Читај ми!

Роковник - седамдесет година рокенрола: Прва недеља јануара

Већина рокенрол критичара и публике ће се сложити да је 1954. била година од које може да се рачуна почетак рокенрола. Два су догађаја одредила ову годину, први је песма Rock Around the Clock групе Bill Haley & His Comets, а други је одлазак Елвиса Преслија у студио Sun records да сними нове песме које ће ускоро по објављивању изазвати невиђену еуфорију међу тинјџерима прво у Америци, а после и у остаку света. У наредне 52 недеље у рубрици "Роковник" представићемо вам све значајније догађаје везане за рокенрол, од његовог настанка до данас.

Роковник - седамдесет година рокенрола: Прва недеља јануара Роковник - седамдесет година рокенрола: Прва недеља јануара

Првих 10 година (1954. до 1964.) рок је био музика за тинејџере. Било је то доба песама као "Hound Dog”, "Tutti Fruiti" и "Wake Up Little Susie".

До раних 60-их изгледало је као да је рокенрол посустао, а вероватно и јесте, али га је ревитализирала случајност да ће врло талентована генерација тинејџера своје креативне амбиције посветити рокенролу.

Тих година рокенрол је стигао и код нас, освојивши тинејџере који су се својски трудили да не заостају у односу на своје вршњаке. Почетком 1964. Битлси су слетели у Америку и почело је двадесетогодишње "златно доба".

Када је Дилан постао електричан, рокенрол је добио друштвену и уметничку тежину готово без преседана у популарној забави.

Мноштво економских, демографских, политичких и технолошких сила се ујединило како би створило истинску контракултуру.

Цела једна генерација имала је посебну и самоодрживу културу младих са властитом модом, филмовима, радио станицама и моралом који су расли одвојено од мејинстреама.

Рок музика била је средиште те културе. Било је то тако моћно раздобље да за многе људе то остаје прави рок.

Али та ера је давно прошла.

Од 1984. године имали смо Мадону, Мајкл Џексона и MTV, а рок се неизбежно стопио у мејнстреам. Популарна музика постала је оно што је увек била - масовна забава.

Деведесете доносе нову енергију и нове групе су поново у фокусу јавности.

Нирвана, Оејзис и многи други извођачи држе прва места на топ листама.

Нови век и нове технологије, пре свих интернет мењају цео бизнис, нестају носачи звука као модел продаје, долази време лајкова као начин подршке. Једино место где рокенрол и даље дише пуним плућима су концерти.

Ових дана на топ листама су поново Ролингстонси који се котрљају успешно већ шездесет година поручујући нам и у својим , рођендан није мало свећица на торти, нарочито када се узме у обзир о ком слављенику је реч.

Рокенрол календар ће следећих годину дана подсећати на рок музичаре, групе, концерте, моду, као и на рок новинаре, фотографе, магазине и друге тренутке који су обележили ову музику.

Срећна Нова рокенрол година.


Рођени 1. јануара

1942. Српски композитор, пијаниста и аранжер, Корнелије Ковач. Своју прву групу је основао 1961. године, џез трио БКБ. У Сарајево се сели 1966. и придружује Индексима са којима остаје две године. По повратку у Београд 1968. оснива Корни групу у којој испољава сав свој велики таленат. И данас је у музичким круговима на цени први албум Корни група издат 1972. године. Са есмом „Моја генерација“, наступа 1974. на Песми Евровизије. У Корни групи су као певачи наступали Душан Прелевић, Дадо Топић и Здравко Чолић. Писао је и музику за тв-серије, позориште и филм. Умро је 2022. године.

1942. Певач и гитариста Country Joe McDonald рођен је 1942. У каријери дугој 60 година снимио 33 албума и написао стотине песама. Године 1965. он и Бари Мелтон основали су банд Country Joe and the Fish који је био амерички психоделични рок састав. Бенд је био међу утицајним групама на музичкој сцени Сан Франциска од средине до касних 1960-их.

1950: Морган Фишер енглески је клавијатуриста и композитор, а најпознатији је као члан групе Mott the Hoople раних 1970-их.

1956. Енди Гил је енглески музичар и продуцент. Био је гитариста рок бенда Gang of Four, чији је и суоснивач 1976. године. Један су од најутицајнијих бендова који су се уздигли са британске панк сцене у касним 70-има. 1979. године објавили су свој деби албум, Entertainment! Албум је добио тријумфалне критике и био је изненађујући хит у Великој Британији, док им је њихов трећи албум, Songs of the Free из 1982., омогућио комерцијални пробој у Сједињеним Државама. Gang of Four су се распали 1983. Такође је продуцирао албуме за извођаче као што су Red Hot Chili Peppers, Jesus Lizard, Stranglers, Futureheads, Mi-chael Hutchence, Killing Joke. Умро је 2020 године.

1958: Музичар пореклом са Barbadosa Joseph Robert Saddler, познат под уметничким именом Grandmaster Flash, је DJ, репер и продуцент. Пуно је прича о рођењу џеза и почетку рокенрола, али хип-хоп има очеве утемељитеље: један од њих је DJ Grandmaster Flash. Почетком 70-их Joseph Saddler живео је у јужном Bronxsу и студирао електротехнику. Међутим, Saddler, је имао много дубљу страст према музици; експериментисао је са очевим плочама откако је био мали. Његово познавање аудио опреме довело га је до идеје која ће револуционаризовати начин на који је свирао: грамофон ће постати његов инструмент. Био је први DJ који је физички положио своју руку на винил и манипулисао њиме уназад, напред или супротно од казаљке на сату. Створио је DJ технику под називом Quick Mix Theory. Основао је Grandmaster Flash and the Furious Five, реп групу која је 2007. примљена у Kuću славних рокенрола. Mel је први репер који је себе назвао “MC”. Do сада је издао дванаест албума.

Догодило се 1. јануара

1953. Икона кантри музике Хенк Вилијамс умро је са само 29 година. Оставио је стотине песама , а од познатијих се памте “Hey Good Lookin',” “Your Cheating Heart” и “I'm So Lonesome, I Could Cry” и ’’Jambalaya’’. Williams се сматра једним од кумова жанра и остаје један од најславнијих америчких текстописаца. Од Куће славних кантри музике до Пулицерое награде, Вилијамсове су песме препознате као трајна вредност.

1956. Били Хејлијева песма 'Rock Around the Clock' је по други пут заузела прво место британске листе синглова. Сингл се често наводи као најпродаванији рокенрол сингл свих времена са продајом од преко 25 милиона примерака.

1959. Џони Кеш је одржао бесплатни концерт за затворенике калифорнијског затвора San Quentin, укључујући будућу кантри звезду Мерл Хагард. Деценију касније Кеш ће се поново вратити, што је резултирало уметниковим легендарним албумом, Johnny Cash Live at San Quentin.
1961. Beatlesi su bili na audiciji za Decca Records u Лондону. A&R шеф у Decci, Dick Rowe odbio их је у onome што се сматра једном од највећих грешака у историји музичке индустрије, Decca је одлучила одбити бенд, бирајући уместо њих Briana Poolea и Tremeloes.

1964. На BBC-ју je премијерно приказан најдуговечнији музички програм на свету, Top of the Pops. Емитована из студија Dickenson Road у Манчестеру прва епизода укључивала је наступе Dusty Springfield (“I Only Want to Be with You”), The Rolling Stonesa (“I Wanna Be Your Man”), The Dave Clarka Five (“Glad All Over”) и The Hollies (“Stay”), између осталих. Током деценија, недељни наступ постао је темељна платформа за лансирање многих уметника од Дејвида Боувија и The Kinks до Нирване и TLC-a. Док се специјали Top of the Pops настављају емитовати за Нову годину, емисија је завршила своје редовно приказивање 30. јула 2006.

1966. сингл "The Sound Of Silence" Сајмона и Гарфанкла започео је другу недељу на првом месту Billboard Hot 100.

1967. The Doors су дебитовали уживо на телевизији Shebang, певајући свој први сингл, “Break on Through”.

1969. Часопис Billboard обавестио је да су по први пут 1968. године албуми надмашили продају синглова у САД-у са продајом од преко 192 милиона комада.

1982. ABBA је имала последњи наступ уживо као група свирајући у Стокхолму, Шведска.

1984. Умро је Alexis Korner. Познат као "отац британског блуза", био је главна покретачка сила британске R&B сцене раних 60-их. Формирањем Blues Incorporated; кроз групу су прошли многи познати музичари као Jack Bruce, Ginger Baker, Long John Baldry, Graham Bond и Charlie Watts. Седамдесетих је постао радијски водитељ.

1989., Бенд под именом Нирвана потписао је једногодишњи уговор са Sub Pop Recordsom из Сиетла, што је резултирало њиховим деби албумом, Bleach.

2023. Часопис Rolling Stone прогласио је Арету Франклин "најбољом певачицом свих времена". Њихових првих десет заокружили су: 2. Whit-ney Houston, 3. Sam Cooke, 4. Billie Holliday, 5. Mariah Carey, 6. Ray Charles, 7. Stevie Wonder, 8. Beyonce, 9. Otis Redding, 10. Al Green.

Рођени 2. јануара

1936: Roger Dean Miller Sr. био је амерички певач и текстописац, познат по својим хитовима "King of the Road", "Dang Me" и "England Swings".

1942: Michael George "Chick" Churchill, енглески је клавијатуриста блуз рок бенда Ten Years After.

1954. Glen Goins био је певач и гитариста групе Parliament-Funkadelic средином 70-их. Goins је члан Куће славних рокенрола, постхумно примљен 1997. са још петнаест чланова Парламента-Funkadelic.

1957. Ricky Van Shelton амерички је певач кантри музике. Активан између 1986. и 2006., имао је више од 20 синглова на Billboard Hot Country Songs листама.

1961. Зоран „Кики“ Лесендрић српски је музичар, композитор и продуцент. Септембра 1980. године оснива групу Пилоти, са којом је постигао успех у бившој Југославији, највише средином 1980-их година. После објављивања албума "Дан који пролази заувек", 1996. Лесендрић распушта Пилоте. Свој први, соло албум, под називом "Месец на вра-тима ", издаје 2008. године. У априлу 2012. године објављује албум "Случајно и заувек". Ради песме за многе познате извођаче са ових простора.
1993. Bryson Djuan Tiller амерички је певач, текстописац и репер. Рођен у Луизвилу, Кентаки, каријеру је започео 2011. са микстејпом под називом Killer Instinct Vol. 1. До сада је издао четири успешна албума.

Догодило се 2. јануара

1926. године први број часописа The Melody Maker кренуо је у продају. Месечник је био за све које занима продукција популарне музике. У првом броју читаоци су могли да прочитају вести о Dance Bandu, прилог о укулелеу и како научити да свирате трубу. Огласи у Melody Makeru помогли су да се саставе поставе бројних великих бендова, укључујући: The Jimi Hendrix Experience, Supertramp и The Stranglers. Последњи број је изашао у децембру 2000. године.

1954. године Eddie Calvert је доспео на прво место британске листе, синглом 'Oh, Mein Papa'. Ово је био први број 1. који је снимљен у студију Abbey Road у Лондону и остао је на врху листа 9. недеља.

1969. Битлси су се окупили у студију како би снимили свој 12. и последњи албум, Let It Be. Док су сесије биле оптерећене напетостима у самој групи, албум је резултирао песмама као што су “Get Back”, “Across the Universe” и “Let It Be.” Албум је у међувремену стигао на прва места топ листа у целом свету.

1969. власти у Њу Џерзију заплениле су пошиљку албума Johna Len-nona и Yoko Ono, Two Virgins, због голе фотографије пара која је била на насловној страни.

1970. All Things Must Pass албум Georgea Harrisona започео је седму недељу на првом месту Billboardove листе 200, чиме је Harrison постао први бивши Битлс који је снимио соло албум и који је био на првом месту у Америци. Албум је имао хитове "My Sweet Lord" и "What Is Life”.

1979. Басисти Секс Пистолса Сиду Вишоузу почело је суђење у Њујорку, где је оптужен за убиство своје девојке, Nancy Spungen, у једном од најсензационалнијих тренутака оригиналне панк ере. Вишоуз који је пуштен из затвора, умро је месец дана касније од предозирања дрогом.

1989. Record Mirror објавио је листу најбољих синглова у Великој Британији прошле године. Број 1. је била Kylie Minogue, бр. 2. Bros, бр. 3. Yazz, бр. 4. Tiffany, бр. 5. Phil Collins, бр. 6. Cliff Richard, бр. 7. Eras-ure, бр. 8. Pet Shop Boys, бр. 9. Belinda Carlisle, и бр. 10. Wet Wet Wet.

2003. Репера 50 Centa ухапсила је полиција у Њујорку након што је у његовом возилу пронађено оружје, када је ауто остављен на недозвољеном месту за паркирање.

2005. Green Day су били на првом месту британске листе албума са својим седмим албумом 'American Idiot'. Албум је био номинован за седам награда Grammy, освојивши награду за најбољи рок албум 2005.

2007. Песма 'Crazy' Гнарлса Барклија потврђена је као најпродаванији сингл у Великој Британији 2006. Продат је у преко 700.000 примерака. Албум 'Eyes Open' Snow Patrol-a био је на врху листе албума са продајом од 1,5 милиона, док је повратничко издање 'Beautiful World' групе Take That било одмах иза.

2016. Adele је започела годину на врху Billboard 200 листе својим трећим студијским албумом, ’’25’’. Две недеље раније, LP је дебитовао на првом месту у више од 25 земаља и оборио рекорде продаје.

Рођени 3. јануара:

1916: Maxene Andrews из The Andrews Sisters које су биле америчка група из доба свинга и буги вугија. Кроз дугу каријеру сестре су продаље преко 75 милиона плоча. Њихов хит из 1941. 'Boogie Woogie Bugle Boy' може се сматрати раним примером ритам и блуза. Умрла је 21. октобра 1995. године.

1926: Sir George Martin, енглески продуцент, аранжер, композитор, диригент, аудио инжењер и музичар. Радио је као продуцент дискографске куће EMI Records и постао такозвани пети Битлс. Мартин је продуцирао све албуме Beatlesa осим последњег, што му је донело 30 хит синглова на првом месту у Великој Британији и 23 хита на првом месту у САД-у. Такође је радио сá комичарима The Goons и Beyond The Fringe. Мартин је добио титулу витеза 1996. Умро је 8. марта 2016.

1939. David Eugene Summers био је амерички рокабили певач, текстописац и гитариста. Његове најпознатије песме укључују касне 50-е "School of Rock 'n Roll", "Straight Skirt", “Nervous" и "Gotta Lotta That”. Његов најпродаванији сингл је "Big Blue Diamonds” из 1950. године. Summers је примљен у Кућу славних рокабилија 1997.

1943. Van Dyke Parks, је амерички текстописац, продуцент. Радио је са Brianom Wilsonom на албуму 'Smile', свирао клавијатуре на песми 'Eight Miles High’ групе The Byrds, а продуцирао је Rya Coodera, Randyja Newmana, Judy Collins.

1945: Амерички певач, текстописац Stephen Stills био је члан група Buf-falo Springfielda, Crosby, Stills, Nash & Young и Manassas. Са CS&N је имао 1969. хит сингл 'Marrakesh Express’. Stillsov први соло албум, Ste-phen Stills, (1970.) постао је златан и једини је албум на којем су наступили и Jimi Hendrix и Eric Clapton.

1946 Robert John, амерички певач и текстописац најпознатији је по свом првом америчком хит синглу 'Sad Eyes' из 1979. године.

1946: John Paul Jones, бас, клавијатуре, продуцент. Као сешн музичар 1960-их радио је са The Rolling Stones, The Yardbirds, Jeff Beckom, Her-mans Hermits, Lulu. Са групом Led Zeppelin остварио је светску каријеру. Jones је радио са групом R.E.M. на албуму Automatic For The People из 1992, а био је и члан групе Them Crooked Vultures.

1975: Thomas Bangalter, француски је музичар, продуцент, певач, текстописац, DJ и композитор. Најпознатији је као половина бившег француског дуа електронске музике Daft Punk. Daft Punk, француски састав, активан у 90-има и раном 21. веку Њихов звучни авантуризам и смисао за презентацију избацио их је из авангарде електронске плесне музике у поп мејнстреам. Двојица чланова су били Thomas Bangalter и Guy-Manuel de Homem-Christo. Дуо се разишао 2021. Снимао је и издавао музику као члан трија Stardust, дуа Together, те као соло извођач. Bangalterov рад је утицао на широк распон уметника у различитим жанровима.

1980. Kurt Samuel Vile је амерички певач, текстописац и продуцент. Познат је по свом соло раду и као бивши гитариста рок бенда War on Drugs.

Догодило се 3. јануара

1964. године, Beatlesi су по други пут виђени на америчкој телевизији када је пуштен одломак из BBC-јеве емисије 'The Mersey Sound' који приказује групу како свира 'She Loves You'.

