Читај ми!

Човек звани хумор – мултимедијална изложба посвећена стогодишњици рођења Миодрага Петровића Чкаље

Мултимедијална изложба посвећена једном од највећих комичара српске и југословенске кинематографије Миодрагу Петровићу Чкаљи, отворена је у Југословенској кинотеци. Повод је 100 година од рођења једног од највећих комичара српске кинематографије.

Рођен је на Дан шале – 1. априла 1924. године у Крушевцу, где је као гимназијалац почео да се бави глумом. Популарност је стекао као члан Драмског студија Радио Београда – емисија Весело вече која је годинама била најслушанија у Југославији.

Током 50-их играо је у позоришту и на филму, али је почетак телевизије и сарадња са Радивојем Лолом Ђукићем била пресудна да Миодраг Петровић Чкаља постане легенда.

„Прва асоцијација је да је реч о човеку који је пионир и филма и телевизије код нас и своја најзначајнија дела остварио је на самом почетку телевизије. Кад кажем пионир мислим на то да је играо главну улогу, Јордана у Сервисној станици, 1959. године, значи само што је телевизија основана“, навео је некадашњи директор Југословенске кинотеке, Радослав Зеленовић.

Следили су филмови Соје Јовановић Пут око света и Орлови рано лете, као и улоге у серијама Камионџије и Врућ ветар које се и данас цитирају.

На изложби „Победа осмеха“ се могу видети Јаретова капа, костим Јованче Мицића, лични предмети и више од 70 фотографија.

„Био је посвећен породици, био је посвећен послу, врло професионалан, окренут ка публици, он је човек народа. Тако да су те све одлике довеле до Чкаље који је данас итекако у нашим срцима, а богами и врло присутан на свим мрежама, тако да и млади знају за њега“, каже кустоскиња Југословенске кинотеке Ирина Кондић.

„Ми смо цео живот глумили заједно. Ја дођем код деде и кажем: 'Хајде да глумимо, хајде да глумимо, ја ћу да будем девојчица, ти буди ово, па сад као ме гурнеш, па ја сад тебе.' И, тако, из читанке, песмице, њему вероватно није било ни до чега, али је глумио“, присећа се глумица и унука Миодрага Петровића Чкаље, Јована Петровић.

До краја месеца пројекције у обе сале Кинотеке подсетиће на улоге Миодрага Петровића Чкаље.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво