Читај ми!

Фазил Сај на Коларцу: Човек је потпун само уз музику

Након успешно одржаног концерта пијаниста Андреја Коробеиникова и Берија Дагласа, „Piano Land“ и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру STEINWAY & SONS концертне сезоне 2021/2022. године.

Публици ће у Великој дворани бити представљена еминентна имена светског пијанизма као и промоција Steinway & Sons instrument, јединственим по свом изузетном квалитету. Предстојећи концерти STEINWAY & SONS концертне сезоне београдској публици ће представити турског пијанисту Фазила Саја, једног од најоригиналнијих музичара на светској музичкој сцени.

Фазил ће се представити 18. децембра 2021. године у Великој сали Коларчеве задужбине у 20 сати, репертоаром: F. Kupren, Iz četvrte sveske komada za klavsen, K. Debisi, Bergamska svita, M. Ravel, Ogledala, E. Sati, Gnossiennes 1, 2 i 3.

Улазнице су у продаји на билетарници Коларчеве задужбине. 

Фазил Сај биографија

Фазил Сај је препознатљив по сензационалној, увек другачијој, непосредној интерпретацији. За овог изврсног уметника, кажу да је подједнако одличан пијаниста и композитор а да су његови концерти увек различити, директнији, узбудљивији, отворенији и као такви гађају право у срце.

Фазил Сај је рођен 1970. године у Анкари. Већ са 5 година је почео да свира клавир код истакнутог турског педагога Митхата Фенмана. Клавир и композицију је завршио на Државном конзерваторијуму у родној Анкари код професора Камурана Гундемира (клавир) и Илхана Барана (композиција).

Као стипендиста, даље школовање и усавршавање је наставио у Диселдорфу код Давида Левинеа и на Берлинском конзерваторијуму. Такође, редовно је похађао мајсторске курсеве код Менахема Преслера.

Фазил Сај је 1993. године, освојио Прву награду на Европском такмичењу младих концертних солиста а 1994. године Прву награду на међународном такмичењу Млади концертни уметници у Њујорку. За ове награде сам Фазил Сај каже да су му отвориле врата свих водећих концертних сала света, на свих пет континената.

Наступао је са свим реномираним оркестрима и бројним великим диригентима, развијајуцћи разноврстан репертоар у распону од композиција Ј. С. Баха до класика Хајдна, Моцарта и Бетовена, као и савремене музике, укључујући сопствене композиције за клавир.

Фазил Сај је редован гост Њујоршке и Израелске филхармоније, Балтиморског симфонијског оркестра, Филхармоније из Санкт Петербурга, Би-Би-Си филхармоније, Националног оркестра Француске и других водећих оркестара широм света.

Наступао је на бројним фестивалима у Луцерну, Руру, Бечу, Миаги, фестивалу у Вербиеу, Монпељеу, Ротердаму, као и у свим водећим светским концертним дворанама, укључујући Koncertgebau у Амстердаму, Берлинску филхармонију, бечки Musikverein, Suntori hol у Токију, Carnegie hol i Averi Fisher hol у Њујорку.

Његови партнери у камерној музици су Јуриј Башмет и Шломо Минц. А не треба изоставити ни друге истакнуте сараднике као што су Максим Венгеров, Минети квартет, Модиглиани квартет, Николас Алтштадт, Маријана Кребаса, Боби Мекфери, Патриција Копачинскаја.

Фазил Сај је био ексклузивни уметник и Artist in Residence у Концертхаусу у Дортмунд, Берлину, Бечу; Франкфуртском симфонијском оркестру и Алте опери; Филхармонији Дрезден а од сезоне 2019/20, Фазил Сај је уметнички партнер Камерата Салзбург.

"Геније" по речима француског листа Ле Фигаро је подједнако композитор колико и пијаниста. Свој први комад, Сонату за клавир, је написао још 1984. године, са четрнаест година, као студент Конзерваторијума у свом родном граду Анкари.

Његов стваралачки опус, карактеристичан по богатству мелодијских идеја и тема из народне музике Турске и њених суседа, обухвата четири симфоније, два ораторијума, разне солистичке концерте и бројна дела за клавир и камерну музику, од којих издвајамо Четири плеса Насредина Хоџе, дело које је свирао на концерту који му је донео аудицију младих концертних уметника у Њујорку; Црна земља; ораторијум Назим, дело које је компоновао по наруџбини турског Министарства културе и које је премијерно зведено у Анкари 2001. године у присуству председника Турске; 1001 ноћ у Харему (концерт за виолину).

Такође, не треба изоставити ни виртуозне адаптације за клавир и оркестар дела као што су Rondo alla turca i Paganini Jazz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару