Роковник, 15. – 21. јануар : Битлси у кући славних

Торте су спремне за недељу у којој славимо рођендане Шаде, Џенис Џоплин, Доли Партон, Кид Рока, Чавкета и Жике из Баба. У овој недељи су Битлси примљени у Кућу славних рокенрола, умро је Алан Фрид, а Адел је издала њен други албум ”21”

Роковник, 15. – 21. јануар : Битлси у кући славних Роковник, 15. – 21. јануар : Битлси у кући славних

Рођени 15. јануара

1941. Капетан Бифарт (Captain Beefheart) је један необичан лик каквих је пун рокенрол. Певач, текстописац, музичар и сликар постао је познат водећи групу Magic Band, са којом је снимио 13 албума у периоду од 1967. до 1982. Бенд се прославио двоструким албумом ”Trout Mask Replica” из 1969. Овај двоструки албум са 28. песама могао би бити једна од најчуднијих плоча у историји рокенрола.

1948. Ronald Wayne Van Zant је певач и текстописац рок бенда Lynyrd Skynyrd. На врхунцу популарности средином седaмдесетих издали су низ рок хитова укључујући: "Sweet Home Alabama", "Simple Man", "What's Your Name", "That Smell" и “Free Bird”.

1953. Boris Blank је швајцарски музичар и уметник, познат по раду у електронском бенду Yello. Памтимо их по песмама "Oh Yeah" , "The Race”, ”Vicious Games”, ”I Love You”, ”Desire” и друге.

1965. Adam Jones је гитариста америчког рок бенда Tool. Четворка из Лос Анђелеса која је у тридесетогодишњој каријери издала пет албума и стекла верну публику.

1981. Armando Christian Perez познатији као Pitbull. Славни певач и репер је у музичкој индустрији од 2000. За то време је продао десетине милона синглова. Песме које су га прославиле су:“I Know You Want Me (Calle Ocho)”, “Give Me Everything” и “Feel This Moment”.

Догодило се 15. јануара

1965. Ху (The Who ) су објавили свој први сингл ”I Can't Explain”. Са Џимијем Пејџом на гитари песма је стигла до осмог места у Великој Британији.

1969. Creedence Clearwater Revival је објавио сингл "Proud Mary".

1972. Песма ”American Pie” од Don McLeana је стигла на прво место америчке листе синглова.

1977. Иглс (Eagles) су били на првом месту америчке листе албума са њиховим албумом ‘’Hotel California’’. ”Hotel California” је један од најпродаванијих албума свих времена са тиражем од 32 милиона примерака.

1977. ABBA је доспела на прво место британске листе албума са својим изврсним албумом ”Arrival’’.

Рођени 16. јануара

1944. Зденка Ковачичек je хрватска џез и рок певачица и власница једног од најхаризматичнијих вокала на овим просторима.

1959. Шаде (Sade) је британска певачица и једна од најуспешнијих британских уметница у историји. Због њеног првог албума ”Diamond Life” сам ишао у иностранство, читај Трст да купим албум. Са скромним џепарцем не размишљјући да у петак шверцери такође иду у истом правцу, нашао сам се у препуном возу. По доласку у Трст екипа је одмах напала Понте Росо са свих страна, док сам ја после попијеног еспреса кренуо у скромни шопинг. Повратак је био јасно још узбудљивији нарочито на царини где сам вероватно био најчуднији путник собзиром да сам у руци држао кесу са два албума, други је био албум Дејвида Силвијана (David Sylvian) ”Brilliant Trees” и пар ситница. Концерт који је имала у Београду 2011. је био дуго очекивани сусрет на коме смо могли да је видимо и чујемо приликом извођења песама као "Smooth Operator" или "Your Love Is King”.

1962. Горан Чавајда Чавке је један од најбољих српских бубњара. Свирао је у групи Електрични оргазам у којој је остао све до 1994. године. Заједно са Жиком Миленковићем (Бајага и Инструктори) и Зораном Илићем Илкетом (Рибља Чорба), 1992. године оснива бенд Бабе, са којим је 1993. године објавио албум ”Слике из живота једног идиота”. Чавајда је био и део супергрупе Римтутитуки. Чавке се поред музике опробао и у глуми појављујући се у неколико филмова: Како је пропао рокенрол, Црни бомбардер и Гето. Умро је 1997.

На овај дан су рођени и Maxine Jones (En Vogue), Brendan O’Hare (Teenage Fanclub), Aaliyah, Nick Valensi (The Strokes)

Догодило се 16. јануара

1957. Клуб Каверн је отворен у Ливерпулу. У њему су наступали многи бендови као The Rolling Stones, The Yardbirds, The Hollies, The Kinks, Elton John, Black Sabbath, Queen, The Who и John Lee Hooker. Битлси су свирали 292 концерта по чему су на првом месту у богатој историји клуба.

1980. Из рубрике граота да се баци издвајамо ситуацију у којој је Пол Макартни завршио у затвору у Токију yбоg поседовања марихуане. Осврчући се на тај догађај Макартни 2004. године каже: Та ствар је била добра да би се бацила па сам је понео са сабом.

1988. Tину Тарнер је на концерtу у Рију гледало 182 000 људи што је највише посетилаца на неком концерту једног извођача.

1988. Џорџ Мајкл (George Michael) је на првом месту листа са својим дебитантским албумом ”Faith”, који је продат у преко осам милиона примерака.

2005. Килерс (The Killers) су на првом месту у британија са својим дебитантским албумом 'Hot Fuss'. Група из Лас Вегаса је са синглом "Somebody Told Me” стигла до трећег места.

Рођени 17. јануара

1971. Роберт Џејмс Ричи професионално познат као Кид Рок (Kid Rock), је амерички музичар, певач, репер и текстописац. Након што се етаблирао на хип хоп сцени Детроита, пробио се до мејнстрим успеха са реп рок звуком пре него што се пребацио на кантри рок. Он је самоуки музичар и хвали се да може да свира сваки инструмент који се користи у његовом бенду. Из богате каријере издвајају се песме ”All Summer Long”, ”Bawitdaba”, ”Only God Knows Why”, ”Picture” и друге.

1978. Чарлс Ричард Вилсон (Charles Richard Wilson) је енглески певач и фронтмен рок бенда Kaiser Chiefs. Да нису ништа друго снимили осим песме ”Ruby” из 2007. било би довољно од њих.
Рокери из Лидса су комбинацијом инди рока и попа постали водећим именом у револуцији нео-новог таласа 2000-их.

Рођени на данашњи дан 1927. Eartha Kitt, 1955. Steve Earle, 1959. Susanna Hoffs (The Bangles), 1963. Andy Rourke (The Smiths), 1984. Calvin Harris и 1986. Jeremiah Fraites (The Lumineers)

Догодило се 17. јануара

1964. Ролингстонси су издали свој први ЕП који укључује песме 'You Better Move On', 'Poison Ivy', 'Bye Bye Johnny' и 'Money'. Стигао је до 15. места у Великој Британији.

1987. Кејт Буш (Kate Bush) је на првом месту на листама са албумом ”The Whole Story”.

1996. David Bowie, Tom Donahue, The Jefferson Airplane, Gladys Knight And The Pips, Little Willie John, Pink Floyd, Pete Seeger, The Shirelles и The Velvet Underground су примљени у Кућу славних рокенрола.

Рођени 18. јануара

1958. Живорад Жика Миленковић је српски певач, гитариста, текстописац и глумац. Члан је групе Бајага и инструктори и један од оснивача бенда Бабе. Жику познајем тридесет година и увеk са њим стижу осмех и радост и нека прича о рокенролу и куцама. Упознали смо се када су Чавке и он дошли на састанак у вези концерта за компилацију Грување. Брзо смо се око свега договорили, а остатак састанка смо провели весело како то и доликује. И нормално свирали су песму ”Ко ме теро да те волим” један од бисера из 90их година. Oд краја седамдесетих до средине осамдесетих година је глумио у аматерском позоришту Театар Лево.

Рођени на данашњи дан: 1941. David Ruffin (The Temptations),
1958. Tom Bailey (Thompson Twins), 1971. Jonathan Davis (Korn), 1973. Crispian Mills (Kula Shaker), 1980. Estelle, 1983. Katie White (Ting Tings) и 1983. Samantha Mumba

Догодило се 18. јануара

1964. Битлси су дебитовали на америчкој топ-листи када су са песмом ”I Want To Hold Your Hand” стигли до 45. места на листи синглова, а само десет дана након објављивања, што га чини најбрже продаваним синглом у историји Capitol Recordsa.

1967. Jimi Hendrix Experience је гостовао у британској ТВ емисији Top Of The Pops изводећи уживо песму "Hey Joe”.

1989. са само 38. година, Стиви Вондер (Stevie Wonder) је постао најмлађа особа која је примљена у Кућу славних рокенрола. На свечаности одржаној у Њујорку примљени су The Rolling Stones, The Temptations, Otis Redding и Dion DiMucci.

1997. Тори Амос (Tori Amos) је била на првом месту британске листе синглова са песмом 'Professional Widow' (It's Got To Be)’, коју је ремиксовао Armand Van Helden.

 Рођени 19. Јануара

1937. Фил Еверли (Phil Everly) је амерички певач и музичар и поред брата Дона члан познатог дуа Everly Brothers. Дуо је био познат по складном певању и звуку акустичне гитаре са металним жицама. Конбиновали су елементе рокенрола, кантрија и попа поставши пионири кантри рока. Браћа су била на турнеји са Buddy Hollyjem 1957. и 1958. што се позитивно одразило на њих собзиром да су у том периоду објавили њихове најпознатије песме “Bye Bye Love” (1957), “Wake Up Little Susie” (1957) и “All I Have to Do Is Dream” (1958). Умро је 2014.

1943. Џанис Џоплин (Janis Joplin) је била америчка певачица и један од симбола хипи покрета. Поред тога што је била једна од најбољих рок певачица 1960-их, Џенис је била и сјајна блуз певачица. Славу је стекла као фронтменка психоделичног бенда Big Brother and the Holding Company из Сан Франциска. У време ”Лета љубави” 1967. године свирају на Монтереј поп фестивалу, а две године касније на Вудсток фестивалу. Прославио их је албум „Cheap Thrills“. Последња песма коју је снимила је “Mercedes Benz”, а осим ње памтимо је и по песмама  “Summertime”, “Cry Baby”, “Me and Bobby McGee”, “Move Over”, “Piece of My Heart” и “To Love Somebody”. Умрла је 1970. године.

1946. Доли Партон (Dolly Rebecca Parton) је америчка певачица, текстописац и глумица која је стекла славу као кантри певачица. Подстимо се да су њене песме 25 пута биле на првом месту на Билборд листи. Продала је преко 174 милиона носача звука. Свира двадесетак инструмената, а написала је око 3000 песама. Вицеви о њеним грудима, које је углавном сама смишљала се причају већ годинама, а прва клонирана овца је добила име по њој. По сопственом признању спава са шминком како би у сваком тренутку била спремна да изађе на сцену. Једноставно Легенда.

1949. Роберт Палмер (Robert Allen Palmer) је био енглески певач, текстописац, музичар и музички продуцент који је постао познат са песмом ”Addicted to Love“ из 1986.,а још више са спотом који је пратио песму. Спот је по избору гледалаца телевизије МТВ стигао на осмо место на листи 100 најбољих спотова свих времена. Умро је 2003. године у Паризу.

Рођени на данашњи дан: 1935. Johnny O’Keefe, 1950: Francis Buchholz (The Scorpions) и 1979: Wiley

Догодило се 19. јануара

1967. Манкис (The Monkees) су били на првом месту у Великој Британији са песмом 'I'm A Believer’. Песму је написао Neil Diamond и продата је у 10 милиона примерака.


1980. Притендерс (Pretenders) су са својим трећим синглом ”Brass In Pocket” први пут стигли до броја један у Великој Британији. Истоимени дебитантски албум је већ био на првом месту.

2014. Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) је стигао до првог места у Великој Британији са албумом ”High Hopes”. То је његов десети албум који је стигао до првог места што га ставља у исту раван са Ролингстонсима и У2. На врху су Битлси са 15. албума, Мадона са 12. док су Елвис и Роби Вилијамс на трећем месту са 11. албума.

Рођени 20. јануара

1899. Ледбели (Leadbelly) је био амерички блуз певач и гитариста. Познат је по свом снажном вокалу и виртуозном свирању гитаре. Познате песме овога уметника су "In the Pines", "Goodnight, Irene", "Midnight Special", "Cotton Fields" и "Boll Weevil”. Певач Курт Кобејн је био његов велики фан и промовисао је уметност Ледбелија свирајући песму "Where Did You Sleep Last Night" на концерту за телевизију МТВ.

1952. Пол Стенли (Stanley Bert Eisen) је амерички музичар, гитариста и вокал хард рок бенда Кис (Kiss) од оснивања бенда 1973. до њиховог распада 2023. Био је писац или коаутор многих популарних песама групе. Стенли је одабрао лик ”Starchild” за своју личност у бенду. Стенли је примљен у Рокенрол Кућу славних 2014.


Рођени на данашњи дан: 1924. Slim Whitman, 1945. Eric Stewart (Mindbenders, 10cc), 1949. Ian Hill (Judas Priest), 1971. Gary Barlow (Take That), 1979. Rob Bourdon (Linkin Park), 1980. Matthew Tuck (Bullet for My Valentine) и 1981. Nathan Connolly (Snow Patrol).

Догодило се 20. јануара

1965. Амерички ди џеј Алан Фрид је умро у 42. години живота. Фрид се сматра кумом рокенрола.

1972. У Брајтону је почела турнеја групе Пинк Флојд на којој је група представила свој нови албум ”The Dark Side Of The Moon”.

1983. Деф Лепард (Def Leppard) су објавили свој трећи студијски албум 'Pyromania' који је постао њихов најуспешнији албум до сада.

1988. Битлси су примљени у Кућу славних рокенрола.

2003. Филм ”8 Mile”, са Еминемом у главној улози је на врху листа гледаности.

Рођени 21. јануара

1965: Џејсон Вилијам Мизел, познатији под уметничким именом Jam Master Jay (Run DMC) је био амерички музичар и ди-џеј. Био је члан познате хип хоп групе Ран-ДМЦ. Ран-ДМЦ (Run-DMC) је била америчка хип хоп група из Њујорка, коју су 1983. основали Џозеф Симонс, Дерил МекДенијелс и Џејсон Мизел. Ран-ДМЦ се сматра једном од најутицајнијих група у историји хип хоп културе. Заједно са Beastie Boysima, LL Cool J-om, DJ-em Jazzyjem Jeffom & the Fresh Princeom и Public Enemyjem, група је била пионир хип хоп музике која је касније добила назив нова школа. Умро је 2002. године.

Рођени на данашњи дан: 1938: Wolfman Jack (DJ), 1941: Richie Havens, 1942: Edwin Starr, 1950: Billy Ocean, 1973: Chris Kilmore (Incubus), 1976: Emma Bunton (The Spice Girls) и 1980: Benjamin Moody (Evanescence)

Догодило се 21. јануара

1965. Више од 3000 бучних обожаватеља је дочекало Ролингстонсе и Роја Орбисона на аеродрому у Сиднеју када су стигли на турнеју која је трајала 16. дана по Аустралији и Новом Зеланду.

1978. Албум са музиком из филма ”Грозница суботње вечери” је стигао на прво место америчке листе албума где ће остати 24. недеље. Албум је један од најпродаванијих са тиражом од продатих 40 милиона примера у свету.

2012. Адел (Adele) је на првом месту америчке листе албума са својим другим албумом ”21”. Албум је донео пет хитова и до сада је продато 31. милион примерака.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара