Роковник, 29. јануар – 03. фебруар: Флитвуд мек први пут на врху британске топ-листе

Ове недеље извлачимо уши због рођендана Филу Колинсу, Дарку Рундеку, Алису Куперу, Нени Белану и Натали Имбруљи. „Рибља чорба“ је издала албум „Осми нервни слом”, а група „Флитвуд Мек“ је свој једанаести студијски албум ”Rumors” који је је продат у 40 милиона примерака.

Роковник, 29. јануар – 03. фебруар: Флитвуд мек први пут на врху британске топ-листе Роковник, 29. јануар – 03. фебруар: Флитвуд мек први пут на врху британске топ-листе

Рођени 29. јануара

1944. Ендру Луг Олдем (Andrew Loog Oldham) је енглески продуцент и менаџер познат по раду са „Ролингстонсима“. Након Елвисовог менаџера пуковника Паркера, у шездесетим годинама се појавила нова генерација музичких менаџера. Један од њих је Ендру Луг Олдем који је након разлаза са „Стонсима“ 1967. године основао своју издавачку кућу за коју су потписали "Small Faces", "John Mayall & the Bluesbreakers", Род Стјуарт, "The Nice", Џими Пејџ, Нико, Џеф Бек, Ерик Клептон, "Humble Pie" и Данкан Брауни. И даље открива нове таленте иако је у поодмаклим годинама.

Рођени на данашњи дан 1947. Дејвид Бајрон (David Byron "Uriah Heep"), 1950. Макс Карл (Max Carl "Grand Funk Railroad"), 1952. Томи Рамон (Tommy Ramone "Ramones") и 1954. Роб Манзоли (Rob Manzoli "Right Said Fred")

Догодило се 29. јануара

1961. Бобу Дилану се остварио сан да се упозна са својим идолом Вуди Гатријем приликом посете болници у којој се налазио певач. Дилан је своје дивљење изразио речима Био сам твој џубокс. Гатри је Дилану поклонио разгледницу са посветом Још нисам мртав.

1969. Група „Флитвуд Мек“ је први пут стигла на прво место у британији са инструменталом Албатрос који је компоновао гитариста Питер Грин. Музичка чаролија.

1972. Троструки албум ”The Concert For Bangladesh” је на првом месту у Британији. На албуму су учествоавали Боб Дилан, Ринго Стар, Били Престон, Ерик Клептон, Рави Шанкар и Џорџ Харисон који је цео концерт и организовао.

2006. Група „Арктик Манкис“ је са својим деби албумом Whatever People Say I Am That's What I'm Not на првом месту листе албума. У првих недељу дана продаје, продато је 360.000 примерака што га чини најбрже продаваним првим албумом у Британији.

Рођени 30. јануара

1951. Фил Колинс је енглески композитор, бубњар и певач познат као члан групе „Генезис“. Њему је кренуло када се Питер Габријел повукао из групе и кренуо у соло воде. На аудицији за новог певача групе „Генезис“ јавило се двестотињак кандидата. На крају је избор завршио на Филу, који се у новој улози одлично сналази, као певач и бубњар. Паралелно развијајући рад у групи и соло каријеру у осамдесетим годинама прошлог века компонује серију хитова. Дискографија Фила Колинса обухвата осам студијских албума који су продати у 150 милиона примерака широм света, што га чини једним од најпродаванијих уметника свих времена. Добитник је осам Греми награда, а 2003. године, заједно са групом „Генезис“, примљен је у Кућу славних рокенрола.

1954. Хусеин „Хус“ Хасанефендић је хрватски музичар, композитор, текстописац, гитариста, и члан група „220“ и „Парни ваљак“. У педесет година дугој каријери бавио се и продукцијом радећи са „Азром“, „Аниматорима“, „Хаустором“, „Патролом“ и „Плавим оркестром“. Из тако богате каријере издвајају се песме Превела ме мала жедног преко воде, Неда, Ухвати ритам, Јесен у мени, Моја је пјесма лагана, Све још мирише на њу и друге.

1956. Дарко Рундек је хрватски музичар, глумац, текстописац и певач. Имао сам среће да гледам уживо концерт групе „Хаустор“ у оквиру рокенрол акције „Боље вас нашли, поздрав Загреба – Београду“ 1981. године. Песма Девојке у летњим хаљинама волим је била разлог због кога сам то вече био у Дому омладине. А онда је у међувремену са групом „Хаустор“ снимио пет албума. Након распада бенда креће у нову авантуру са „Карго оркестром“ са којим снима седам албума. Од бројних хитова који се и данас слушају издвајају се Радио, Шал од свиле, Ена, Шејн, Необичан дан.

Рођени на данашњи дан: 1928. Ruth Brown, 1942. Marty Balin (Jefferson Airplane), 1947. Steve Marriott (Small Faces) и 1961. Jody Watley

Догодило се 30. јануара

1961. На првом месту америчке листе је група "The Shirelles" са песмом Will You Love Me Tomorrow.

1964. Група "Searchers" је на првом месту у британији са песмом Needles And Pins што је други пут да су на врху.

1969. „Битлси“ су свирали на крову зграде у којој се налазила њихова компанија „Епл“. Испоставило се да је концерт који је трајао 40. минута њихов последњи наступ пред публиком. Свирали су песме Get Back, Don’t Let Me Dow', I’ve Got A Feeling, The One After 909 и Dig A Pon’. На крају коцерта Џон Ленон се захвалио присутнима речима: „Хвала у име групе и надам се да смо прошли аудицију“.

Рођени 31. јануара

1956. Џони Ротен (John Lydon или Johnny Rotten) је енглески музичар и певач групе „Секс пистолс“. Вивијан Вествуд се бринула о изгледу док је Малком Мекларен бринуо о буци коју су изазивали у медијима и парама. А Џони Ротен је све то изнео на својим плећима док је трајало. После је основао групу "Public Image Ltd" (PiL) са којом је радио до 1983. године. Лајдон себе описује као „пацифисту по природи“ и изражава дивљење Махатми Гандију. Из опуса „Секс пистолса“ подсећам на песме God Save The Queen, Pretty Vacant, Anarchy In The UK и Holidays In The Sun док је са групом "Public Image Ltd" (PiL) снимио класике Death Disco aka Swan Lake и This Is Not A Love Song.

1981. Џастин Тимберлејк је амерички певач, текстописац, продуцент, плесач и глумац. Освојио је шест Греми награда. Џастин је ушао у свет познатих као вокал групе "N Sync". Године 2002. је издао свој дебитантски албум, Justified који је продат у више од седам милиона примерака широм света. Тимберлејков други соло албум, FutureSex/LoveSounds је издат 2006. и имао је три велика хита: SexyBack, My Love и What Goes Around... /... Comes Around. Глумио је у неколико филмова.

Рођени на данашњи дан: 1932. Rick Hall (producer, songwriter), 1946. Terry Kath (Chicago), 1947. Phil Manzanera (Roxy Music), 1951. Harry “K.C.” Wayne Casey (KC and the Sunshine Band), 1964. Jeff Hanneman (Slayer) и 1987. Marcus Mumford (Mumford & Sons)

Догодило се 31. јануара

1967. „Битлси“ су завршили снимање промотивног спота за песму Strawberry Fields Forever. Филм је снимљен у боји због америчког тржишта јер у британији у том тренутку нису имали телевизоре у боји.

1976. „Аба“ је са песмом Mamma Mia стигла до првог места у Британији.

1999. Амерички продуцент Armand Van Helden заузео је прво место британске листе синглова са песмом "You Don't Know Me".

Рођени 1. фебруара

1994. Хари Стајлс је енглески певач, текстописац и глумац, познат као члан некадашњег бој бенда „Ван дирекшн“ (One Direction). Са бендом издаје пет албума, а група се сматра једним од најбољих бој бендова свих времена. Од 2017. започиње соло каријеру, а у годинама које следе испоручује прегршт хитова као што су песме As It Was, Watermelon Sugar, чаробна Sign of the Times, Late Night Talking и друге.

Рођени на данашњи дан 1937. Don Everly (Everly Brothers), 1948. Rick James, 1968. Lisa Marie Presley, 1969. Patrick Wilson (Weezer) и 1975. Big Boi (Outkast)

Догодило се 1. фебруара

1949. "RCA Records" је издао први сингл од 45 обртаја у минути, што ће касније омогућити појаву џубокса.

1965. Џемс Браун је снимио песму "Papa's Got A Brand New Bag", која ће у међувремену освојити награду Греми за најбољу Р&Б песму.

2013. Песма Clocks групе "Coldplay" је на првом месту по гласовима слушалаца  Би-Би-Си радијаа као најбоља песма од 2000. године. На другом је група "Arctic Monkeys" са песмом I Bet You Look Good On, док је на трећем месту група "Elbow" са песмом One Day Like This.

Рођени 2. фебруара

1942. Грахам Неш (Graham William Nash) је енглеско-амерички музичр, текстописац и певач. Предивни тенор који је дао свој допринос у групама "Hollies" и "Crosby, Stills & Nash". Неш је фотограф и велики колекционар фотографија.

1960. Нено Белан је хрватски гитариста, композитор и певач најпознатији по раду у групи „Ђаволи“. Шетајући Сплитом 1986. године налетео сам на пар графита на којима је писало 'Ђаволи'. Пар месеци касније у сали СКЦ-а десио ми се јадан од најромантичнијих концерата у животу где је публика са отвореним кишобранима све време певала и плесала до краја концерта. Безвременски хитови као Причај ми о љубави, Стојин на кантуну, Јагоде и чоколада, Ђири, ђири, Бамбина, Дуго топло лето, и мени најдража Сунчан дан, остају као трајно добро које нам је донео Нено Белан.

1977. Шакира је колумбијска певачица и текстописац. Својим петим албумом Laundry Service из 2001. постиже успех у америци продавши 13 милиона примерака. Песме Whenever, Wherever и Underneath Your Clothesсу јој донеле репутацију водеће звезде латино музике у том тренутку.

Рођени на данашњи дан: 1948. Alan Mckay (Earth, Wind & Fire), 1949. Ross Valory (Journey), 1963. Eva Cassidy, 1969. John Spence (No Doubt) и 1971. Ben Mize (Counting Crows)

Догодило се 2. фебруара

1962. „Битлси“ су свирали своју прву организовану свирку ван Лондона у клубу „Оејзис“ у Манчестеру. Концерт су отворили са песмом Hippy Hippy Shake.

1979. Сид Вишуз басиста групе „Секс пистолс“ је пронађен мртав на забави која је приређена поводом његовог пуштања из затвора.

2003. Руски девојачки дуо „Тату“ је на првом месту у британији са песмом All The Things She Said. Песма је била хит у Русији три године раније. „Тату“ су први руски бенд који доспео на прво место у Великој Британији.

Рођени 3. фебруара

1947. Дејв Дејвис (Dave Davies) је енглески гитариста, певач и текстописац. Био је главни гитариста и пратећи вокал енглеске рок групе „Кинкс“. Дејвис је један од првих гитариста који је користио дисторзију електричне гитаре. Његови препознатљиви искривљени рифови снажно ће утицати на будуће хеви метал и панк рок групе. Уврштен је у Рокенрол кућу славних 1990. као члан „Кинкса“, а 2003. био је рангиран на 91. месту на листи „100 највећих гитариста свих времена” часописа Rolling Stone.

1955. Јурица Пађен jе хрватски музичар, гитариста и певач. У каријери је радио са бендовима „Парни ваљак“, „Аеродром“, „Азра“ и „Пађен бенд“. Из богате каријере се издвајају песме Док мисли ми врлдају, Стави праву ствар, Добар провод, Обична љубавна песма и Fratello.

Рођени на данашњи дан: 1928. Frankie Vaughan, 1949. Arthur Kane (New York Dolls), 1956. Lee Ranaldo (Sonic Youth), 1977. Daddy Yankee и 1990. Sean Kingston

Догодило се 3. фебруара

1959. У авионској несрећи приликом узлетања погинули су Бади Холи, Биг Бопер и Ричи Валенс. Тај догађај се сматра великм губитком за рокенрол.

1979. Група „Блонди“ је на првом месту у британији са песмом Heart Of Glass која је објављена на трећем албуму Parallel Lines.

Рођени 4. фебруара

1948. Алис Купер (Alice Cooper) (рођен као Vincent Damon Furnier ) је амерички певач и шоумен чија каријера траје скоро шездесет година. Познат по свом храпавом гласу и сценским наступом који укључује разне реквизите што му је и донело назив "The Godfather of Shock Rock”. Купер је 26. фебруара 2021. објавио свој двадесет и први соло студијски албум ”Detroit Stories”.

1975. Натали Имбруља (Natalie Imbruglia) је аустралијска певачица и глумица. Током деведесетих скренула је пажњу на себе улогом у аустралијској сапуници Комшије. Касније је издала обраду песме Torn групе "Ednaswap" са којом постиже успех на топ листама. Њен први албум Left of the Middle је продат у више од седам милиона примерака. Глумила је у филму Џони Инглиш.

Рођени на данашњи дан: 1951. Phil Ehart (Kansas), 1960. Tim Booth (James), 1962. Clint Black и 1963. Wasserman (The Offspring)

Догодило се 4. фебруара

1965. Righteous Brothers су били на првом месту у британији са песмом 'You've Lost That Lovin' Feelin’ коју је компоновао Фил Спектор.

1968. Радећи у студију „Еби Роуд“ у Лондону, „Битлси“ су снимали песму Across The Universe. Џон и Пол су одлучили да је песми потребна хармонија фалсета, па су позвали две обожаватељке у студио да отпевају песму. Њих две су биле Лизи Браво, шеснаестогодишња Бразилка и седамнаестогодишња Гејлин Пиз из Лондона.

1978. „Флитвуд Мек“ су издали једанаести студијски албум Rumors. Албум је продат у више од 40 милиона примерака широм света. Са албума се памте песме Go Your Own Way, Dreams, Don’t Stop и You Make Loving Fun.

1978. „Би Џиз“ су са песмом Staying Alive стигли на прво место у Америци где ће остати четири недеље.

1986. Објављен је албум Осми нервни слом групе „Рибља чорба“. Песме Немој да идеш мојом улицом и Амстердам, у којој се као гост појављује певач Еди Грант, су биле највећи хитови са овог издања. Тираж албума је достигао 170 хиљада продатих примерака.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара