Читај ми!

„Мика“, роман о одрастању деце у иностранству

Јелена Ангеловски, наставница српског језика у Швајцарској, за књижевни првенац „Мика“ добила је награде „Раде Обреновић“ Змајевих дечјих игара, „Малени цвет“ Града Ниша, и регионално признање „Драган Радуловић“. Награђена књига, објављена у едицији Службеног гласника „Азбучни ред“, бави се одрастањем деце у иностранству.

Дечак Мика, живи са родитељима у Швајцарској, а пореклом је из Србије. На крају је детињства. Његово израстање личи на хаос, много тога га мучи, сигуран је да је нико и ништа.

На путу да боље разуме свет, суочи се са проблемима и постане неко и нешто, помаже му замишљени пријатељ, песник Мика Антић. То је сиже романа који је написан у 30 поглавља по моделу азбучног реда, а од А до Ш илустровао га је Лука Тилингер.

„То није само питање описмењавања, није само питање усвајања и развијања матерњег језика већ је и питање копче са идентитетом, питање идентитета у бурним годинама пубертетским у којима се налазе сва деца у овом роману и питање такође друштвених односа, питање очувања природе“, каже ауторка књиге Мика, Јелена Ангеловски.

Живот у Швајцарској се по много чему разликује од живота у Србији те је ауторки књиге, и као родитељу и као наставнику, било важно да прикаже како дете које је из Србије а одраста у Швајцарској, излази на крај са тим бројним супротностима.

„Није овде реч само о деци, ту постоји велики број одраслих ликова који пролазе кроз различите проблеме и питања савремене имиграције којој сама припадам те ми је и то било интересантно“, објашњава Јелена Ангеловски.

Роман Мика је духовита и поучна прича намењена пре свега деци и младима, али ће због дубоког смисла исприповеданог, задовољити и читалачке захтеве одраслих.

уторак, 28. новембар 2023.
6° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!