1969. Појављујући се уживо у емисији The Lulu на британској телевизи-ји, The Jimi Hendrix Experience били су резервисани за извођење две песме, 'Voodoo Child', (која је изведена цела), а затим је Hendrix престао да свира 'Hey Joe' након стиха и рефрена и уместо тога почели су верзи-ју песме групе Cream 'Sunshine Of Your Love' као посвету бенду који се разишао неколико дана раније.

1970. B.J. Thomas започео је четврту недељу на врху Billboard Hot 100 са песмом "Raindrops Keep Fallin' On My Head". Песма коју су написали Burt Bacharach/Hal David приказана је у филму Butch Cassidy и Sundance Kid.

1976. Песма Boba Dylana, 'Hurricane', достигла је 33. место на Билбор-довој листи синглова, што је помогло да се изазове довољно пажње у јавности и да бивши боксер Rubin 'Hurricane' Carter буде пуштен из затвора.

1976. Bay City Rollers су са песмом "Saturday Night" заузели прво место америчке листе синглова.

1987. Aretha Franklin постала је прва жена која је примљена у Кућу славних рокенрола. Од својих госпел корена са средњег запада, “The Queen of Soul” уздигла се до једне од највећих светских звезда. Карије-ру је обележила песма Otisa Reddinga “Respect”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” и “Chain of Fools”. Franklin је уведена током друге годишње церемоније Куће славних, заједно са колегама пионири-ма као што су Marvin Gaye, Bo Diddley, Roy Orbison и Muddy Waters.

2002. Liam и Noel Gallagher били су на врху анкете славних особа поред којих бисте најмање волели живети, освојивши 40% гласова. Читаоци часописа „Твој дом“ изгласали су браћу из Oasisa као ‘Суседе из пакла’.

2014. Phil Everly, из дуела Everly Brothersa, умро је у 74 години. Леген-дарни дуо који је заслужан за хитове попут “Wake Up Little Susie” и “All I Have To Do is Dream,” имао је велик утицај на уметнике попут Beach Boysa и многе друге.

2017. Продаја винила је прошле године премашила три милиона, што је највећа укупна продаја у Великој Британији у последњих 25 година. Албум Blackstar, Дејвида Боувија био је најпопуларнији албум на вини-лу.

2019. Полиција је оптужила Sir Roda Stewarta након наводне свађе у хо-телу на Флориди у новогодишњој ноћи. Полицијски документ објављен у САД-у оптужује Stewarta да је ударио припадника обезбеђења након што су он и његови сапутници, укључујући и његовог сина Шона, поку-шали да уђу на приватну забаву.

Рођени 4. јануара:

1942. Британски гитариста John McLaughlin, који је основао Mahavishnu Orchestra, а такође је радио са Карлосом Сантаном, Стенлијем Кларком, и Jacom Pastoriusom. Пре Mahavishnu Orchestra, 1960-их, свирао је са Alexis Korner, Georgie Fame and the Blue Flames, Graham Bond Organisation и Brianom Augerom. Године 1969. преселио се у Њујорк ка-ко би се придружио Тонију Вилијамсу и његовом бенду Lifetime. 25. марта те године свирао је са Џимијем Хендриксом у Record Plantu, при-сећајући се „свирали смо од 2 до 8 ујутру“. Године 2010. Jeff Beck је назвао McLaughlina 'најбољим живим гитаристом’.

1946. Arthur Lee Conley, касније познат и као Lee Roberts, био је америч-ки соул певач, најпознатији по хиту "Sweet Soul Music" из 1967.

1955: Mark David Hollis био је енглески музичар и композитор. Пости-гао је комерцијални успех и хвалоспеве критике 1980-их и 1990-их као суоснивач, певач и главни текстописац бенда Talk Talk. Hollis је написао или је коаутор већине песама за Talk Talk , укључујући хитове попут "It's My Life”,"Such a Shame" и "Life's What You Make It”. Од 1981. до 1991. група Talk Talk снимила је пет студијских албума. Са њиховим трећим албумом, "The Color of Spring" из 1986., музика се мења из поп звука у арт/поп. Умро је 2019. године.

1956: Bernard Sumner је енглески музичар и продуцент. Један је од оснивача бендова Joy Division, New Order, Electronic и Bad Lieutenant. New Order је енглески рок састав основан 1980. од стране певача и гита-ристе Bernarda Sumnera, басисте Petera Hooka и бубњара Stephena Morrisa. Уздижући се из пепела легендарне британске пост-панк групе Joy Division, New Order је постао један од најхваљенијих бендова 80-их; прихватајући електронске текстуре и диско ритмове андерграунд клуп-ске културе много година пре својих савременика, а хит из 1983. "Blue Monday" постао је најпродаванији 12-инчни сингл свих времена и попу-ларна клупска песма.

1958: Lorna Doom је америчка музичарка најпознатија као бас гитари-сткиња панк рок бенда Germs од 1976. до 1980., а након поновног о-купљања од 2005. до 2009.

1959. Denise Katrina Matthews, професионално позната као Vanity, била је канадска певачица, модел и глумица. Позната је по свом имиџу секс симбола 80-их. Vanity је била певачица женског трија Vanity 6 који је направио музичар Prince. Познати по свом хиту из 1982. "Nasty Girl", распали су се 1983., када је она одлучила да крене у соло каријеру.

1960: John Michael Stipe амерички је певач, текстописац и уметник, нај-познатији као певач и текстописац рок групе R.E.M. R.E.M. је био аме-ричка рок група из Атине, Џорџија, основана 1980. од стране бубњара Billa Berryja, гитаристе Petera Bucka, басисте Mikea Millsa и вокала Michaela Stipea. Један су од првих алтернативних рок бендова. Незабо-раван је концерт који је група одржала на Београдском Сајму у јануару 2005 године. У септембру 2011. после више од тридесет година чланови бенда су објавили крај. Stipe је издао седам соло албума, а у међувреме-ну је почео да слика.

1962: Robin Andrew Guthrie је шкотски музичар, текстописац, компози-тор, продуцент, најпознатији као суоснивач алтернативног рок бенда Cocteau Twins. Од 1979. године па све до 1996. издали су девет албума, одржали на хиљаде концерата и оставили неизбрисив траг у алтерна-тивној музици. Један од најпосебнијих бендова 80-их.

1965: Caitlín O'Riordan је британска музичарка. Свирала је бас гитару за ирски панк/фолк бенд Pogues од 1983. до 1986. Касније је свирала са Elvisom Costellom као и у неколико других пројеката.

1965: Beth Gibbons је енглеска певачица и текстописац групе Portishead са којим је издала три албума. Portishead је енглески бенд основан

1991. у Бристолу. Чланови бенда су: Beth Gibbons, Geoff Barrow и Adrian Utley. Група која је популаризовала трип-хоп са великим дозама кул џе-за и шпијунске музике, са анђеоским вокалом Beth Gibbons. Објавила је албум са Rustinom Manom, Out of Season, 2002.

1989: Timothy Lee McKenzie, познатији под уметничким именом Labrinth, енглески је певач, текстописац, репер и продуцент. Студијски албуми: Electronic Earth (2012), Imagination & the Misfit Kid (2019) и Ends & Begins (2023).

Догодило се 4. јануара

1965: Gary Lewis и Playboys издали су свој први сингл "This Diamond Ring".

1965: Leo Fender је продао компанију Fender Guitar Company, CBS-у за 13. милиона долара.

1967, The Doors су објавили свој истоимени првенац за Elektra Records, омогућивши свету да коначно чује оно што је Sunset Strip већ знао: да је бенд из Лос Анђелеса био један од најузбудљивијих бендова 60-их. Са хитовима као што су “Light My Fire,” “Break On Through” и злокобна “The End”, албум се полако и постепено кретао према горе на Billboardovoj листи 200, да би на крају достигао 2. место у септембру. LP је инспирисао генерације рокенрол бунтовника, док су безбројне публикације сврстале The Doors међу најбоље албуме свих времена.

1967. The Jimi Hendrix Experience одсвирали су први од преко 240 концерата ове године када су се појавили у Bromel клубу. Многи пута су имали по два наступа за вече. У својој аутобиографији Sting се сећа концерта са те турнеје речима, „након тог концерта више ништа није било исто у мом животу“.

1968. Негде око 4 ујутру 4. јануара, када је ушао у собу, рецепционар је открио Hendrixa како лежи на кревету у локви крви, док је соба била опустошена након насилног дивљања. Гитариста је разбио прозор и озледио руку док је уништавао собу у очигледном бесу пуном дроге и пића, те је ухапшен и превезен у болницу на лечење након што је полиција позвана на место догађаја.

1970. The Beatles (без Johna Lennona) су ушли у студио на њихову последњу заједничку сесију, снимајући песму “Let It Be” коју је написао Paul McCartney.

1975. Elton John је стигао на прво место у САД-у са својом обрадом песме "Lucy In The Sky With Diamonds" Beatlesa. У песми је свирао нико други него John Lennon на гитари.

1979: Star Club у Хамбургу, Немачка, познато место где су Beatlesи често наступали у раним годинама, поновно је отворио своја врата.

1985., 36-годишњи певач, текстописац и басиста, Phil Lynott, умро је од застоја срца, прерано прекинувши рад једног од великих ирских бендова, Thin Lizzy. Lynott, који је суоснивач групе 1969., написао је безвременске хитове као што су “The Boys Are Back In Town” и “Jailbreak”.

1992: Албум Stars од групе Simply Red вратио се на број 1. у Великој Британији. Албум је доживео светски успех, посебно у родној земљи бенда где је дванаест пута био платинаст и био је најпродаванији албум године 1991. и 1992. Први је албум коме је то успело од Simona & Garfunkela албума Bridge over Troubled Water из 1970–71.

2009. Певача Led Zeppelina Roberta Planta слушаоци радијске станице Planet Rock прогласили су најбољим гласом у року. Plant је победио Freddieja Mercu-ryja из Queena, Paula Rodgersa из Free и Iana Gillana из Deep Purple за прво место у анкети.

2011: Gerry Rafferty, вођа групе Stealer's Wheel ("Stuck In The Middle With You") и соло звезда ("Baker Street" и други) умро је у 63. години.

Рођени 5. јануара:

1923: рођен је Sam Phillips, једна од најважнијих фигура у историји рока. Sam Phillips је открио Elvisa Presleya, био је пионир рокабилија и основао је Sun Records, где се тихо бавио послом изградње и снимања рокенрол канона. Sam Phillips отворио је Sun Records у малом изнајмљеном дућану у Мемфису 1952. са слоганом "Снимамо све-било где-било када." За неколико долара свако је могао да уђе и направи песму или посебну поруку за вољену особу. Следеће године, новопечени тинејџер по имену Elvis Presley дошао је да сними баладу за своју мајку. Управо је Elvis био бели певач са "црначким звуком и црначким осећањима” како је једном изјавио. Умро је 30. јула 2003.

1934. Phil Ramone, текстописац, виолиниста, сниматељ и легендарни продуцент најбољих албума које је направио Billy Joel, као и албума Eltona Johna, Madonne, Paula McCartneya, Chicaga, Franka Sinatre, Stevieja Wondera, Aretha Franklin, Bob Dylan, James Taylor, Richard Marx, Sheena Easton, Peter, Paul and Mary и Ray Charles, између осталих. Умро је 2013. године.

1949. George “Funky” Brown, бубњар, клавијатуриста и суоснивач R&B великана Kool & the Gang. Хладиша и банда како смо их звали као омладинци били су дивљи соул и фанк бенд из Њу Џерсија основан 1964. Покренут као џез састав средином 60-их, Kool & the Gang постао је једна од најнадахнутијих и најутицајнијих фанк група 70-их и једна од најпопуларнијих R&B група 80-их након њиховог хита "Celebration" из 1980. године.

1950: Chris Stein је амерички музичар познат као суоснивач и гитариста новоталасног бенда Blondie. Заслужан је за многе хитове групе као што су: Heart of Glass, Dreaming, Rupture и др. Такође је продуцент музике у хип хоп филму Wild Style, те аутор музике за филм Union City. Познат је и као врсни фотограф.

1966: Katherine A. Schellenbach америчка је музичарка и телевизијска продуценткиња. Поред тих обавеза налази времена да лупа бубњеве у групи Luscious Jackson. Luscious Jackson је алтернативна рок/рап група основана 1991. године. Између 1993. и 2000. бенд је издао један EP, три LP-а и десет синглова за Grand Royal етикету Beastie Boysa.

1969. Brian Hugh Warner, професионално познат као Marilyn Manson, амерички је рок музичар. Проcлавио се као певач бенда који дели његово име, а чији је једини стални члан од његовог оснивања 1989. године. Trent Reznor је био продуцент прва три албума Marilyna Mansona (Portrait of an American Family, AntiChrist Superstar и Mechanical Animals) и E.P. (Smells like Children). "Mechan-ical Animals" најуспешнији је албум Marilyna Mansona до сада.

Догодило се 5. јануара

1954: Elvis Presley снимио је 10-минутну демо траку у студију за снима-ње у Мемфису.

1957: Pat Boone је почео снимање филма Bernadine. Patrick Charles Eugene Boone амерички је певач, глумац и композитор. Био је успешан поп певач у Сједињеним Државама током 50-их и раних 60-их година. Продао је више од 45 милиона плоча, и појавио се у 12 холивудских филмова.

1959: Buddy Holly објавио је сингл "It Doesn't Matter Anymore" за Coral Records, последње издање пре његове смрти.

1959.: Jackie Wilson забележио је четврту недељу на првом месту R&B листе са песмом "Lonely Teardrops".

1961: Beatlesи су свирали у Litherland Town Hallу у Ливерпулу, Енгле-ска. У публици су била два члана групе Rory Storm & the Hurricanes - Johnny Guitar и Ringo Starr. Paul McCartney је први пут свирао бас за Beatlese, јер је Stuart Sutcliffe одлучио да остане у Хамбургу у Немачкој.

1963. Сјајни инструментал “Telstar”, групе Tornadoes остао је на броју 1. у укупном поретку трећу недељу за редом.

1965. The Supremes су започеле нову годину тродневним концертом у Hitvilu у САД-у, где су снимиле “Stop! In The Name of Love”. Након објављивања следећег месеца, песма је отишла право на врх америчке поп листе и постала један од класика 60-их година.

1966: The Who је наступио у британској телевизијској емисији The Whole Scene Going.

1967: Tommy James & the Shondells објавили су сингл "I Think We're Alone Now”.

1969. Током прве северноамеричке турнеје бенда, Led Zeppelin су сви-рали последњу од четири вечери у Whisky A Go-Goу, Лос Анђелес, са Aliceom Cooperom као предгрупом. Zeppelin је најављен као 'Led Zeppelin са Jimmyjem Pageom, бившим чланом Yardbirdsa’.

1973. Bruce Springsteen издао је свој први албум, Greetings from Asbury Park, N.J. Иако албум није доспео на топ листе, критичари су препозна-ли његов квалитет. Данас га сврставају у један од најбољих дебија свих времена, а произвео је омиљену песму обожаватеља, “Blinded By the Light”.

1979. Контрабасиста, пијаниста, композитор и вођа састава, Charles Mingus, умро је у 56 години. Сматра се једним од највећих џез музичара и композитора у историји. Mingusов рад кретао се од напредног бибопа и авангардног џеза, до пионира пост-боп стила на снимцима као што су Pithecanthropus Erectus (1956.) и Mingus Ah Um (1959.), те прогресивних биг бенд експеримената као што је песма The Black Saint and the Sinner Lady из 1963.

1979: Prince је дебитовао са двадесет година као соло уметник у Позо-ришту Капри у свом родном граду Минеаполису.

1980. Michael Jackson је преузео прво место на R&B листи са песмом "Rock With You”.

1980: Stevie Wonder резервисао је трећу недељу заредом на првом месту топ листе са песмом "Send One Your Love”.

1985. Madonna је остала на првом месту са својом песмом "Like A Virgin", која јој је донела планетарну славу. Duran Duran је био други сá песмом "The Wild Boys", док су их Honeydrippers пратили са својом песмом "Sea Of Love”.

1991. Иконе хеви метала Iron Maiden били су на врху британске топ листе синглова са песмом "Bring Your Daughter To The Slaughter". Песма је била хит и доказала да група може да постоји и у новим музичким временима која су стизала.

2003: Billie Joe Armstrong, певач групе Green Day, ухапшен је под сум-њом да је возио у пијаном стању пошто је заустављен у Калифорнији. Пао је на алкотесту и пребачен у затвор.

2003. Дебитантски албум Let Go, певачице Avril Lavigne попео се на 1. место у Великој Британији.

2004. Три дана стар брак Britney Spears са пријатељем из детињства Jasonom Allenom Alexanderom службено је поништен.

Рођени 6. јануара:

1924: Earl Eugene Scruggs био је амерички музичар познат по популари-зацији стила пребирања бенџа са три прста, који се сада назива "Scruggsov стил". Његов стил свирања са три прста радикално се разли-ковао од традиционалног начина свирања бенџа са пет жица.

1946: Syd Barrett гитариста, певач и текстописац Pink Floyda. Barrett, који је био суоснивач, напустио је групу 1968. Издао је 2 соло албума пре него што је отишао у самонаметнуту изолацију на више од 30 годи-на. Barrett је предводио групу као гитариста и певач када су се 1965. назвали The Pink Floyd Sound, а био је главни креативац при стварању њиховог револуционарног деби албума Piper at the Gates of Dawn две године касније. Али чудно понашање које је произашло из његовог све лошијег менталног здравља удаљило га је из бенда. У народној је машти постао симбол протраћеног потенцијала и трагедије веће од живота. Barrett је умро 7. јула 2006.

1947: Alexandra Elene MacLean Denny била је енглеска певачица и тек-стописац британског фолк рок састава Fairport Convention. Након што је кратко радила са Strawbs-има, Denny се 1968. придружила Fairport Conventionу и остала са њима до 1969. Између 1971. и 1977. Denny је издала четири соло албума. Такође је наступила у дуету са Robertom Plantom на песми "The Battle of Evermore" за албум Led Zeppelina IV из 1971. Умрла је 1978. године од последица пада низ степенице.

1953: Млађи брат Angus који свира гитару можда је главна атракција групе AC/DC на концертима, али ритам гитариста Malcolm Young био је музичко сидро бенда. Рођен у Глазгову, Malcolm и његова породица су се преселили у Сиднеј, Аустралија, када је имао десет година. Malcolm је касније одлучио да удружи снаге са млађим братом Angusom, и основа-ли су AC/DC. Иако су прошли кроз бројне промене у саставу, у бенду се временом формирала постава од певача Bon Scotta, бубњара Phila Rudda и басисте Marka Evansa. AC/DC је у међувремену постао један од највећих бендова уживо. Malcolm Young је умро у децембру 2017. годи-не.

1959: Kathy Sledge америчка је музичарка, продуцент и члан групе Sister Sledge. Позната америчка музичка вокална група из Филаделфије основана је 1971. године. Група се састојала од сестара Debbie, Joni, Kim и Kathy Sledge. Године 1979. објавиле су свој револуционарни албум We Are Family, који је заузео треће место на Billboardовој листи 200.

1986: Alex Turner постао је један од најпопуларнијих европских фрон-тмена почетком 2006., када је први албум Arctic Monkeysa постао нај-брже продајућа плоча свих времена у Великој Британији. Arctic Monkeys је енглеска рок група основана у Шефилду 2002. Групу чине певач Alex Turner, бубњар Matt Helders, гитариста Jamie Cook и басиста Nick O'Malley. Arctic Monkeys су један од првих бендова који је приву-као пажњу јавности путем интернета, а коментатори су сугерисали да представљају промену у начину на који се нови бендови промовишу и рекламирају. Шира међународна слава бенду је дошла са успехом њи-ховог петог албума AM (2013.) који је хваљен од стране критике, а који је био подржан глобалним хитом "Do I Wanna Know?". Песма је била на врху четири Billboardове листе и био је троструики платинасти у САД-у. На додели Brit Awards 2014. албум је постао њихов трећи који је осво-јио награду за британски албум године.

1999: Taurus Tremani Bartlett познат као Polo G, амерички је репер. Проcлавио се својим сингловима "Finer Things" и "Pop Out". Његов тре-ћи албум, Hall of Fame (2021.), постао је Bartlettов први албум на врху листе, а песма са тог албума “Rapstar" је стигла на прво место синглова.

Догодило се 6. јануара:

1956: Elvis Presley је наступио у теретани средње школе Randolf у Мисисипију, и ово је било последњи пут да је свирао у малој дворани.

1958: Gibson гитаре лансирале су 'Flying V' електричну гитару. Међу гитаристима који су свирали Flying V су Albert Collins, Jimi Hendrix, Marc Bolan и Billy Gibbons из ZZ Topа.

1966: Београдска гитаријада је био музички фестивал који је одржан два пута, прва гитаријада је била 1966. године, а друга наредне 1967. Овај фестивал је био један од првих рок фестивала у тадашњој Југославији. Слоган првог фестивала је био: ТВ Новости дају шансу електричарима. Пошто је фестивал имао такмичарски карактер преко сто група се пријавило за наступ, од којих је њих 56 изабрано да наступе. Фестивал је одржан у хали 1. Београдског сајма и трајао је три дана, прво полуфинално вече било је 6. јануара, друго 8. јануара, а последње финално вече 13. јануара. Више од пет хиљада људи присуствовало је првом дану од који је велики део публике носио транспаренте подршке својим омиљеним бендовима. Првих осам финалиста жири је рангирао следећим редоследом: Беле вишње, Силуете, Индекси, Искре, Бедуини, Динамити и Томи Совиљ и његове силуете. И на другој полуфиналној вечери је било неколико хиљада посетилаца, а жири је изабрао других осам финалиста и то: Елипсе, Бомко, Весели дечаци, Идоли, Плави дечаци, Смели, Пламених пет и ВИС Кристали. Финале је био догађај за себе и било је присутно петнаест хиљада људи. Победиле су Елипсе, а затим следе Силуете, Пламених пет, Индекси, Искре, Смели, Беле вишње, Плави дечаци и Весели дечаци. Гласовима публике за најбољи бенд фестивала проглашена је група Силуете.1968: Албум групе Beatles, "Magical Mystery Tour" започео је осму недељу на врху Billboardове листе 200. Албум је укључивао надреалне хитове попут "I Am The Walrus" и "Strawberry Fields Forever".

1973: Песма “You're So Vain” Carly Simon (са пратећим вокалом Mickом Jag-gerом и уводним басом Klausa Voormanna), започела је трећу недељу на врху Billboard Hot 100. Брутална, а опет дивно заразна, песма ће касније постати највећи хит кантауторке и њезина препознатљива песма.

1975: Pink Floyd су започели снимање свог деветог албума, Wish You Were Here, у студију Abbey Road у Лондону. Објављен у септембру исте године, LP укључује песму "Shine On You Crazy Diamond", посвету бившем колеги из групе, Sydu Barrettu.

1977: EMI Records је одустао од The Sex Pistolsа дајући бенду 40.000 фунти да их ослободи уговора.

1979: The Village People постигли су свој једини број 1. сингл у Великој Британији са песмом 'Y.M.C.A.' На свом врхунцу сингл се продавао у преко 150.000 примерака дневно.

1987: Eric Clapton је започео шестодневну серију концерата у лондонском Royal Albert Hallу.

1990: Phil Collins је започео трећу недељу на врху Billboard 200 са својим четвртим студијским албумом, …But Seriously. Потакнута хитовима као што су "I Wish It Would Rain Down", "Something Happened on the Way to Heaven" и Гремијем награђена "Another Day in Paradise", плоча је постала велики светски хит, на врху листа у више од 20 земаља и постао најпродаванији албум године у Великој Британији.

1997: Две бронзане бисте вредне 50.000 фунти украдене су из врта на имању Georgeа Harrisonа. Лопови су прескочили зид висине 10 метара и изрезали ликове са њихових камених постоља.

2005: Продаја CD-а у САД-у порасла је први пут у четири године. Формат CD-а чинио је 98% од 666 милиона продајних албума, према истраживачкој компанији Nielsen Soundscan. R&B звезда Usher био је најпродаванији извођач са својим албумом 'Confessions' који је продајн у осам милиона примерака. Остали најпродаванији ове године били су Norah Jones, Eminem и кантри звезде Kenny Chesney и Gretchen Wilson. Велика Британија је 2004. забележила рекордну годину по продаји албума, са 237 милиона продајних албума. The Scissor Sisters показао се најпопуларнијим албумом године, а следе га Keane и Maroon 5.

Рођени 7. јануара:

1937: Paul Revere Dick био је амерички музичар, најпознатији по томе што је био вођа и клавијатуриста групе Paul Revere & the Raiders. Бенд је постао познат по низу хитова од раних 60-их до 70-их. Умро је 2014. године.

1948: Kenneth Clark Loggins је амерички певач, текстописац и гитариста. Као соло уметник, Kenny Loggins је доживео низ успеха радећи филмску музику, укључујући номинацију за Оскара за филм "Footloose" из 1984. Његови почеци рада на филму датирају од филма "Звезда је рођена" 1976., а током већег дела 1980-их и 1990-их био је познат као "Краљ музике за филм".

1959: Kathryn Valentine је америчка музичарка и басисткиња рок групе Go-Go's. Одржала је музичку каријеру писањем песама, снимањем, турнејама, као и додатним академским и креативним активностима. Појавила се и у неколико филмова.

1965: Vladimir John Ondrasik III, познат и под уметничким именом Five for Fighting, амерички је певач, текстописац и пијаниста. Најпознатији је по својим меким рок баладама базираним на клавиру, као што су: "Superman", "100 Years" и "The Riddle”.

1974: John Rich амерички је певач и текстописац кантри музике. Од 1992. до 1998. био је члан кантри бенда Lonestar у којем је свирао бас гитару и измењивао се са Richiejem McDonaldom као главни вокал.

Догодило се 7. јануара

1955: највећи хит Billa Haleya & His Cometsа, "Rock Around the Clock", први пут је ушао на листе у Великој Британији, где је стигао до 17. места. Седам месеци касније, то ће бити прва рокенрол песма која ће бити на врху америчких, а у исто време на првом месту британских листа.

1964: Long John Baldry је основао групу Hoochie Coochie Men са Rodom Stew-artом на вокалу и Geoffom Bradfordom на гитари. Stewart је позван када га је Baldry чуо како свира песму Muddy Watersа.

1964: Енглески блуз музичар Cyril Davies умро је од леукемије у 32. години живота. Davies је био покретачка снага блуз покрета раних шездесетих у Британији формирајући групу Blues Incorporated са Alexis Kornerом.

1971: Black Sabbath издали су свој други студијски албум, "Paranoid", у САД-у. Са омиљеним песмама обожаваоца као што су "War Pigs", "Iron Man" и насловном песмом, албум је учврстио њихов статус дивова хеви метала.

1972: David Bowie издао је "Changes", сингл са свог четвртог студијског албума, "Hunky Dory". Деценијама касније, 2006., Bowie ће том песмом затворити свој последњи наступ уживо.

1980: Pink Floyd је издао "Another Brick In The Wall (Part 2)" у САД-у. Са дечијим хором који понавља легендарни рефрен песме ("не треба нам образовање, не треба нам контрола мисли"), упарен са бас линијом песма је постала број један у Америци.

1994: Будуће бритпоп суперзвезде, Oasis, започеле су снимање свог првог албума, "Definitely Maybe", у студију Monnow Valley. Објављен у августу исте године, албум је постао глобални феномен, на крају је продајн у више од 12 милиона примерака.

2006: Pink се удала за свог дечка Careyja Harta на плажи у Костарики. Више од 100 људи присуствовало је певачичином великом дану, укључујући и Lisu-Marie Presley.

2010: Prema последњим бројкама Nielsen SoundScana за 2009., Michael Jackson је био најпродаванији извођач године, продајн 8.286.000 примерака. Четрдесет година након распада, Beatlesи су и даље били најпродаванија група, захваљујући свом ремастерованом каталогу који је продајн у 3.282.000 примерака.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара