Читај ми!

Одећом до равноправности - модни стил Јованке Броз био је и дипломатско средство

Ревија „Јованка у боји“ део је овогодишње београдске Недеље моде, а припремана је као својеврсни омаж Јованки Броз и њеном стилу облачења.

Модна дизајнерка и један од аутора изложбе „Јованка Броз у боји", коју је у холу РТС-а прошле године видело више од десет хиљада људи је Маја Недељковић Давидовац.

Дизајнерка се слаже да некадашња прва дама не престаје да импресионира. Овог пута, двадесет и двоје дизајнера је, инспирисано Јованком Броз и њеним стилом, било ангажовано на ревији, али су имали ту специјалну привилегију да раде са оригиналним материјалима које су добили од породице Будисављевић Алексић.

Ревија је својеврсно транспоновање Јованкиног стила на савремено одевање.

„Материјали су стари 60, 70 година, разноразни су и јако квалитетни пре свега, ту су свиле, брокати... " рекла је у Београдском програму Маја Недељковић Давидовац.

Додала је да је интересантно да је сама Јованка, у условима у којима је живела, успела да сачува хиљаду одевних комада, аксесоар, торбе, рукавице, ципеле, ешарпе...

„Сачувала је и преко две хиљаде комада илустративног материјала. То су скице које су за њу радили дизајнери из Европе и из Југославије тадашње, сачувала је модне часописе", додала је дизајнерка.

Наглашава да ће се ова врста заоставштине још анализирати, јер колекција није музеолошки обрађена. Каже да је Јованка Броз била модна икона југословенског социјализма.

„Али, када то кажете, то је оксиморон јер мода и социјализам су неспојиви, а поготово висока мода, јер код ње се радило о високој моди. Она је ту врсту одеће носила и на тај начин је била потпуно равноправна са људима са којима се сусретала", објашњава Недељковић Давидовац.

Истиче да је Јованка свој стил некада користила и као „дипломатско средство".

„Некада је бирала мотиве са националних ношњи из свих република. Осим тога, носила је одећу која је рађена у тадашњој Југославији... Имала је осећај за боје, то је оно што ме фасцинира код ње, колико су то упечатљиве боје колико је она тим бојама морала да се издваја од других", каже дизајнерка.

На крају се осврнула и на чувену Јованкину пунђу, рекавши да некадашња прва дама Југославије - никако није хтела да је се одрекне.

Моделе за ову посебну ревију су, поред домаћих, креирали и дизајнери из свих некадашњих југословенских република. 

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво