Читај ми!

Храм Светог Нектарија Егинског у Ваљеву - "парче Свете Горе"

Од првог дана богослужбеног живота храм Светог Нектарија у Ваљеву дочекује бројне поклонике из целе Србије на молитве за исцељење болесних. У новоподигнутом храму настоје да свима помогну како би из светиње отишли духовно оснажени и спуњени благодаћу молитава.

О чудесним исцељењима која се збивају молитвама Светог Нектарија причало се у Ваљеву после НАТО бомбардовања када је растао број оболелих од карцинома. Блаженопочивши владика ваљевски Милутин 2012. године поклонио се манастиру Свете Тројице на Егини и тако је рођена идеја о валајевском храму посвећеном Светом Нектарију.

„Старац Нектарије Виталис који је старешина храма на Егини је његовом преосвештенству епископу Милутину поклонио овај епитрахиљ и тако је кренуо један припремни период да се сагради храм Светом Нектарију Егинском, чудотворцу у Ваљеву. Од 2012. до 2015. су рађени припремни радови а 2015. је храм изграђен и онда је комплетно завршен 2019. године и за све то време, до дана данашњег овде се читају молитве, врше се богослужења и акатисти овом великом чудотворцу", истакао је јереј Александар Филиповић, свештенослужитењ Храма Светог Нектарија Егинског.

Светиња посвећена чудотворцу са грчког острва Егина, прва на територији Српске православне цркве, подигнута је надомак саборног Храма Васкрсења Христовог, у центру Ваљева на ушћу Градца у Колубару.

Пројекат је урадила је Ваљевка Катарина Новаковић а иконостас у дуборезу мајстор Љубан Марић. Фрескама светитеља Божијих и призорима из Светог јеванђеља, Миодраг Шумарац украсио је унутрашњост храма па је засијао небеском лепотом, утисак је верника.

 „У нашем храму, као велика светиња налази се и део моштију Светог Нектарија Егинског чудотворца. Мошти смо добили на Духовски понедељак 2018. године. Блаженоупокојени владика Милутин је мошти поставио у кивот и после је направљен трон у коме се те мошти налазе, пред којима се свакодневно читају молитве за исцељење од разних болести, јер Свети нектарије је познат као исцелитељ и чудотворац од ових најтежих, савремених болести", рекао је протонамесник Живојин Кнежевић, старешина Саборног храма Васкрсења Христовог .

Свети Нектарије својим придруживањем савременим духовним горостасима владици Николају и оцу Јустину, чини да Ваљево постане један од духовних центара Србије, будући и да је овдашњи манастир пустиња за многе боготражитеље "парче Свете Горе".

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару