Читај ми!

Роковник, 8. – 14. јануар : Недеља Боувија, Елвиса и великих ватрених лопти

Друга недеља јануара донела је рокенролу Дејвида Боувија, Елвиса Преслија, Џимија Пејџа, Ширли Бејси и Рода Стјуарта, почетак светске славе Нирване и последњи концерт Секс пистолса.

Роковник, 8. – 14. јануар : Недеља Боувија, Елвиса и великих ватрених лопти Роковник, 8. – 14. јануар : Недеља Боувија, Елвиса и великих ватрених лопти

Рођени 8. јануара

1931. Бил Грахам (Bill Graham) се сматра једним од најутицајнијих концертних промотера радећи са највећим именима рок музике. Покренуо је каријере многих музичких звезда у свом славном Fillmore Auditoriumu у Сан Франциску и Fillmore Eastu у Њујорку.

1935. Амерички певач, музичар и глумац Елвис Присли (Elvis Aaron Presley), краљ рокенрола. О њему су написане стотине књига, снимљени многи филмови, о безмало сваком тренутку његова живота се зна све, па се због тога вреди подсетити неких момената из тако богате каријере. Године 1953. Елвис је платио 4. долара за снимање песме као рођендански дар својој мајци. Нажалост мама никада није чула песму јер нису имали грамофон, а песма након тога никада није објављена. Годину дана касније Краљ је снимио песму "That's All Right Mama” и све остало је историја. Елвис је имао црни појас седми дан у каратеу. У каријери је снимио преко 600 песама, а није написао ниједну. Елвис Присли је умро 16. аугуста 1977. године.

1937. Рођена је велшка певачица са предивним гласом Ширли Бејси (Shirley Bassey). У јануару 1958. je постала прва велшанка која је стигла до броја 1. на топ листама са песмом "As I Love You”. Снимила је и три песме које су се нашле у серијалу o Jamesu Bondu и то: ” Goldfinger” (1964), ”Diamonds Are Forever” (1971), и ”Moonraker” (1979). Сматра се једном од најпопуларнијих певачица у Британији.

1947. Дејвид Боуви (David Bowie) је енглески певач, текстописац, мултиинструменталиста, продуцент, сликар и глумац. (Он је међу мојим првим идолима из младости, његов је постер стајао ми је на зиду собе.) Једна од највећих звезда рокенрол ере, Боуви је избегавао лаку категоризацију током своје каријере вешто балансирајући између мејнстрима и андерграунда. Албум "Space Oddity" омогућио му је успех у Великој Британији, доспевши међу десет најбољих у лето 1969., у време мисије Аполо 11, која је прва слетела на Месец. Као ванземаљац глем рока Ziggy Stardust, постаје сензација у Великој Бритаији и остатку света. Након тог периода снима албуме комбинујући соул, диско, експериментални електронски рок са Брајаном Ином (Brian Eno). Супер звезда постаје са песмом Let's Dance, која се идеално уклопила у МТВ почетке. Умро је 10. јануара 2016, два дана након што је објавио последњи албум “Lazarus”.

1999. Дамијано Давид (Damiano David) је италијански певач и текстописц. Он је фронтмен рок групе Maneskin, која је основана у Риму 2016. Бенд је постао познат победом на музичком фестивалу Сан Ремо 2021., а затим исте године победом на такмичењу за песму Евровизије представљајући Италију са песмом "Zitti e buoni”.

Догодило се 8. јануара

1957. Bill Haley & His Comets започели су прву рокенрол турнеју по Аустралији, свирајући две распродате вечери у Сиднеју.

1966. Битлси су доспели на прво место америчке листе синглова са песмом 'We Can Work It Out’.

2006. група Строукс (Strokes) је стигла до првог места у Великој Британији са 'First Impressions Of Earth', трећим албумом бенда.

2010. Џими Пејџ је лансирао нови сет поштанских маркица у Великој Британији који садржи насловне стране албума издатих у последњих 40 година, укључујући Coldplay, Power, Corruption And Lies, New Order и Blur.

Рођени 9. јануара

1941. америчка фолк певачица, текстописац, музичарка и активистица Џоан Без (Joan Baez). Вероватно најпознатија светска фолк певачица, позната по свом снажном сопрану и врхунским интерпретацијским вештинама. Била је међу првима који су снимали песме Боба Дилана, а извела је и три песме на Вудсток фестивалу 1969.

1944. Џими Пејџ (Jimmy Page) је гитариста и продуцент, најпознатији као члан Yardbirdsa и Led Zeppelina. Без сумње је један од најутицајнијих и најважнијих гитариста и текстописаца свих времена у историји рокенрола. Часопис Rolling Stone ставио га је на треће место на попису 100 највећих гитариста.

1971. Ем Еф Дум (Daniel Dumile), најпознатији под уметничким именом MF Doom је био британско-амерички репер и продуцент плоча. Познат по својој замршеној игри речи и металној маски коју је носио на концертима. Умро је 2020. године.

Догодило се 9. јануара

1967. Бафало Спрингфилд (Buffalo Springfield) је објавио једну од важнијих песама рок ере, "For What It's Worth”. Песму je написао Стилс као одговор на нереде у Лос Анђелесу 1966. године.

1982. Албум “Dare” од групе Human League је на првом месту британске листе.

1988. Витни Хјустон (Whitney Houston) се уписала у историју рок ере са својом песмом "So Emotional”, која је њена шеста узастопна песма која се попела до броја један.

2003. Концертни клавир који је некада поседовао Елвис Присли продат је за 685.000 долара.

Рођени 10. јануара

1945. Род Стјуарт (Rod Stewart) је певач и текстописац који је познат по раду у групама: The Hoochie Coochie Men, Steampacket, Shotgun Express, Jeff Beck Group и Faces. Током своје каријере он је хваљен као најбољи певач своје генерације. Написао је неколико песама које су постали модерни стандарди као што су: Maggie May”, “Mandolin Wind”, “Reason to Believe”, “Sailing”, Da Ya Think I'm Sexy?. Лепа вест је да стиже у Београд где ће 17. маја 2024. имати концерт у Штарк арени.

1953. Пет Бенатар (Pat Benatar. или Patricia Mae Giraldo) је америчка певачица и текстописац. Песме попут "Heartbreaker" и "Hit Me with Your Best Shot", учиниле су је међународном звездом. Бенатар је постала икона МТВ ере, добивши четири награде Grammy и нанизавши низ поп хитова попут "Love Is a Battlefield" и "We Belong".

Догодило се 10. јануара

1953. Jo Stafford је била на првом месту британске листе синглова са песмом "You Belong To Me". Stafford је била прва жена која је доспела на прво место.

1958. Џери Ли Луис jе био на првом месту британске листе синглова са песмом "Great Balls Of Fire".

1966. Nancy Sinatra је издала сингл ”These Boots Were Made For Walkin”.

1973. АББА je снимила први сингл, песму "Ring Ring" на шведском, немачком, шпанском и енглеском језику за светско издање.

2008. Рејдиохед (Radiohead) je заузео прво место америчке листе албума са албумом 'In Rainbows’. Купци су могли да купе албум преко интернета по цени коју су сами одредили.

Рођени 11. јануара

1971. Том Роуландс (Tom Rowlands) из енглеског дуа електронске музике The Chemical Brothers. Дуо који су основали Ед Симонс и Том Роуландс у Манчестеру 1989. године постаје познат средином 90их спајајући различите утицаје како би створили сопствени звук.

1971. Мери Џеј Блајџ (Mary Jane Blige) је америчка певачица, текстописац и глумица. Често називана Краљицом хип хопа Блајџ je освојила девет награда Grammy, четири American Music Awards и дванаест Billboard Music Awards. Песме које су је прославиле су: ”Family Affair",”Be without You”, "Not Gon' Cry”, "No More Drama", “Everythin” и друге.

1971. Миле Кекин је хрватски музичар, текстописац, глумац и некадашњи певач групе Хладно пиво. Остварио је неколико споредних улога у тв серијама и филмовима.

Догодило се 11. јануара

1963. Битлси су снимили своју прву ТВ емисију ”Thank Your Lucky Stars”. Свирали су свој нови сингл ”Please Please Me”.

1964. ”Louie Louie’” песма групе Kingsmen била је првом месту америчке листе синглова.

1967. Jimi Hendrix Experience снимио је песму ”Purple Haze” у студију De Lane Lea у Лондону. Хендрикс je касније изјавио да је песма била прича о сну у коме је ходао под морем.

1985. У Рију је одржан рокенрол фестивал на коме су наступили: Queen, Rod Stewart, AC/DC, Whitesnake, Yes и Iron Maiden.

1986. Дуо Pet Shop Boys су са песмом "West End Girls" стигли по први пут до броја један у Великој Британији.

1992. Nirvana се појавила у емисији NBC-TV Saturday Night Live изводећи две песме 'Smells Like Teen Spirit' и 'Territorial Pissings'. Истог дана албум ”Nevermind” је стигао на прво место америчке листе албума.

Рођени 12. јануара

1959. Per Gessle је шведски певач, текстописац и гитариста најпознатији по раду у групи Роксет (Roxett). Једна од највећих поп група 80их и 90-их година која је продала 75 милиона плоча широм света. Доминирали су листама са песмама: "The Look", "Listen to Your Heart", “Joyride" и "It Must Have Been Love”.

1970. Зак де ла Роча (Zack de la Rocha) је певач групе Рејџ агенст де машин (Rage Against The Machine). Са песмом "Killing in the Name" из 1992. године својом звучном демонстрацијом против полицијске бруталности бенд је поставио своју заставу на сцену својим троструко платинастим првим албумом ”Rage Against the Machine”. Присетих се да смо са песмом "Killing in the Name” ушли у Нову 1993. годину. Цела дружина је заплесала пого и легенда каже да смо слетели на земљу тек када је песма завршила. Следећа два албума су такође добитници Grammyja, ”Evil Empire” (1996.) и ”The Battle of Los Angeles” (1999.), потврђујући стечени статус.

1982. Ана Радоњић или Зое Кида је српска певачица, кантауторка и дизајнерка. Била је члан групе Земља грува која је настала 2007. године спонтаним окупљањем разних музичара око студија Грувленд. Широј јавности постају познати са синглом ”Најлепше жеље”. Сарађивала је и са групама МистејкМистејк и Сви на под.

Догодило се 12. јануара

1968. група Manfred Mann је објавила сингл "The Mighty Quinn".

1969. Дебитантски албум Лед Цепелина је објављен у Великој Британији. За снимање албума је било потребно 36 сати студијског времена за које је плаћено 1782 фунти. Албум је провео укупно 71. недељу на листама у Великој Британији.

1977. Кит Ричардс је кажњен са 750 фунти због поседовања кокаина пронађеног у његовом аутомобилу након што је гитариста Ролингстонса имао саобраћајни удес.

1989. Нови шведски дуо Роксет објавио је свој први сингл у каријери "The Look”.

1993. Creedence Clearwater Revival, Doors, Sly & the Family Stone, Cream, Frankie Lymon, Dinah Washington и Etta James су постали нови станари Куће славних рокенрола. Ван Морисон се није појавио на властитом пријему поставши тако прва и једина жива особа која то није учинила.

1995. Одлична класа је примљена у Кућу славних рокенрола: Led Zeppelin, Neil Young, Martha & the Vandellas, Janis Joplin, Al Green, Allman Brothers Band и Frank Zappa.

2013. Rolls-Royce Silver Shadow из 1974. који је користио Фреди Меркјури продат је на аукцији за 74,000 фунти.

2023. Мајли Сајрус (Miley Cyrus) је објавила песму ”Flowers” као главни сингл са свог осмог студијског албума ”Endless Summer Vacation”. Песма је имала огроман комерцијални успех, поставила је неколико рекорда и постала њен највећи хит.

Рођени 13. јануара

1961. Wayne Coyne је гитариста и певач америке рок групе Flaming Lips. Њихово издање ”The Soft Bulletin” из 1999. било је албум године часописа NME, a група је освојила у каријери и три награде Grammy.

1961. Graham McPherson, (Suggs), је певач енглеског ска бенда Меднес (Madness). Са звуком укорењеним у ска, група Меднес ужива у дугој каријери пуној хит сиглова, утицајних албума и задовољне концертне публике.

Догодило се 13. јануара

1962. Chubby Checker се вратио на прво место америчке листе синглова са песмом "The Twist". Песма је први пут била на првом месту у септембру 1960. и постала је једина плоча која је била на врху листе два пута.

1968. Smokey Robinson & the Miracles стигли су до броја један на топ листи са песмом "I Second That Emotion”.

1993. Мјузикал ”Истинита прича” од групе ABBA је премијерно приказан у Стокхолму.

2016. Нови синглови Еда Ширана (Eda Sheerana), 'Shape of You' и 'Castle On The Hill' ушли су на листу синглова на прво и друго место, што је било први пут да извођач заузме прва два места са новим песмама.

Рођени 14. јануара

1968. James Todd Smith професионално познат као LL Cool J, је амерички репер, текстописац, продуцент и глумац. Он је један од првих репера који су постигли комерцијални успех серијом хитова као што су: Bigger i Deffer, Walking with a Panther, Mama Said Knock You Out, 14 Shots to the Dome и Mr. Smith.

1969. Дејв Грол (Dave Grohl) је амерички певач, бубњар и текстописац. Са седамнаест година се придружује групи Scream, био је најдуговечнији бубњар Nirvane те фронтмен и оснивач група Foo Fighters и Them Crooked Vultures.

1982. Калеб Фоловил (Caleb Followill) је певач и гитариста америчког рок бенда Kings of Leon. Након издавања албума ”Only by the Night” у септембру 2008. бенд је постигао успех на листама са песмама: "Sex on Fire", "Use Somebody" и "Notion".

Догодило се 14. јануара

1955. New York Rock & Roll Ball је концерт који је организовао Алан Фрид (Alan Freed), и на коме су учествовали Drifters, Fats Domino, Big Joe Turner и Moonglows.

1956. Слушаоци су постали свесни новог талента који је дебитовао на листама са песмом "Tutti Frutti". Реч је о Литл Ричарду (Little Richardu).

1967. Више од 25000 људи присуствује концерту Human Be-In-A у Сан Франциску. Догађај је био претеча великих концерата на отвореном и на њему су наступили: Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service и Big Brother And The Holding Company.

1978. Секс Пистолси (Sex Pistols) су одсвирали свој последњи концерт у Winterland Ballroomu у Сан Франциску где је Џони Ротен (Johnny Rotten) на почетку викнуо публици: "Имате ли осећај да сте преварени". Бенд је последњи пут свирао са басистом Сидом Вишузом.

1984. Пол Макартни (Paul McCartney) je био на првом месту британске листе синглова са песмом "Pipes Of Peace". Овим издањем Макартни je ушао у историју поставши први извођач који је имао прво место на листама кao четворка, са групом Битлси, као дуо са Стивом Вондером, као трио са Вингсима и као соло извођач.

1996. Оејзис (Oasis) je дошао на прво место британске листе албума са албумом "(What's The Story) Morning Glory”. 

 

 

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара