Роковник, 22. – 28. јануар : Пет Гремија за Били Ајлиш, интервју са Владом Џетом

Ове недеље славимо рођендане Сам Кука, Марчела, Ђанга Раинхарта, Влатка Стефановског, Ете Џемс и Алише Киз. Са Владом Џетом раговарамо о другој београдској гитаријади. Били Ајлиш се уписала у историју на додели Гремија 2020, освојивши пет награда.

Роковник, 22. – 28. јануар : Пет Гремија за Били Ајлиш, интервју са Владом Џетом Роковник, 22. – 28. јануар : Пет Гремија за Били Ајлиш, интервју са Владом Џетом

Рођени 22. јануара

1931. Samuel Cook, професионално познат као Сем Кук (Sam Cooke) је био амерички певач и текстописац. Сматра се једним од најутицајнијих соул уметника свих времена. Називали су га ”краљем соула” због његовог предивног гласа, доприноса жанру и значаја у популарној музици. Први је црни уметник који је основао сопствену дискографску кућу. Убијен је под неразјашњеним околностима 1964. године. Сем Кук је био међу првих десет примљених у новоосновану Кућу славних рокенрола 1986. године. Песме по којима га памтимо су ”A Change is Gonna Come”, “Bring it on home”, ”Shake”, ”Chain Gang” и друге.

1960. Мајкл Хачинс (Michael Hutchence) је аустралијски певач, текстописац, глумац и члан рок групе INXS од 1977. до своје смрти 1997. године. Свет их је заволео 1987. године када су објавили албум „Kick”, а и данас се памте хитови „Devil Inside”, „Suicide Blonde”, „Disappear”, „Never Tear us Apart” и „By My Side. Бенд је продао више од 50 милиона плоча.

1983. Марко Шелић, познатији као Марчело је српски репер и писац. Марчела сам упознао 2005. године када смо радили интервју за музички магазин Time Out и већ тада је било јасно да смо добили талентованог песника што ће Марчело у наредним годинама потврдити својим стиховима. Тих је дана доминирала песма ”Откуцаји” коју је урадио са Скај Виклером и одличан спот који је пратио песму. Песме које се још издвајају су ”Свети бес”, ”Пегла” и ”Један”. До сада је објавио шест албума. Издао је и пет књига.

Рођени на данашњи дан 1940. Addie Harris (The Shirelles), 1949. Steve Perry (Journey), 1965. Steven Adler (Guns N’ Roses), 1965. DJ Jazzy Jeff и 1990. Logic

Рођени 23. јануар

1910. Ђанго Раинхарт (Django Reinhardt) је био белгијски џез гитариста и композитор. Раинхарт, који је био ромског порекла, путовао је кроз Француску и Белгију као дечак и младић учећи да свира виолину, гитару и бенџо. Губитак употребе два прста његове леве руке након пожара у каравану 1928. није умањио његове изузетне способности за свирање гитаре. Године 1934. постао је сарадник, са виолинистом Стефаном Грапелијем, у Quintette du Hot Club de France. Памтимо га по песмама ”Are You in the Mood”, ”Crepuscule”, ”Limehouse Blues”, ”Minor Swing”, ”My Serenade” и ”Nuages”. Умро је 1953. године.

1956. Лаза Ристовски је српски клавијатуриста познат по раду у групама Смак и Бијело дугме. Сарађивао је сa Џез-оркестром РТБ-а, а радио је на соло каријери у електронској музици. Снимио је један сингл - „Тражиш опроштај“ (1982), и три албума: "Merge" (1983), "2/3" (1983) и "Roses for General" (1984). Умро је 2007. године.

Рођени на данашњи дан 1948. Anita Pointer (The Pointer Sisters), 1953. Robin Zander (Cheap Trick), 1959. Earl Falconer (UB40), 1975. Nick Harmer (Death Cab For Cutie) и 1998: XXXTentacion

Догодило се 23. јануара

1956. Обожаватељима рокенрола у Кливленду млађима од 18 година забрањено је да плешу у јавности (осим ако нису у пратњи одрасле особе), након што је полиција Охаја увела закон из 1931. године.

1965. Песма ”Downtown” је учинила Петјулу Кларк првом британском певачицом која је заузела 1. место на америчкој листи синглова од Вере Лин из 1952. На песми је свирао и Џими Пејџ.

1967. Одржана је друга београдска гитаријада на којој је победила група Црни Бисери. О свему што се догађало тих година разговарамо са Владом Џетом, легендарним басистом и радијским водитељем.

Интервју

Како је изгледала рокенрол сцена шездесетих година код нас?

1964. године долази до експлозије рокенрола или бит музике како се то тада звало, jer je већ у то време реч рокенрол била пасе зато што су Битлси били та нова прича. У то време је владао култ групе Шедоуз која је била популарна међу музичарима код нас, сетимо се групе Силуете, а Зорана Мишчевића су звали Клиф. У то време бендови су углавном свирали кавере, главна активност су биле игранке. Имали смо добар репертоар који је био састављен од песама које су биле актуелни хитови.

На другој гитаријади сте победили као члан групе Црни Бисери. Која су сећања на тај догађај данас шездесет година касније?

За другу гитаријаду је продато преко 40000 карата, сала прима 15-20000 посетилаца али су бендови долазили са свих страна углавном из Србије али и из других делова Југославије и доводили су своје навијаче. По наређењу ”одозго” требали су да победе Делфини из Сплита. Гитаријада је почела у 9 сати ујутро, свирали смо две туре по шест песама, прво у 16 сати, а око 22 сата смо свирали други пут. На нашу срећу чланови Делфина су пред финале кренули са вином што се одразило на њихов наступ који је испао испод сваке критике, а жири је након два сата већања донео одлуку да смо ми победници. Трећи су били Студенти, група у којој је певао Слоба Коњовић, касније музички уредник на радију Студио Б. Занимљиво је да су чланови Делфина тражили реванш који се и десио на лето те године где смо се поред концерта такмичили и у пинг понгу, квизу. Ја сам изгубио у пинг понгу иако сам се сматрао добрим стонотенисером.

Поменуо си трећу гитаријаду о којој се мало зна. Шта се то дешавало 1968?

То је био логичан наставак нечега што је кренуло као гитаријада. Била је планирана серија концерата тада познатих бендова у башти Симонида у коме се данас налази Звездара театар. Све је организовао Никола Караклајић који је имао и радио емисију у којој је популарисао рокенрол музику. Као и остали бендови ми смо одсвирали концерт и отишли на море где смо имали уговорене свирке. Пар месеци после концерта мој гитариста Горан ми је донео диплому за победу на фестивалу. Треба поменути да је мој кум Роберт Немечек први пут свирао са бендом Гужва. (П.С. Нажалост, Роберт Немечек је умро 9. јануара оставивши неизбрисив траг у домаћем рокенролу.)

1976. Дејвид Боуви је објавио свој десети студијски албум ”Station to Station” у коме је представљен као танки бели Војвода. Албум је снимљен након што је завршио снимање филма ”Човек који је пао на Земљу” режисера Николаса Роега.

Рођени 24. јануара

1941. Нил Дајмонд (Neil Diamond) је амерички певач и текстописац. Продао је више од 130 милиона плоча у свету што га чини једним од најпродаванијих музичара. У богатој каријери која је почела 60их година написао је десетине песама како за себе тако и за друге извођаче. Песме по којима се памти су “Cracklin’ Rosie”, “Song Sung Blue”,“Love on the Rocks”, ”Амеricа” и друге.

1957. Влатко Стефановски је југословенски и македонски гитариста и певач најпознатији по раду у групи Леб и сол. Групу Леб и сол сам заволео од њиховог првог албума јер су донели једну преко потребну боју тадашњој југословенској музици. Гледао сам их уживо неколико пута и сваки пут одлазио са концерта срећан јер Влатково свирање гитаре никога не може да остави равнодушним. Из тако богате каријере издвајам песме “Нисам твој” , ”Таласна дужина”, “Како ти драго”, “Скакавац” и ”Скопље”.

Рођени на данашњи дан 1941. Aaron Neville (The Neville Brothers), 1941. Michael Chapman, 194. Warren Zevon, 1955. Jools Holland и 1968: Michael Kiske (Helloween)

Догодило се 24. јануара

1962. Брајан Епштајн је потписао менаџерски уговор са Битлсима по којем је требао да добије 25% од зараде, а не уобичајених 10%.

1999. The Offspring су са песмом "Pretty Fly, For A White Guy" заузели прво место британске листе синглова. Песма је са њиховог петог студијског албума ”Americana”.

Рођени 25. јануара

1938. Ета Џејмс (Etta James) је америчка певачица која је била пионир у развоју музике тако што је премостила јаз између различитих жанрова као што су џез, Р&Б, соул, рокенрол, госпел и блуз. За свој допринос музици сведочи више од тридесет награда као што су Rock and Roll Hall of Fame, the Rhythm and Blues Foundation и the Rockabilly Hall of Fame. Умрла 2012. године.

1981. Aлиша Киз (Alicia Keys) је америчка пијанисткиња, текстописац и певачица. Већ са првим албумом ”Songs in A Minor” и синглом "Fallin'", било је јасно да смо добили нову звезду. Скупивши пет Греми награда за први албум, у наредним годинама нам је испоручила хрпу предивних песама као што су "You Don't Know My Name” и мој лични фаворит песма "No One". У двадесетогодишњој каријери сарађивала је са многим музичарима као што су Ed Sheeran, Khalid и Brandi Carlile. За серијал о Џемсу Бонду и филм ”Quantum of Solace” урадила је са Џеком Вајтом песму "Another Way to Die”.

Рођени на данашњи дан 1931. Stig Anderson (songwriter, producer), 1950. Michael Cotten (The Tubes), 195. Robert Finch (KC and the Sunshine Band), 1956. Andy Cox (The Beat, Fine Young Cannibals) и 1996. Calum Hood (5 Seconds of Summer)

Догодило се 25. јануара

1978. Група Joy Division је имала први концерт у Манчестеру.

1986. Норвешка група А-Ха је стигла на врх топ листе у британији са песмом ”The Sun Always Shines On TV”, поставши тако први норвешки бенд који је стигао на прво место.

Рођени 26. јануара

1950. Ратислав-Раша Ђелмаш је српски бубњар познат као члан група Поп машина, Ју група и Зебра. 1972. године, заједно са басистом Робертом Немечеком и гитаристима Зораном Божиновићем и Савом Бојићем, оснива групу Поп машина, која је, као нова београдска група са сопственим репертоаром, брзо постала запажена и незаобилазна на београдској музичкој сцени 70-их година, а прва група на чијем сам концерту био. Прелази у Ју групу коју су чинила браћа Жика и Драги Јелић. Ђелмаш је тих година важио за најбољег младог београдског бубњара, а са Ју групом је доживео велику популарност широм бивше Југославије. Умро је 2021.године.

1955. Еди Ван Хален (Eddie Van Halen) је амерички гитариста и текстописац рок групе Ван Хален. Био је познат по популаризацији технике тап-гитаре и многих других начина свирања, а часопис Rolling Stone га је ставио на четврто место најбољих гитариста свих времена. У богатој каријери оставио је много познатих песама снимивши 12. албума. Памте се ”Eruption”, ”Runnin With the Devil”, ”Jump”, ”Beat It”, ”Somebody Get Me a Doctor” и друге.

Рођени на данашњи дан 1943. Thomas Bell (Delfonics, The Spinners), 1951. Andy Hummel (Big Star), 1953. Lucinda Williams, 1958. Anita Baker и 1963. Andrew Ridgeley (Wham!)

Догодило се 26. јануара

1956. Бади Холи је снимио оно што ће постати његово прво издање,”Love Me” и ”Blue Days, Black Nights”. Обе песме су касније представљене на трећем албуму ”That’ll Be The Day”.

1973. Група Свит (Sweet) је стигла први пут на прво место британске листе синглова са песмом 'Blockbuster'.

1991. Квин су са песмом ”Innuendo” стигли по други пут на прво место у Британији. Са 6 минута и 30 секунди нашла се на четвртом месту по дужини трајања. На првом месту по дужини трајања песме која је била на првом месту је група Оејзис са песмом ”All Around The World”. Друго место припада Битлсима са песмом ”Hey Jude” док је на трећем месту група Симпл Маjндс са песмом ”Belfast Child”.

2020. Били Ајлиш је победила на додели Гремија 2020, освојивши пет награда, укључујући за најбољег новог извођача и песму године, поставши прва особа која је постигла тај подвиг од Кристофера Кроса 1981. Заменила је Тејлор Свифт као најмлађа особа која је икада освојила награду.

Рођени 27. јануара

1918. Елмор Џемс (Elmore James) је амерички блуз гитариста, певач и текстописац. Његов начин свирања гитаре донео му је надимак ”Краљ слајд гитаре”. Примљен је у Кућу славних рокенрола 1992. године.

1968. Мајк Патон ((Mike Patton (Faith No More) је амерички певач, текстописац, продуцент и вокал бенда Faith No More. У петнаест година постојања и издавања шест студијских албума, укључујући најпродаваније плоче The Real Thing (1989.) и Angel Dust (1992.), група Faith No More се распала 1998. године.

1968. Adrian Nicholas Matthews Thaws, познатији под уметничким именом Трики (Tricky) је британски репер и продуцент. Најпознатији је по раду са групом Massive Attack.

Рођени на данашњи дан 1930. Bobby Bland, 1944. Nick Mason (Pink Floyd), 195. Brian Downey (Thin Lizzy), 1953. Janick Robert Gers (Iron Maiden) и 1972: Mark Owen (Take That)

Догодило се 27. јануара

1956. Песма 'Heartbreak Hotel” од Елвиса Прислија је продата у 300 000 примерака у првој недељи након објављивања. Биће продата у више од милион примерака поставши тако прва Елвисова златна плоча.

1970. Џон Ленон је написао, снимио и миксао свој нови сингл ”Instant Karma” све у једном дану. Сматра се једном од најбрже издатих песама јер се у продавницама нашла након десет дана.

1973. Стиви Вондер је на првом месту у Америци са песмом ‘Superstition’. Џеф Бек је смислио оригиналну линију бубњева док је био у студију.

1979. Ian Dury и The Blockheads су били на првом месту у Британији са песмом "Hit Me With Your Rhythm Stick”.​

1998. Из рубрике граота да се баци, бележимо ситуацију у којој се нашао Џемс Браун код кога је полиција пронашла марихуану. На суду је Др. Браун изјавио да му марихуана помаже да боље види.

Рођени 28. јануара

1927. Рони Скот је британски џез тенор саксофониста и оснивач првог модерног џез клуба у британији. Суоснивач je Ronnie Scott's Jazz клуба у Лондону, који је један од најпопуларнијих џез клубова у свету од 1959. године. У клубу су наступали великани џеза као Dexter Gordon, Roland Kirk, Stan Getz, Sonny Stitt, Ben Webster и Sonny Rollins. Умро је 1996. године.

Рођени на данашњи дан 1941. King Tubby, 1945. Robert Wyatt (Soft Machine), 1968. Sarah MacLachlan, 1968. DJ Muggs (Cypress Hill), 1977. Joey Fatone (*NSYNC), 1980. Nick Carter (Backstreet Boys) и
1985. J Cole

Догодило се 28. јануара

1956. Елвис Присли (са Скотијем Муром и Билом Блеком) се први пут појавио на државној телевизији у емисији "Stage Show”. Након успеха у првом наступу, Елвис се појавио још пет пута.

1985. Снимљена је песма ”We Are The World” у Холивуду. Песму су отпевале многе музичке звезде укључујући Stevieа Wonderа, Tinu Turner, Bruceа Springsteenа, Dianu Ross, Bob Dylanа, Ray Charlesа, Daryl Hallа, John Oatesа и Cyndi Lauper.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара