Комично, носталгично и романтично на овонедељном репертоару Мадленијанума

Опера и театар Мадленианум за продужени празнични викенд нуде репертоар који обухвата две опере, балетску представу поткрепљену документарним филмом и једну драму, које ће бити емитоване на званичном „Јутјуб“ каналу.

Прве на репертоару Јутјуб канала Мадленијанума, две комичне опере Рита Гаетана Доницетија и Анжелик Жака Ибера, биће емитоване у четвртак и суботу од 18 часова.

Жене којих мужеви желе да се ослободе, Рита и Анжелика, главне су јунакиње опера насталих у два различита историјска, стилска и музичка времена.

Велики мајстор италијанске опере Гаетано Доницети веома је цењен и прихваћен у нашем времену, посебно по својим комичним операма, док француски композитор Жак Ибер у овој опери посеже за различитим музичким стиловима, чак и за џезом, и тако у меланж маниру покушава да обоји различите националности Анжеликиних купаца и удварача.

Иберова Анжелика може се посматрати као надградња Рите, модернијег је музичког језика, новијег вокалног израза, разигранија верзија Доницетијеве опере настале у претходном веку.

Комичност, духовитост, обрада теме и лакоћа комуникације са публиком, спајају ове две опере. У обе тема је тешка женска нарав, али, као и у свим комичним операма, крај је духовит, полетан и оптимистичан.

Обе опере су једночинке, са трајањем нешто више од 40 минута и биће приказане једна за другом, баш као и 2010. године, када су на премијери изведене на исти начин. Режију потписује Стефан Саблић, у улози Рите појављује се Сања Керкез, Анжелику тумачи Снежана Савичић Секулић, све то под диригентским вођством маестра Владимира Крањчевића.

Првог маја очекује нас балет Нижински - Златна птица у 19.30, потом и документарни филм Златна птица - Прилог за биографију Константин Костјуков са почетком у 20 часова и 45 минута. Репризно емитовање балетске представе биће у недељу и понедељак у 18 часова.

Харизматична, контроверзна и енигматична личност Вацлава Нижинског представљена је у форми алео драме – низом драматичних нумера које пластично, са ауторовим осећајем за хијерархију: време-простор-покрет-звук-светлост-знак, описују живот, сусрете, односе, али и психу „Бога игре“ како су често звали Вацлава Нижинског.

Гордан Драговић који је писао либрето и радио инсценацију направио је избор музике, која иде са траке, у валерима где се претапају соло-клавир и тути атмосфера, дочаравајући узбудљиве сегменте из живота Нижинског. Кореографска решења Крунислава Симића су модерна, изражајна и симболичка.

У сценама се истичу солистички наступи Константина Костјукова у насловној улози, а по лепоти и драматичности издвајају се дуети Нижинског и његових партнерки: Броњиславе Нижинске (Гордана Симић), Тамаре Карсавине (Ана Павловић) и Ромуле де Пулски (Душка Драгићевић), док ансамбли различитих формација, у којима учествују солисти као и водећи чланови ансамбла Народног позоришта, боје атмосферу узбудљивог али трагичног живота овог великог уметника.

Представа Нижински - Златна птица је у НИН-у проглашена за најбољу балетску представу у 2001. години, а гостовала је на НОМУС-у у Новом Саду и на међународним музичким фестивалима у Варни, Санкт Петербургу у част јубилеја 300-годишњице града и у Будимпешти.

Документарни филм Златна птица - Потрет за биографију Константин Костјуков говори о настанку ове представе и њеном гостовању у Петрограду.

Последња премијера ове седмице јесте мелодрама Доручак код Тифанија, планирана за недељу у 19.30 часова, са репризним терминима у уторак и среду од 18 часова.

Драматизацију истоименог романа Трумана Капота потписује Милена Богавац, режију Ана Радивојевић Здравковић, док главне улоге тумаче Дубравка Мијатовић као Холи Голајтли и Маринко Маџгаљ као њен партнер Фред.

У истоименом филму, Холи је била улога која је обележила каријеру Одри Хепберн и захваљујући том лику и Живаншијевим костимима, она је постала икона стила.

Препознатљиве и елегантне костиме за ову прилику сачинила је модна дизајнерка Драгана Огњеновић.

Дубравка Мијатовић својим талентом, шармом и појавом, била је прва подела за антологијски написану улогу. Маринко Маџгаљ, музичар и шоумен, својом харизмом био је равноправан партнер Дубравки Мијатовић, с којом је у овој представи први пут заједно играо. У занимљивој игри придружују им се Мина Лазаревић, Никола Булатовић, Милица Јанкетић, Ненад Ћирић, Бранислав Зеремски, Србољуб Милин, Марко Николић млађи, Ана Симић, Виолета Митровић и Зинаида Дедакин.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару