Прича о војнику коју приповедају војник, наратор и ђаво

Један од првих примера интердисциплинарног театра „Прича о војнику“ Игора Стравинског, представља спој музике, драме и плеса. Дело је настало 1918. године за време композиторовог боравка у Швајцарској. Текст је на француском језику написао истакнути швајцарски књижевник Шарл Фердинанд Рамуз према руској народној причи.

Радња описује војников повратак из рата, којег сусреће ђаво и нуди му чаробну књигу у замену за његову виолину. Књига представља богатство јер има својство да одговори на сва питања. Војник пристаје, постаје богат, сплетом околности венчава краљеву кћер коју потом губи. Када покуша да се врати кући, ђаво га одвлачи са собом, он затим губи и своју душу. Причу приповедају војник, ђаво и наратор. 

Ратне прилике у време настајања дела и чињеница да је примарни извор зараде уметницима био онемогућен, навеле су Стравинског да сачини дело за мали број извођача који би могли да путују од места до места изводећи га на импровизованим позорницама.

Одатле и необичан инструментални састав броји седам извођача, обухватајући по један регистарски највиши и најнижи инструмент из сваке инструменталне групе уз удараљке. Овакав одабир инструмената подсећа на стилизовану верзију џез ансамбла.

Стравински је у делу комбиновао различите звучне емеленте па тако можемо чути звук регтајма и аргентинског танга у Плесу принцезе, звук шпанског плеса пасо добле у Краљевском маршу, али и звук руских народних мелодија, бечки валцер, елементе џеза, као и алузије на Јохана Себастијана Баха и протестантски корал. 

Дело је на сцени Београдске филхармоније изведено 2018. године, поводом једног века од премијерног извођења, чиме је те године затворен циклус „Пандемонијум". У извођењу овог ремек дела камерне музике музичарима су се на сцени придружиле глумице Владица Милосављевић и Тамара Крцуновић као и визуелни уметник Војислав Клачар.

Редитељ Влатко Илић дао је занимљиво, другачије тумачење Приче о војнику, одлучивши се за изазовнију поставку. На концерту је говорни део дат у облику видео материјала, док су на сцени Владица Милосављевић, Тамара Крцуновић и Војислав Клачар, уз музичку пратњу, правили војнике од новина.

У петак, првог маја у 20 часова, ово извођење се приказује на Јутјуб каналу Београдске филхармоније.

Припремила Николина Срећковић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару