Читај ми!

Биографије две музичке легенде – Ленард Коен и Курт Кобејн

Биографије познатих музичара су увек популарна литература, а међу књигама које су недавно објављене истиче се биографија славног Ленарда Коена „Твој сам човек“ Силви Симонс и „Курт Кобејн легенда која живи“ коју је написао његов менаџер Дени Голдберг.

О Ленараду Коену, аутору који је подједнако добро стварао незаборавну музику и стихове, много се писало. Књига Твој сам човек - биографија Ленарда Коена  која се појавила у нашим књижарама је по много чему специфична, наводи Марија Рајшић Миљевић. Написала ју је Силви Симонс, позната, награђивана музичка новинарка. Књига има скоро 600 страна и представља заиста исцрпну биографију познатог музичара.

Симонсова прати живот и одрастање Ленарда Коена још од раног детињства у Канади и живота у богатој јеврејској породици. Говори о томе како је у деветој години остао без оца, како је открио поезију читајући Лорку, како је научио да свира гитару од једног Шпанца кога је упознао парку, преко његових великих успеха и свему што му се дешавало током богате каријере.

Књигу Твој сам човек - биографија Ленарда Коена Силви Симонс многи сматрају једном од најбољих биографија познатог кантаутора, наводи Урош Котлајић. У преводу Новице Петровића дело су објавили „Трећи Трг“ и „Сребрно дрво“. Прво издање је објављено још 2012. године док је Коен још увек био жив, а оно што је за српско издање специфично је то да је Силви Симонс након његове смрти 2016. године дописала последње поглавље, тако да заинтересовани имају прилику да прочитају комплетну биографију Ленарда Коена.

„Коен је врло специфична појава на светској музичкој сцени. Он је подједнако јак и као песник и као музичар, али и као човек који је врло различитим интересовањима бојио и своје интервјуе и свој живот. Он је трајао изузетно дуго. Био је популаран већ у рано време хипика, а до смрти је уживао изузетно поштовање и публике и критике. Његов концерт у Арени је вероватно један од најбољих концерата на коме сам у животу био и био је то прави празник што смо успели да га видимо и чујемо уживо“, сматра Петар Јањатовић, рок критичар и музички новинар.

Курт Кобејн легенда која живи

За разлику од Ленарда Коена који је живео 81 годину и у 79. наступао на концертима, Курт Кобејн је извршио самоубиство у 27. години. Доста књига је написано о животу фронтмена „Нирване“, али књигу која је недавно објављена код нас је написао Кобејнов менаџер, Дени Голдберг, који га је упознао када је „Нирвана“ објавила свој први албум.

Како напомиње Мирко Бижић, преводилац књиге Служећи слугу: Кобејн легенда која живи, Дени Голдберг је ову књигу написао после скоро четврт века од Кобејнове смрти. Ово је књига човека који није музичар, већ пословни човек, али се у међувремену везао за Курта као човек и пријатељ. С обзиром на то да је био знатно старији, био је нака врста очинске фигуре и водича који га је проводио кроз тај тежак корпоративни свет у коме младе звезде често не успевају да се снађу, поготову тако сензитивни људи као што је био Курт.

Петар Јањатовић сматра да је Курт Кобејн последњи велики аутор светског рокенрола.

„Не само зато што је прерано завршио и ушао у чувени 'Клуб 27', већ оно што је са својим бендом 'Нирвана' направио је заиста била мала револуција у тренутку када је изгледало да више у популарној музици нема простора за револуције“, наглашава Јањатовић, који читаоцима скреће пажњу и на биографију Кита Риџардса из „Ролингстонса“ и књигу Теодора Лоренчича Лајбах 40 година вечности. Много рокенрола се може наћи и у књизи прича Теофила Панчића Авенија Виктора Бубња.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару