Читај ми!

Роковник, 12. – 18. фебруар: Тупак Шакур објављује први двоструки албум реп музике

Стигле су позивнице за рођендане које ове недеље славе Питер Гебријел, Роби Вилијамс, Јосипа Лисац, Бил Џо Армстронг, Ед Ширан и Јоко Оно. Тупак Шакур објављује први двоструки албум реп музике и један од најзначајнијих албума хип-хопа "All Eyez on Me".

Роковник, 12. – 18. фебруар: Тупак Шакур објављује први двоструки албум реп музике Роковник, 12. – 18. фебруар: Тупак Шакур објављује први двоструки албум реп музике

Рођени 12. фебруара

1939. Реј Манзарек (Ray Manzarek) је амерички клавијатуриста и композитор најпознатији као суоснивач и члан групе „Дорс“. Заједно са Џимом Морисоном се 1965. године отиснуо у једну од најкреатвнијих авантура у рокенролу. Манзарек је примљен у Кућу славних рокенрола 1993. године као члан „Дорса“. Сматра се једним од најбољих клавијатуриста у рокенролу.

Рођени на данашњи дан: 1952. Michael McDonald, 1956. Brian Robertson (Thin Lizzy), 1968. Chynna Phillips (Wilson Phillips), 1978. Brian Chase (Yeah Yeah Yeahs), 1980. Gucci Mane и 1988. Mike Posner

Догодило се 12. фебруара

1956. Дин Мартин је са песмом Memories Are Made Of This на првом месту у Великој Британији.

1972. Певач Ал Грин је на првом месту aмеричке листе синглова са песмом Let’s Stay Together. Магазин Rolling Stone је песму ставио на 60. место на њиховој листи 500 најбољих песама свих времена

2017. Адел је на 59. додели Греми награда освојила пет трофеја, укључуjући за албум године 25 и песму године Hello. Дејвид Боуви је победио у категорији најбољи албум алтернативне музике Blackstar, најбоља рок песма и као најбољи рок извођач.

Рођени 13. фебруара

1950. Питер Гебријел је енглески певач, текстописац, продуцент и активиста. Познат је као оригинални певач групе „Џенезис“ од 1967. до 1975. године и по његовој соло каријери која траје до данас. Магазин AllMusic описује Гебријела као једног од најивентивнијих и најталентованијих рок музичара. У Кућу славних рокенрола је примљен прво 2010. као члан групе „Џенезис“, а 2014. као соло уметник.

Његов трећи албум ми се толико свидео да сам инспирисан афричким ритмовима са те плоче следеће две године обилазио амбасаде из Африке које су биле у Београду и скупио двадесетак касета њихове музике. Песме I Don't Remember , No Self Control, Biko, Shock the Monkey и Sledgehammer су неке од његових најпознатијих песама. Незабораван концерт је одржао у октпбру 2013. године у Комбанк арени.

1961. Рођен као Henry Lawrence Garfield, а свима је познатији као Хенри Ролинс (Henry Rollins). Био је фронтмен група "State of Alert", "Black Flag", "Rollins Band" од осамдесетих до данас. Познат је и као борац за људска права, продуцент, писац, водитељ и колумниста.

1964. Зоран Бале Булатовић је српски музичар, композитор и визуелни уметник. Музичку каријеру је почео у панк групи „Пекиншка патка“, снимивши са њима други албум Страх од монотоније. Након распада групе Бале се придружује Слободану Тишми у групи „Луна“ са којом издаје албум Нестварне ствари.

1974. Роби Вилијамс (Robert Peter Williams) је енглески певач, композитор и глумац. Стекао је светску славу као члан поп бенда „Тејк дет“, али је доживео већи комерцијални успех као соло уметник. Песма Angels се појавила као четврти сингл са дебитантског албума Life Thru a Lens у децембру 1997. године и постала његов најпродаванији сингл. Овај талентовани музичар је до сада објавио 12. албума, а у обиљу квалитетних песама издвајају се Come Undone, Supreme, Feel, Rock DJ, Strong, Millennium и друге. Приредио је незабораван концерт у јуну 2015. године на Ушћу.

Рођени на данашњи дан: 1942. Peter Tork (The Monkees), 1952. Ed Gagliardi (Foreigner) и 1956. Peter Hook (Joy Division)

Догодило се 13. фебруара

1960. Френк Синатра је покренуо властиту дискографску кућу "Reprise Records", како би себи омогућио више уметничке слободе. Касније су објавили многе познате извођаче као што су Нил Јанг, Џими Хендрикс, Џони Мичел, Ренди Њумен и Бич Бојси.

1970. Пионири хеви метала група „Блек Сабат“ је објавила истоимени дебитантски албум у Великој Британији. Стигао је до осмог места на листи албума и сматра се првим албумом тог жанра.

1982. Група „Џем“ је постао први бенд након „Битлса“ који је имао две песме у музичкој емисији Top of the Pops. Извели су песме A Town Called Malice и Precious.

1996. Тупак Шакур објављује први двоструки албум реп музике All Eyez on Me, који у међувремену постаје један од најутицајнијих албума тог жанра. Албум праволинијски стиже на прво место на листама, а за само четири сата продаје се у платинастом тиражу.

Рођени 14. фебруара

1950. Јосипа Лисац је југословенска и хрватска певачица. Године 1968. започиње соло каријеру певајући песму Арсена Дедића: Што ме чини сретном. Највећи успех у каријери бележи снимањем свог првог ЛП албума Дневник једне љубави. Две године спрема улогу девојке Јане у првој југословенској рок-опери Губец-бег. Током осамдесетих снима албуме: Хир, хир, хир (1980), Лисица (1982), Хоћу само тебе (1983), Богиња (1987). Држи велики број концерата где до изражаја долази сав њен креативни дар. Авангардне фризуре и одећа, заједно са снажним музичким изразом, чине њене наступе незаборавним.

Рођени на данашњи дан: 1943. Eric Andersen, 1943. Maceo Parker, 1946. Gregory Hines. 1947. Tim Buckley, 1951. Sylvain Sylvain (New York Dolls), 1972. Rob Thomas (Matchbox Twenty) и 1994. Becky Hill

Догодило се 14. фебруара

1965. Отис Рединг је снимио баладу Respect, коју ће 1967. године отпевати Арета Френклин и постаће њен највећи хит у каријери.

1972. Џон Ленон и Јоко Оно су седам дана били водитељи у емисији The Mike Douglas Show. Током њиховог ангажмана у госте су позвали пионира рокенрола Чака Берија. Њих двојица су извела уживо песму Memphis, Tennessee.

1977. Група „B-52“ има свој први наступ на забави код пријатеља у Атини, држава Џорџија.

1987. Група „Бон Џови“ је на првом месту листа са обе стране Атлантика са песмом Livin’ On A Prayer.

1999. Лени Кравиц је са песмом Fly Away на првом месту на листи синглова у Америци.

2010. Песма Everybody Hurts од групе RЕМ је на првом месту у Британији. Средства од продаје сингла су ишла за настрадале у земљотресу на Хаитију.

Рођени 15. фебруара

1942. Glyn Johns (Producer), 1955. Hugh Padgham (Producer), 1959. Ali Campbell (UB40), 1976. Brandon Boyd (Incubus), 1976. Ronnie Vannucci Jr. (The Killers), 1984. Gary Clark Jr. и 1995. Megan Thee Stallion.

Догодило се 15. Фебруара

1962. Реј Чарлс је снимио један од својих бисера песму I Can't Stop Lovin' You која је касније стигла на прва места листа у Британији и Америци.

1969. Слај енд фемили Стоун“ су са песмом Everyday People стигли на прво место у Америци где ће остати четири недеље.

1997. Група U2 је са песмом Discotheque, на првом месту у Британији. Песма се појавила на интернету у децембру 1996. што је убрзало излазак албума.

Рођени 16. фебруара

1959. Ајс Ти је амерички репер и глумац. Један од пионира гангстерског репа, суоснивач бенда "Body Count” који постаје познат са песмом "Cop Killer” која је узбуркала јавност и због које су избачени из дискографске куће. До сада је са групом издао седам, а као соло аутор је објавио осам албума. Последњих двадесетак година успешно развија глумачку каријеру .

1961. Енди Тејлор (Andy Taylor) је енглески гитариста, најпознатији као члан група „Дјуран Дјуран“ и „Пауер стејшн“.

1971. Игор Лазић познат под псеудонимом Niggor, је српски хип хоп певач и један од оснивача групе „Монтенигерс“. Трио „Монтенигерс“ је био хип-хоп бенд из Котора, који је постајао од 1994. до 1999. године. Снимили су два албума Тајна маренда са кога се издваја песма Ducka diesel која је проглашена 1996. за Песму године. Други албум Албум издају 1998. године, док наредне године избацују песму Со и текила која је постала њихов велики хит.

1990. Abel Makkonen Tesfaye познат професионално као Викенд (Weeknd) је канадски певач, текстописац и продуцент. Снимио је пет студијских албума, са којих се издвајају песме Blinding Lights, Starboy, Save Your Tears, Creepin и друге. 2015. године је постао први уметник који је узастопно држао прва три места на Билбордовој листи најбољих ритам и блуз песама са песмама Can't Feel My Face, Earned It и The Hills. Освојио је три Гремија и девет Џуно награда.

Рођени 15. фебруара 1918. Patty Andrews (The Andrews Sisters), 1935. Sonny Bono, 1965. Dave Lombardo (Slayer) и 1989. Danielle Haim (Haim)

Догодило се 16. фебруара

1957. Ди-џеј Пит Мареј је стaртовао са првом рокенрол емисијом на телевизији Би-Би-Си са почетком у пет минута после шест свакога дана.

1982. Група „Џем" је на месту број један у Великој Британији са песмом ”A Town Called Malice', & Precious” која ће остати три недеље на врху.

1985. Брус Спрингстин је са својим седмим студијским албумом Born in the USA на првом месту у Великој Британији.

1991. Екипа из цртаћа Симсонови је стигла на прво место у Британији са песмом Do Bartman коју је компоновао Мајкл Џексон.

1987. Објављен је осми студијски албум Ујед за душу групе „Рибља чорба“. Песме које се издвајају су Када падне ноћ, Задњи воз за Чачак и Члан мафије. Две песме које нису ушле на плочу Несрећнице није те срамота и Зашто куче арлауче су објављене на промотивном синглу.

Рођени 17. фебруара

1964. Давор Гобац је хрватски музичар и певач рок групе „Психомодо поп“. Са групом је снимио једанаест студијских албума са којих се памте песме Ја волим само себе, Фрида, Рамона, Линолеум бој и друге.

1972. Били Џо Армстронг (Billie Joe Armstrong) је амерички гитариста, текстописац и вокал групе „Грин деј“. Трио „Грин деј“ је један од најпознатијих и најуспешнијих бендова последњих тридесет година почевши као панк бенд да би се временом развили у мелодични поп панк бенд. Њихова рок опера, албум American Idiot је креативни и комерцијални врхунац групе за који су освојили и Греми награду. Како група звучи уживо могли смо да се уверимо 2013. године када су одржали концерт на Калемегдану. Од песама из тако плодне каријере истичу се Welcome To Paradise, Boulevard of Broken Dreams, American Idiot, Basket Case, Longview и друге.

Рођени на данашњи дан: 1941. Gene Pitney, 1950. Rickey Medlocke (Lynyrd Skynyrd), 1972. Taylor Hawkins (Foo Fighters), 1981. John Hassall (The Libertines) и 1988. Arin Ilejay (Avenged Sevenfold).

1991. Ед Ширан је британски кантаутор и текстописац. Почетком 2011. године Ширан је издао независан ЕП под називом No.5 Collaborations Project који је привукао пажњу Елтона Џона и Џејми Фокс. Исте године потписао је уговор за "Asylum Records" и издао дебитантски албум под називом „+“. Албум садржи синглове The A Team и Lego House. Од силног материјала који је објавио у међувремену издвајају се песме Shape of You, Perfect, Thinking Out Loud, Sing и друге. У Београду свира 17. аугуста на Ушћу и то је лепа прилика да чујемо велику звезду уживо.

Догодило се 17. фебруара

1960. Елвис Присли је са својим другим албумом Elvis на првом месту у Америци, што га чини првим музичарем који је стигао директно на прво место са два албума у истој години.

1969. Боб Дилан и Џони Кеш су у Нешвилу снимили песму Girl From The North Country која ће се касније појавити на Диленовом албуму Nashville Skyline.

1981. Објављен је албум Пакет аранжман у издању „Југотона“. На албуму се појављују групе „Шарло акробата“, „Идоли“ и „Електрични оргазам“. Један од оних албума на којима су све песме добре, што је реткост и доказ квалитета које су групе имале. Енцо Лесић је био продуцент и власник студија „Друга маца“ у коме је албум снимљен. По многим анкетама сматра се једном од важнијих плоча југословенског рокенрола.

2001. „Меник стрит причерс“ су први бенд са запада који је одржао концерт на Куби, коме је присуствовао и Фидел Кастро.

Рођени 18. фебруара

1933. Јоко Оно је јапанска мултимедијална уметница, певач, текстописац и мировни активист. Са Џоном Леноном је основала „Пластик Оно“ бенд 1969. године. Са групом су сарађивали многи познати музичари Ерик Клептон, Били Престон, Кит Мун, Џорџ Харисон и Ринго Стар. Јоко и Џон су учествовали заједно на неколико уметничких изложби, концерата и експерименталних пројеката. Група је престала да постоји 1974. године.

1965. Доктор Дре је амерички продуцент, репер и глумац и један од значајних ликова са хип-хоп сцене. Био је један од оснивача реп групе N.W.A која је постала позната по вулгарним стиховима описујући живот улице. Продуцирао је многе велике звезде као Снуп Дога, Еминема, Фифти Сента и друге.

1994. Џеј Хоп је јужнокорејски плесач, репер и продуцент. Дебитовао је као члан бенда BTC (Би-Ти-Ес) 2013. године са којим је остварио велики успех. Група је најпознатији репрезент корејског попа, познатог као кеј-поп. Познат је као највеселији члан групе, и један од три репера.

Рођени на данашњи дан: 1934.: Skip Battin (The Byrds), 1947. Dennis Deyoung (Styx), 1948. Keith Knudsen (The Doobie Brothers) и 1955. Brian James (The Damned)

Догодило се 18. фебруара

1965. Група „Кинкс“ је на првом месту у Велокој Британији са песмом Tired Of Waiting For You.

1966. Брајан Вилсон је снимио песму Good Vibrations која ће касније постати највећи хит групе „Бич бојс“.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара