концерт за Бангладеш са Равијем Шанкаром. Објавио је више комерцијално успешних синглова и албума као соло извођач, такође је и један од оснивача групе "Traveling Wilburys". Магазин Ролинг стоун га је прогласио 11. најбољим гитаристом свих времена. Умро је 2001. године.

Рођени на данашњи дан: 1947. Doug Yule (Velvet Underground), 1950. Emitt Rhodes, 1953. John Doe (X), 1957. Dennis Diken (The Smithereens), 1957. Stuart “Woody” Wood (Bay City Rollers), 1969. Mike Peters (The Alarm, Big Country), 1965. Brian Baker (Minor Threat, Bad Religion) и 1971. Daniel Powter

Догодило се 25. фебруара

1967. Група „Јарбирдс“ је наступила у реконструисаном клубу студија Ем-Џи-Ем за потребе филма Blowup режисера Микеланђела Антоњонија. Филм је у међувремену стекао култни статус.

1984. Група „Ван Хален“ је са песмом Jump на првом месту америчке листе синглова. Песма ће у међувремену постати један од највећих хитова групе.

1995. На приватној забави организованој за 1.200 гостију Френк Синатра је последњи пут наступио уживо. Последња песма којом је затворио концерт је била The Best is Yet to Come.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара