Читај ми!

Урош Петровић – витез књижевности за децу

Мудрост, храброст, племенитост, отворено дечје срце и радознали ум – витешке су врлине Уроша Петровића. Негује их и већ дуги низ година преноси кроз рад са децом. Отуд од Видовданских културних свечаности заслужено носи титулу – Витез српске књижевности за децу.

Књигама које пише, било да су романи фантастике, романи у загонеткама или загонетне приче, стоним друштвеним играма које ствара, али и на књижевним сусретима Урош Петровић подстиче децу да без страха изразе своје идеје. Учи их да размишљају и радују се путовању до циља.

„Да када порасту ти наши малишани и када постану одрасли људи, стекну знање, образовање, да им остану она машта, храброст и дух из детињства јер само тако можемо да имамо човека који је задовољан, који има живот испуњен садржајем и који може да буде локомотива за све остале“, каже Урош Петровић.

Заинтересованост деце највећи је подстрек да истрајава у мисији, она која долазе на радионице, шаљу писма или имејлове и деле са њим утиске о књигама или имају питања за њега на Инстаграму и Фејсбуку.

Његови јунаци су необични, радознали и успешни у решавању загонетки те није чудно што је писац за њих у књизи Загонетна потрага осмислио и специфичну образовну установу.

„Дом за домишљату децу јесте можда баш жеља да наша земља добије једну такву установу. Зна се да су деца која размишљају мало брже, даровита деца такође, помало угрожена програмом који је можда направљен за, сасвим у реду, дакле, за неку просечну децу“, наводи Петровић.

Под називом Дом за домишљату децу написао је и сценарио за серију коју планира да сними наша кућа. Из њега се изродио и роман. Нада се серији и, за сада, гледаоцима Дневника поставља загонетку која ће се појавити у некој следећој књизи: „Ако је придев време му фали, а ако није сукоб је мали.“  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару