Представе, балети и опере на онлајн репертоару Народног позоришта

Током следеће недеље Народно позориште у Београду емитује неке од чувених представа које су настале у продукцији овог театра. Представе се емитују сваке вечери са почетком у 21 сат, на Јутјуб каналу Народног позоришта.

У понедељак 8. јуна, сви заинтересовани имаће прилику да погледају представу Цар Едип која је настала по тексту једног од најзначајнијих представника хеленске трагедије, Софокла, у режији Виде Огњеновић.

Представа је премијерно одиграна 2007. године на Великој сцени. У глумачкој екипи између осталих су Игор Ђорђевић у насловној улози, Предраг Ејдус у улози слепог пророка из Тебе, Борис Пинговић, Ненад Стојменовић, Небојша Кундачина и други.

У фокусу представе је прича о моћи, власти и манипулацијама, смештена у савремени контекст.

На репертоару су и представе настале по неким од најзначајнијих дела чувених домаћих комедиографа Јована Стерије Поповића и Бранислава Нушића.

Представа Родољупци по Стеријином тексту, у режији и сценографији Андраша Урбана, премијерно је изведена 2015. године. Ово је трећа поставка чувеног Стеријиног комада у Народном позоришту.

Комедија нарави Родољупци, написана у периоду између 1850. и 1854. године, и имала је праизведбу у овом театру 1904. године.

Ову представу, у којој су између осталих играли Слободан Бештић, Нела Михаиловић, Предраг Ејдус, Хаџи Ненад Маричић и други, редитељ Андраш Урбан је изместио из епохе и представио из данашњег угла. Публика ће представу моћи да погледа 10. јуна.

Нушићева Ожалошћена породица постављена је на сцени Народног позоришта 2018. године у режији, адаптацији и избору музике Јагоша Марковића.

Драматизацију потписује Молина Удовички Фотез која каже да је редитељ ову причу приказао неосуђујући чланове породице, указујући нам да зрно душе и зраци светлости духа и даље у њима постоје. То што је имовина постала њихов једини апсолут, не значи да је људскост у њима потпуно нестала.

У овој идеји огледа се нада да и у нашем друштву још увек постоји људскост, негде дубоко испод похлепе и алавости. Представа је на репертоару 12. јуна. Не пропустите игру одличне глумачке екипе у којој су Саша Торлаковић, Радмила Живковић, Даница Максимовић, Небојша Дугалић, Нела Михаиловић, Слободан Бештић и други.

На захтев публике 14. јуна поново ће бити емитована представа Дама с камелијама по чувеном роману Александра Диме Сина у режији Југа Радивојевића. У премијерној подели представе били су Марија Вицковић у улози Маргарите Готје и Милош Биковић у улози Армана Дивала.

Публика ће имати прилику да погледа нека од најзначајнијих дела опере и балета. Управо Димина Дама с камелијама била је инспирација за чувену оперу Травијата Ђузепеа Вердија, коју ће сви заинтересовани на онлајн репертоару Народног позоришта имати прилику да погледају 9. јуна.

Опера Волфганга Амадеуса Моцарта Фигарова женидба у режији Јагоша Марковића, под диригентском палицом Премила Петровића, на репертоару је 13. јуна. Љубитељи балета имаће прилику да 11. јуна погледају једно од најзначајнијих балетских дела, Лабудово језеро Петра Иљича Чајковског.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару