Читај ми!

„Музеји за 10“ - бесплатан улаз у више од 100 музеја и галерија

Уочи обележавања Међународног дана музеја у више од 60 градова одржава се манифестација „Музеји за 10". Улаз у преко 100 музеја и галерија је бесплатан до петка, а у Београду 37 институција културе је отворило врата за посетиоце.

Изложба „Златне нити ћирилице'' пропутовала је у последњих неколико година Европу и регион. Сада је први пут пред публиком у Србији, у Музеју Вука и Доситеја.

Мотиви веза и златовеза су иницијали из Мирослављевог јеванђеља. Велико је интересовање за радионицу веза.

„Као историчар уметности, ја сам потпуно опчињена на који начин та традиција, баштина, покреће неке фине дугмиће у нама, ствара један простор дијалога. Заиста имамо публику, од предшколског узраста до наших најстаријих суграђана”, каже Тамара Огњевић, коауторка изложбе.

А у националном музеју представљена је „Једна (не)обична музејска прича'' - може се видети 50 слика из 18. и 19. века, од барока до реализма. Међу њима су и дела најзначајнијих уметника те епохе, која се ретко излажу.

„Имамо портрете, имамо и религиозно и профано сликарство, жанр-сцене, пејзаже, студијске и митолошке композиције. Дакле, све то се налази на овој изложби у функцији илустрације свих тих различитих лица српске културе у претходна два или три столећа", изјавио је проф. Владимир Симић, историчар уметности.

Као и сваке године Хемијски факултет је отворен за посетиоце. Предавања ће објаснити климатске, али и промене у нашем телу када осећамо срећу. Поставка је посвећена пионирима науке у нашој средини.

„У оквиру Музеја за 10 нудимо вођену туру кроз збирку великана српске хемије, где наши посетиоци могу да се упознају са наслеђем из хемије, са радом Симе Лозанића и других великих хемичара, како су се паковале бочице са хемикалијама, како су изледали некадашњи апарати”, рекла је Слађана Савић, асистенткиња и кустоскиња.

На Међународни дан музеја 18. маја у Музеју савремене уметности биће отворена „Плава изложба''. Акценат је на доживљају модерне и савремене уметности кроз значења и симболику плаве боје, а помоћ је пружио Савез слепих Србије.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво