Читај ми!

Нова књига Јувала Ное Харарија нуди одговоре зашто је свет нерправедан

Јувал Ноа Харари, историчар, филозоф и аутор светског бестселера „Сапијенс“ наставља серијал књига о историји човечанства – „Ми незаустављиви“. После потраге за одговором на питање како су људи постали најмоћнија врста на планети Земљи у новој књизи младе читаоце позива на размишљање о томе зашто је свет неправедан.

Зашто неки људи мисле да су бољи од других, једни богати, а други без новца, зашто ратују, због чега је измишљено писмо и како су настали порези – у потрагу за одговорима на та и друга питања Јувал Ноа Харари читаоце води у време пољопривредне револуције, од њених почетака пре десет хиљада година па све до стварања првих градова и краљевстава.

„То само питање зашто свет није праведан може да се одговори кроз чињеницу да ми људи, појединци или групе људи, нисмо праведни, па смо ми проблем из којег извире тај шири проблем савременог друштва. А заправо у корену ове идеје је да је све то последица онога што се на почетку десило, дакле начин на који су пољопрривредна друштва почела да господаре планетом је узрок готово свих савремених зала“, наводи новинар Слободан Бубњевић.

Идеју коју су ретки обрађивали за одрасле Харари износи пред младе, истичу тумачи његовог дела. Он описује како је прелазак са сакупљачког на узгајивачки начин живота утицао на напредак човечанства, али и донео мноштво препрека и промена, а пре свега допринео стварању неједнакости међу људима и појави друштвених неправди.

Открива како је присвајање биља и успостављање контоле над животињама људе навело да завладају другим људима и истиче да на стварање бољег, али и мање лепог света снажну моћ има причање прича.

„Харари историју врло јасно дели на оно шта је чињеница и како се чињенице проналазе, како се одређују, шта може материјално да се утврди, а с друге стране какве се приче на основу тих података могу да створе. И због тога он стално упућује млађе читаоце на то да праве разлику између тога шта су чињенице, а шта могу бити само неке приче које се интерпретирају на један или други начин“, истиче Ирена Јовановић, уредница издања.

„Прича овако испричана нагони младог читаоца да размишља о друштву у којем живи, о последицама савременог живота и на неки начин учи га, пре свега, размишљању својом главом, а после прихватању неке историјске или неке друге догме“, додаје Бубњевић.

У књизи Зашто је свет неправедан коју је улустрацијама оплеменио Рикард Заплана Руис, а на српски језик превео Вук Шећеровић, најновија научна открића представљена су на једноставан и забаван начин.

На појединим местима унети су разговори измишљених ликова. Разговори се никада нису догодили, али догађаји који се у њима описују јесу. А ти догађаји, каже Јувал Ноа Харари, обликовали су свет у којем ми данас живимо.

четвртак, 22. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару